Logo image
Logo image

Paksusuolen terveys ja painonpudotus

4 minuuttia
Paksusuolen terveyteen voi vaikuttaa yleisen ruokavalion lisäksi myös liian suuri stressi, ahdistus tai huoli. Sama pätee myös maksan terveyteen.
Paksusuolen terveys ja painonpudotus
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Paksusuolen terveys ja sen yhteys painoon on tärkeämpää kuin aikaisemmin ollaan luultu.  Ylipainoon voi olla monia syitä.Näihin kuuluvat muun muassa stressi, perinnölliset tekijät ja kilpirauhasen toiminnan epätasapaino. Vaikka monet tekijät voivatkin aiheuttaa ylimääräisiä kiloja, olisi tärkeää huolehtia maksan ja paksusuolen terveydestä, mikäli painonpudotus on tavoitteena.

Olet varmaan joskus yrittänyt pudottaa painoa tuloksetta – kilot eivät karise, vaikka mitä tekisit. Aineenvaihduntasi näyttää tällöin hidastuvan, ja siten tuntuu olevan aivan mahdotonta päästä eroon vatsaan ja lanteille kertyneestä ylimääräisestä rasvasta. Mutta entäs paksusuolen terveys? Oletko tullut ajatelleeksi sitä lainkaan?

Mitä voit siis tehdä painoa pudottaaksesi, jos mitkään keinot eivät näytä tepsivän? Kannattaa aina tietysti noudattaa lääkärien ja ravitsemusalan asiantuntijoiden neuvoja, mutta tällä kertaa haluamme antaa muutamia neuvoja, jotta pystyisit pudottamaan painoa tehokkaammin. Kerromme siis paksusuolen terveyden ja painonpudotuksen yhteydestä – mikäli terveellinen painonpudotus on itseäsi kiinnostava aihe, jatka lukemista!

Miten paksusuolen terveys vaikuttaa painoon?

Some figure

Elimistösi on alttiina monille hormonitoiminnan ja aineenvaihdunnan aiheuttamille muutoksille. On tavallista, että joskus painoa on vaikeampi pudottaa kuin normaalisti, tai saatat toisinaan huomata lihonneesi muutaman kilon ilman minkäänlaista ilmiselvää selitystä. Tällöin alat ehkä painoa vähentääksesi noudattamaan jotakin tarkkaa ja tiukkaa dieettiä. Tällaiset ruokavaliot saattavat kuitenkin tehdä olosi turhautuneeksi, nälkäiseksi ja yleisesti huonovointiseksi.

Miksi paino vaihtelee näin, ja miksi aineenvaihdunta on toisinaan huonompaa? Elimistön aineenvaihdunnan muutokset vaikuttavat sekä maksaasi että paksusuoleesi. Jotta pystyisit vaikuttamaan aineenvaihduntaasi uudenlaista näkökulmaa käyttäen – sen sijaan että yksinkertaisesti alkaisit syömään vähemmän – keskity syömään oikealla tavalla. Näin pystyt parantamaan elintapojasi, mikä vaikuttaa sekä fyysiseen että tunne-elämän hyvinvointiin.

Seuraavassa on muutamia oireita, jotka ovat selviä merkkejä siitä, että paksusuolesi ei ole terve. Sinun täytyy tällöin ryhtyä tiettyihin perustavanlaatuisiin elämänmuutoksiin.

 • Vatsan turvotus
 • Huono ruoansulatus
 • Ilmavaivat ja yleinen huono olo
 • Ummetus ja toisaalta ripuli (nämä vuorottelevat)
 • Uupumus
 • Päänsärky, joka ei katoa särkylääkkeiden avulla. Tämä johtuu siitä, että maksasi ja paksusuolesi ovat “tukossa”, eivätkä ne siten pysty prosessoimaan lääkkeitä, ja tämä johtaa niiden tehon laskuun.
 • Kielelläsi on valkoinen päällyste, ja aamuisin sinulla on kitkerä maku suussa.
 • Tiettyinä aikoina päivästä tunnet itsesi nälkäiseksi, mutta et pysty syömään. Muutokset syömistottumuksissa ovat haitallisia terveydellesi pitkän ajan kuluessa.

Muutamia ohjeita paksusuolen puhdistamiseksi ja painonpudotuksen helpottamiseksi

1. Aamuisin heti herättyäsi

Some figure

Heti herättyäsi sinun kannattaa kokeilla jotakin seuraavista kolmesta hoidosta, ja ne tulee juoda tyhjään vatsaan. Hoitoa tulisi toistaa 10 päivän ajan, ja sitten tulee pitää viikon tauko. Voit vaihdella hoitoja, ja ne ovat kaikki helposti valmistettavia sekä auttavat elimistöäsi puhdistautumisprosessissa. Ne vahvistavat paksusuolta ja maksaa, tasapainottavat pH-tasoasi sekä tarjoavat sinulle tärkeitä tarvitsemiasi vitamiineja.

