Logo image
Logo image

5 keinoa jättää epäterveelliset tavat

3 minuuttia
Huonojen tapojen muuttaminen ei ole helppoa, kuten tiedämme. Jos otat avuksesi eräät neuvot, muutos voi kuitenkin helpottua olennaisesti.
5 keinoa jättää epäterveelliset tavat
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Joskus huonojen tapojen muuttaminen tuntuu mahdottomalta tavoitteelta. Jos noudatat eräitä perusneuvoja, saatat kuitenkin pystyä muutokseen paljon helpommin. Älä siis epäröi, vaan kokeile seuraavia ohjeita jättääksesi epäterveelliset tavat ja saadaksesi terveellisemmän elämän.

1. Mieti, onko kyseessä huono tapa vai riippuvuus

Some figure

Ensinnäkin on tärkeää määritellä, onko kyseessä todella huono tai epäterveellinen tapa, vai pikemminkin riippuvuus. Suurin ero näiden välillä on se tilanne, joissa tuotteen tai vastaavan käyttö tapahtuu.

Sinun tulisi esimerkiksi miettiä, ovatko tietyt huonot tavat johonkin hetkeen tai olosuhteisiin liittyviä.

Ajattele, mitä tapahtuisi, jos tämä tilanne muuttuisi. Voisitko odottaa muutaman tunnin ilman että tekisit tuota huonoa tapaa tai asiaa, vai etkö pystyisi tällä välin keskittymään mihinkään muuhun?

Jos on kyse riippuvuudesta, se ei ainoastaan aiheuta oireita fyysisellä tasolla, vaan myös psyykkisellä tasolla.

Siksi asia onkin paljon monimutkaisempi riippuvuuden kohdalla, ja tällöin on hyvä idea ottaa yhteyttä asiantuntijaan, esimerkiksi psykologiin. Jos se sijaan on kyse huonosta tavasta, voit korjata tilanteen itse.

2. Ota tavoitteeksi päästä eroon epäterveellisestä tavasta

Some figure
Sitten on aika päättää tietoisesti, että hankkiudut eroon huonosta rutiinistasi. Tätä varten sinun tulee määrittää syyt siihen, miksi haluat lopettaa. Mieti huonoja seurauksia ja sitä, mitä kaikkea niihin liittyy.

Kuvittele millainen päivittäinen arkesi olisi ilman huonoa tapaasi. Tavoitteena tässä on se, että löydät ne hyödyt, joita kyseisen huonon tavan pois jättäminen toisi tullessaan.

Siksi on tärkeintä tehdä lista kaikista tavan haitallisista puolista. Vain näin pystyt selkeästi näkemään, miksi on tärkeää lopettaa – miten lopettaminen muuttaa tilannettasi ja sinua?

Lisäksi pystyt näin paremmin tekemään toisen listan, jossa ovat ne tulevat hyvät muutokset, jotka seuraavat lopettamista. Kuvaa hyödyt erittäin tarkasti. Näin pystyt löytämään motivaation lopettamiseen.

3. Aseta aikaraja tavoitteesi saavuttamiselle

Some figure

On tärkeää, että laitat ylös sen ihan viimeisen päivämäärän, jolloin epäterveelliset tavat tulee olla poissa. On parasta käyttää realistista aikarajaa, joten määritä ainakin 1-3 kuukauden jakso saavuttaaksesi tavoitteesi.

Pidä mielessä, että vaikka kuinka paljon haluaisitkin muuttaa elämääsi, huonosta tavasta ei päästä eroon yhdessä päivässä. Tämän tiedostamalla pystyt valmistautumaan prosessiin paremmin henkisesti.

Lisäksi yksinkertainen tavoitteen jaotteleminen useampaan vaiheeseen voi olla suureksi avuksi. Tällä tavalla mielesi pystyy mukautumaan tuleviin osittaisin muutoksiin ilman, että joudut stressaamaan suuresti.

Esimerkiksi huomenna voisit lakata tekemästä haitallista asiaasi iltapäivällä. Seuraavalla viikolla tee sitä vain viikonloppuisin, ja kun kokonainen kuukausi on kulunut, hylkää tapasi lopullisesti.

4. Etsi sellaisia ihmisiä, jotka ovat samassa tilanteessa

Some figure

Sosiaalisen median kautta voit löytää ihmisiä, jotka ovat samanlaisissa olosuhteissa kuin sinä. Heidän tarinansa voivat myös toimia inspiraation lähteinä. Pystyt kertomaan heille huolistasi, kysymään neuvoa ja muuta hyödyllistä.

Nämä ihmiset ovat samankaltaisissa tilanteissa, joten luultavasti he pystyvät ymmärtämään sinua oikeasti, eivätkä he tuomitsePidä mielessä, että mitä useampi läheisesi tietää aikeistasi, sitä pienempi on epäonnistumisen todennäköisyys.

Usein emme halua myöntää tätä faktaa, mutta arvostamme aina toisten ihmisten mielipiteitä. Älä kuitenkaan anna yhteiskunnan vaikuttaa sinuun, ellei siitä ole apua tavoitteesi saavuttamisessa.

5. Älä pelkää, että sorrut uudelleen epäterveelliseen tapaasi

Some figure

Aina silloin tällöin tulet miettimään, tulevatkohan epäterveelliset tavat vielä uudelleen osaksi arkeasi. On tärkeää, että et pelkää sortumista ja ettet syytä itseäsi, jos koet joskus heikkoja hetkiä.

Jos näin käy, sinun tarvitsee yrittää lopettamista uudelleen. Joskus asioita ei saavuteta ensimmäisellä kerralla.

Voit vaikkapa katsoa saaneeksi lopettamisen aikaan siinä vaiheessa, kun on prosessin alusta kulunut 66 päivää, etkä ole aloittanut uudelleen. Olet siis lopettanut, joten voit onnitella itseäsi!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.