Logo image
Logo image

Ovatko proteiinipirtelöt oikeasti hyödyksi?

3 minuuttia
Yhä useampi modernissa yhteiskunnassamme elävä arvostaa suuresti terveyttään ja fyysistä aktiivisuutta. Nykyisin onkin hyvin tavallista hyödyntää niin kutsuttuja proteiinipirtelöitä.
Ovatko proteiinipirtelöt oikeasti hyödyksi?
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Proteiinipirtelöt auttavat pitämään ruokavalion terveellisenä, mutta asiantuntijoiden neuvoja tulisi aina noudattaa, jotta ongelmia voidaan välttää. Lisäksi määrät tulisi pitää suositusten mukaisina.

Nyt kerromme, kuinka nämä juomat vaikuttavat kehoon ja esimerkiksi parantavat urheilusuoritusta.

Proteiinipirtelöt: mistä oikein on kyse?

Some figure

Proteiinit ovat makroravinteita, joita muodostuu aminohappojen toimesta. Ne yhdistyvät peptidisidos-nimisten ketjujen toimesta. Proteiinit vastaavat siitä, että kudoksia muodostuu ja ne uudistuvat. Näin tapahtuu muun muassa luissa, lihaksissa, elimissä ja ihossa.

Saat näitä molekyylejä pääasiassa ruoan kautta, ja niillä on tärkeä rooli sen varmistamisessa, että keho toimi normaaliin tapaan.

Proteiinit koostuvat:

  • vedystä
  • hiilestä
  • typestä
  • hapesta
  • lisäksi usein rikistä

Proteiinit muodostavat noin puolet kehon kudosten painosta. Samoin niitä on jokaisessa solussa, joista kehosi koostuu. Lisäksi proteiinit osallistuvat kaikkiin biologisiin prosesseihin, joita kehossasi tapahtuu.

Proteiinipirtelöiden hyödyt

Some figure

Useimmiten proteiinipirtelöihin liitetään hiukan kyseenalaisia asioita. Moni uskoo, että ne on tarkoitettu bodatuille salilla käyjille, mutta proteiinipirtelöt ovat muutakin kuin kuntoilijoiden apu.

Nämä juomat sisältävät nimensä mukaisesti runsaasti proteiinia, ja niiden päätehtävänä on antaa keholle tarpeeksi molekyyleja, jotta lihasten rakentuminen olisi mahdollista.

Nykyisin moni harrastaa liikuntaa säännöllisesti ja noudattaa tarkkaa ruokavaliota. Tiedetään, että linjojen muokkaamiseksi tarvitaan hyvä liikuntasuunnitelma sekä runsaasti hiilihydraatteja, mineraaleja ja proteiineja sisältävä ruokavalio.

Nämä vaatimukset eivät kuitenkaan aina riitä tavoitteisiin pääsemiseksi. Vaikka syömäsi ruoat voivatkin olla täynnä ravinteita, joskus tarvitaan proteiinilisiä. 

Siksi proteiinipirtelöt voivat olla suureksi avuksi. Ne auttavat kehoa saamaan lisäannoksen kyseisiä molekyylejä, ja näitä juomia voidaan nauttia monessa muodossa sekä eri makuisina.

Lue aiheesta lisää: Hyvät hiilihydraatit vs. huonot hiilihydraatit

Miksi proteiinit ovat niin hyödyllisiä ihmiselle?

Some figure

Eniten näitä juomia käyttävät urheilijat, sillä he treenaavat rankasti ja tarvitsevat hyvässä kunnossa pysymistä kaiken aikaa. Siksi he käyttävät proteiinilisiä heti urheilun jälkeen – niillä saadaan takaisin energiaa, jota on menetetty treenatessa.

Proteiinipirtelöt takaavat, että saat tarpeeksi proteiinia joka päivä. Tämä on kuitenkin tietysti totta vain silloin, jos ruokavalio on muutenkin hyvä. Näin proteiinipirtelöiden avulla päästään helpommin painonhallinnan tavoitteisiin.

Ole kuitenkin tarkkana siitä, kuinka paljon proteiinia on jokaisessa nauttimassasi juomassa – liiallinen proteiinin saanti ei nimittäin ole hyväksi.

Lisäksi tulee aina muistaa tämä: proteiinipirtelöt eivät ole ateriankorvikkeita. Ne ovat lisukkeita, jotka auttavat saamaan ravinteita, joita tarvitaan kehon hyvän toiminnan takaamiseksi.

Ne edistävät terveyttä

Tutkimuksen mukaan nämä pirtelöt voivat myös auttaa osteoporoosista kärsiviä ihmisiä. Tämä koskee ennen kaikkea vehnäproteiineihin perustuvia pirtelöitä. Liika proteiinin saanti voi toisaalta aiheuttaa luiden heikkoutta, joten on aina tärkeää pitäytyä sopivissa määrissä.

Lisäksi proteiinipirtelöt auttavat haavojen hoitamisessa, ja ne edistävät hyvää vastustuskykyä. Ne myös auttavat parantamaan sydämen ja verisuonten toimintaa sekä tukevat kolesterolin vähentämistä.

Suurista hyödyistä huolimatta ei tulisi kuvitella, että proteiinipirtelöt voivat ratkaista ihan kaikki ihmisen terveysongelmat. Älä korvaa niillä lääkitystä, jonka lääkäri on määrännyt. Oikea yhdistelmä kaikkea hyvää tuottaa parhaimmat terveyshyödyt.

Saat proteiinipirtelöiden loistavat hyödyt vain silloin, jos käytät niitä sopivasti – liika proteiini voi aiheuttaa jopa sydän- ja verisuonihäiriöitä tai kolesteroliongelmaa.

Lue aiheesta lisää: Sydäninfarkti: riskitekijät, oireet ja hoito

Mitä haittoja proteiinipirtelöistä on?

Nyt olemme kertoneet pääasiassa näiden tehojuomien hyödyistä, mutta niillä on joissakin tapauksissa haittansakin.

Pidemmällä aikavälillä, mikäli niitä nautitaan liikaa, voi ilmetä ongelmia kalsiumtasoissa. Tuloksena voi olla munuaiskiviä. Myös typin tasot kehossa voivat lisääntyä liikaa. Tällöin kehossasi joudutaan tekemään liikaa töitä myrkkyjen poistamiseksi virtsan kautta.

Ja koska veren typpitasot nousevat, suositeltu vedenjuonnin määrä yleensä kasvaa, ja tuloksena voi siksi olla nesteytyksen puutetta.

Käy asiantuntijalla, jos pohdit proteiinipirtelöiden ottamista osaksi arjen ruokavaliotasi. Näin saat parhaat neuvot, ja muista ennen kaikkea, että hyvä ruokavalio on suunnitelmallinen asia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • McGlory C., Devries MC., Phillips SM., Skeletal muscle and resistance exercise training; the role of protein synthesis in recovery and remodeling. J Appl Physiol, 2017. 22 (3): 541-548.
  • Davies RW., Carson BP., Jakeman PM., The effect of whey protein supplementaion on the temporal recovery of muscle function following resistance training: a systematic review and meta analysis. Nutrients, 2018.
  • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.