 • 1 ruokalusikallinen neitsytoliiviöljyä (15 ml) sekoitettuna muutamaan tippaan sitruunamehua.
 • 1 lasillinen lämmintä vettä, johon on sekoitettu puolikkaan sitruunan mehu.
 • 1 lasillinen vettä sekoitettuna ruokalusikalliseen ruokasoodaa (15 ml) ja puolikkaan sitruunan mehu.

2. Aamiaisella

Some figure

Älä koskaan jätä väliin aamiaista. Se on päivän tärkein ateria, sillä se käynnistää aineenvaihduntasi sekä auttaa sinua pudottamaan painoasi. Tässä on muutamia hyvin terveellisiä vaihtoehtoja aamiaiseksi:

 • Kreikkalaista jogurttia, jossa on mukana ruokalusikallinen pellavansiemeniä, omena sekä kupillinen vihreää teetä.
 • Papaijamehua ja kulhollinen kaurahiutaleita mantelien kera.
 • Karpalomehua, ruisleipää, oliiviöljyä ja kovaksi keitetty kananmuna.
 • Kreikkalaista jogurttia kiivihedelmän tai päärynän kanssa.
 • Greippimehua ja pinaattimunakas.

3. Miksi on tärkeää juoda kaksi litraa vettä päivässä?

Some figure

On äärimmäisen tärkeää terveytesi kannalta muistaa, että vettä tulee juoda runsaasti joka ikinen päivä. Niin autat elimistöäsi pääsemään eroon myrkyllisistä aineista sekä parantamaan maksan ja munuaisten toimintaa. Kahdeksan lasillista, eli kaksi litraa (mikä on suositus veden juontia koskien) on hyvin helppo toteuttaa, ja jos lisäät veteen hiukan sitruunamehua, teet siitä nautinnollisempaa.

4. Parhaat teet ja uutteet paksusuolen puhdistamiseksi

Some figure

Nämä viisi teetä ja uutetta ovat erinomaisia apuja paksusuolen puhdistamiseksi sekä sen kunnon kohentamiseksi. Ne sopivat hyvin lounasaikaan juotaviksi. Kokeile siis seuraavia lääkinnällisiä ominaisuuksia sisältäviä teejuomia:

 • Minttutee
 • Timjamitee
 • Salviatee
 • Anistee
 • Kamomillatee

5. Hoito paksusuolen vahvistamiseksi ja puhdistamiseksi

Some figure

Tämä hoito tulisi toteuttaa kahdesti viikossa aamuisin tai iltapäivisin. Se on hyvin herkullinen, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Tarvittavat ainekset

 • Nopal-kaktusta
 • Yhden appelsiinin mehu
 • 1 ruokalusikallinen aloe veran geeliä (20 grammaa)
 • 1 kupillinen vettä (2-2,5 dl)

Näin valmistat tämän hoidon

 • Aloita valmistamalla kaktus ja aloe veran geeli. Keitä vesi, lisää kaktus ja aloe vera, ja anna kiehua noin 20 minuutin ajan.
 • Katkaise virta ja lisää sekaan appelsiinimehu.
 • Soseuta tehosekoittimessa, kunnes saat aikaan tasaisen koostumuksen. Laita sekaan hiukan hunajaa jos haluat makeuttaa juomaasi. Tämä hoito on todella tehokas, ja voit selkeästi tuntea olosi kohenevan – kokeile ehdottomasti!

6. Huomio: ole varovainen näiden asioiden kanssa!

Some figure

On monia sellaisia asioita, joita voisit elämässäsi muuttaa, jos haluat todella taistella painon kertymistä vastaan. Paksusuolen terveys ja sen ylläpitäminen on tärkeää, ja voit itse tehdä monenlaisia muutoksia ja hoitoja, mutta kaikkien  painonpudotukseen tähtäävien elämäntapamuutosten lisäksi olisi pidettävä mielessä myös muutama yleisluontoinen asia. Ruokavalion lisäksi on huolehdittava myös tunne-elämän tasapainosta. Ota siis huomioon seuraavat asiat:

 • Yritä hallita paremmin tunteitasi, ahdistusta, huolta ja stressiä, sillä kaikki nämä vaikuttavat suoraan monen kehosi elimen toimintaan – tällaisia elimiä ovat tietysti myös maksa ja paksusuoli.
 • Muuta elämäntyyliäsi: mene kävelylle puoleksi tunniksi joka päivä, ja pidä kiinni vain sellaisista ihmissuhteista, jotka ovat positiivisia ja terveitä. Jätä kaikki ne suhteet taaksesi, jotka eivät edistä terveyttäsi.
 • Poista ruokavaliostasi rasvat, prosessoitu sokeri ja valmisruoat. Ne aiheuttavat tulehtuneisuutta ja saattavat edistää muita terveysongelmia.

Paksusuolen terveys kannattaa siis huomioida. Aloita siis noudattamaan näitä helppoja neuvoja, mikäli haluat tuntea olosi paremmaksi, edistää terveyttäsi sekä helpottaa painonpudotusta!

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.