Logo image
Logo image

Osterivinokkaiden ravintoaineet ja edut

2 minuuttia
Sienet yleensäkin ovat erinomaista ruokaa, sillä niissä on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Tutustu osterivinokkaisiin tässä artikkelissa.
Osterivinokkaiden ravintoaineet ja edut
Viimeisin päivitys: 15 helmikuuta, 2023

Osterivinokkailla on erinomaiset aistinvaraiset ominaisuudet ja niillä voi olla terveyshyötyjä, kun ne sisällytetään monipuoliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon. Osterivinokas on yksi suosituimmista viljellyistä sienilajikkeista muun muassa sen miedon ja herkän maun ansiosta. Sitä voidaan käyttää monien eri reseptien ainesosana, ja se on kulinaarisella tasolla erittäin monipuolinen.

Ennen aloittamista on huomattava, että lähes kaikki ravitsemusasiantuntijat suosittelevat sienten nauttimista. Niissä on monia hivenravinteita ja fytokemikaaleja, ja ne auttavat estämään puutostiloja ja säätelevät hapettumista ja tulehdusta kehossa.

Osterivinokkaan ravintoaineet

Osterivinokkaalle on ominaista se, että siinä on monta B-ryhmän vitamiinia. Se sisältää myös D-, C- ja K-vitamiinia.

Se sisältää välttämättömiä mineraaleja, kuten rautaa, natriumia, jodia, sinkkiä, kaliumia ja seleeniä. Ne ovat tarpeellisia kehon normaalien toimintojen kannalta.

Toisaalta tässä sienessä ei ole paljon kaloreita, ja sama pätee useimpiin muihinkin sieniin.

Siinä on kuitenkin runsaasti kuitua. Kuitu voi auttaa tuomaan kylläisyyttä ja parantamaan ruoansulatuskanavan toimintaa. Osterivinokasta voidaan syödä ongelmitta vähäkalorisen ruokavalion yhteydessä kun tavoitteena on painonpudotus.

Ei voida jättää huomiotta, että osa tämän sienen sisältämistä kuidusta on liukoista. Se käy ruoansulatuskanavassa ja toimii energeettisenä substraattina siellä eläville bakteereille. Tämän ansiosta dysbioositilanteet ovat vähemmän todennäköisiä.

Some figure
Osterivinokkaan alhainen kalorimäärä ja korkea antioksidanttipitoisuus tekevät siitä sopivan laihdutukseen tähtäävään ruokavalioon.

Kokeile näitä herkullisia reseptejä: Sieni-linssipurilainen: kaksi erilaista ohjetta

Terveyshyödyt

Ensinnäkin on huomattava, että osterivinokas voi auttaa säätelemään immuunijärjestelmän toimintaa. C-vitamiinin on osoitettu tehostavan ihmiskehon puolustusjärjestelmän luontaisia ja mukautuvia polkuja. Seurauksena on, että infektioiden riski on pienempi, tai jos niitä kehittyy, oireita on paljon helpompi hallita.

Meidän ei pidä myöskään aliarvioida sinkin merkitystä, joka on toinen elementti, joka voi olla ratkaisevan tärkeä luonnollisen puolustuskeinomme tehokkuuden parantamisessa. Tämä mineraali on mukana valkoisen sarjan solujen erilaistumisprosesseissa. Siten taudinaiheuttajia vastaan voidaan taistella tehokkaammin.

Toinen tärkeä seikka on D-vitamiini. Monet ruoat eivät sisällä sitä.

On totta, että kasviperäisten tuotteiden D-vitamiinipitoisuus ei ole niin korkea kuin esimerkiksi kalan, mutta se auttaa kattamaan vitamiinin tarpeen. Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan riittämätön D-vitamiinitaso lisää monimutkaisten patologioiden kehittymisen riskiä.

Lopuksi on huomattava, että osterivinokas sisältää melko paljon K-vitamiinia. Tämä voi olla vaarallinen antikoagulanttilääkkeitä käyttäville ihmisille. Jos otat näitä lääkkeitä, on parempi neuvotella lääkärin kanssa, voitko sisällyttää tämän sienen ruokavalioosi vai et.

Some figure
Ihmisten, jotka ottavat sydän- ja verisuoniongelmien vuoksi antikoagulantteja, tulisi rajoittaa runsaasti K-vitamiinia sisältävien elintarvikkeiden saantia.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Herkullista kanaa sherry-sienikastikkeessa

Osterivinokas on terveellinen sieni

Osterivinokkaat ovat terveellisiä, ja niitä voidaan syödä säännöllisesti. Ne tarjoavat hyvän valikoiman terveydelle välttämättömiä ravintoaineita, erityisesti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Niissä on myös vähän kaloreita, joten sinun ei tarvitse huolehtia siitä, kuinka paljon niitä syöt ja miten ne vaikuttavat kehon koostumukseen. Ne auttavat myös kylläisyyden tuntemisessa.

Lopuksi haluamme muistuttaa, että yksi hyvän ruokavalion avaimista on monipuolisuus. Jos sisällytät ruokavalioosi monia eri ryhmien tuotteita, on vähemmän todennäköistä, että kärsit puutostiloista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017;9(12):1286. Published 2017 Nov 25. doi:10.3390/nu9121286
  • da Silva, Marliane CS, et al. “Enrichment of Pleurotus ostreatus mushrooms with selenium in coffee husks.” Food chemistry 131.2 (2012): 558-563.
  • Lesa, Kaisun Nesa, et al. “Nutritional Value, Medicinal Importance, and Health-Promoting Effects of Dietary Mushroom (Pleurotus ostreatus).” Journal of Food Quality 2022 (2022).
  • Holick MF. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(2):153-165. doi:10.1007/s11154-017-9424-1
  • Deepalakshmi, Krishnamoorthy, and Mirunalini Sankaran. “Pleurotus ostreatus: an oyster mushroom with nutritional and medicinal properties.” Journal of Biochemical Technology 5.2 (2014): 718-726.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.