Opas gluteenittomaan ruoanlaittoon

Gluteeniton ruoanlaitto on tarpeen, jos kärsii keliakiasta tai gluteeni-intoleranssista. Opi kokkaamaan gluteenittomasti täällä!
Opas gluteenittomaan ruoanlaittoon
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Gluteeniton ruoanlaitto voi olla haasteellista. Se on kuitenkin ainoa ratkaisu, kun henkilöllä on diagnosoitu keliakia. Ota avuksesi tämä opas gluteenittomaan ruoanlaittoon.

Jos gluteenitonta ruokavaliota ei noudateta, ilmaantuu maha-suolikanavan oireita, joista tulee ajan myötä hankalampia ja jotka voivat lopulta aiheuttaa vakavia vaikutuksia terveyteen. Onneksi tämän proteiinin poistaminen ruokavaliosta on helpompaa kuin miltä vaikuttaa, jos ottaa huomioon eräät vinkit.

Ensin on syytä huomioida, että ennen gluteenin poistamista ruokavaliosta on suositeltavaa saada lääkärin diagnoosi. Viime vuosina on ollut muotia rajoittaa tätä ravintoainetta ilman diagnosoitua sairautta, mikä voi olla terveydelle haitaksi.

Gluteeni on eräänlainen proteiini, jota on tietyissä viljoissa ja joka ei ole haitallista elimistölle, jos ei kärsi mistään imeytymis- tai autoimmuuniongelmista.

Opas gluteenittomaan ruoanlaittoon: gluteenittomien tuotteiden säilöminen

Keliakiaa sairastavat ihmiset ovat äärimmäisen herkkiä gluteenille, joten pienikin kontakti tätä proteiinia sisältävään ruokaan aiheuttaa oireita ja vaivoja. Tästä syystä gluteenittomat tuotteet tulisi laittaa säilöön omalle paikalleen ruokakaappiin. Niiden tulisi olla omissa säilytysastioissaan erillään muista tuotteista, ja säilytysastiat tulisi pitää aina ilmatiiviisti suljettuina. Näin estetään kontaminaatio.

Sama pätee jääkaapissa säilytettäviin ruokiin. Ne kannattaa merkitä ja pitää aina niille tarkoitetulla hyllyllä vahinkojen välttämiseksi.

Voit myös valita yksittäispakattuja tuotteita. Tämä merkitsee kuitenkin usein ruokaostosten kallistumista.

Keliakiaa sairastavat ihmiset eivät siedä pientäkään määrää gluteenia.

Gluteenittomien tuotteiden käsittely

Pese aina kädet hyvin ennen gluteenittomien ruokien käsittelyä välttääksesi kontaminaation, joka voi aiheuttaa haittaa tälle proteiinille herkillä ihmisillä. Saippua ja vesi riittää, kunhan myös ruoan valmistamisessa käytetyt välineet puhdistetaan huolellisesti.

Mitä tekstiileihin tulee, ne kannattaa vaihtaa kertakäyttöisiin. Liinat ovat yleinen kontaminaation lähde.

Ruokaa laittaessa keliaakikkojen ruokalajit tulisi valmistaa ensin ongelmien välttämiseksi. Samoja keittiövälineitä ei saa käyttää valmistettaessa gluteenitonta ja gluteenia sisältävää ruokaa samaan aikaan.

Samoin kaikki keittiölaatikot tulisi sulkea tiiviistii, jotta murusia ja epäpuhtauksia ei putoa sisään, esimerkkinä leivänmuruset.

Kattaessa kannattaa aina käyttää erillisiä pöytätabletteja, jotka on helppo pestä. Jos ne on valmistettu tekstiilistä, ne tulisi pitää poissa muista pöytäliinoista, joissa voi olla jäämiä gluteenista.

Tarjoilun aikana keliaakikon tulee saada ottaa ensin. Gluteenia sisältäviä ruokalajeja ei tulisi ojentaa gluteenittomien ruokalajien yli.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: 7 askelta gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen

Mitä tapahtuu, jos keliakiaa sairastava henkilö syö gluteenia?

European Journal of Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan keliakia on krooninen sairaus. Toisin sanoen siihen ei ole parantavaa hoitoa, ja sitä voidaan ainoastaan pyrkiä hallitsemaan ruoakavaliomuutoksilla.

Onneksi kaupoissa myydään monia elintarvikkeita, jotka soveltuvat täysin ihmisille, joiden on vältettävä gluteenia ruokavaliossaan.

Jos keliakiaa sairastava henkilö sattuu nauttimaan gluteenia tai sen jäämiä, hän ei kärsi ainoastaan ruoansulatusvaivoista. Pian kehittyy tulehdusreaktioiden ketju, joka aiheuttaa merkittävää haittaa ruoansulatuskanavassa, erityisesti jos altistus on toistuvaa. Näin todetaan lääketieteellisessä Rambam Maimonides -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Terveet ihmiset voivat sisällyttää tätä proteiinia ruokavalioonsa ongelmitta. On kuitenkin osoitettu, että on olemassa myös gluteeniherkkyyttä, mutta se ei ole itse asiassa kovinkaan yleistä. Näissä tapauksissa henkilö sietää tietyn määrän gluteenia.

Gluteenia on monissa viljoissa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Gluteenittoman ruokavalion terveysvaikutukset

Opi laittamaan ruokaa ilman gluteenia

Gluteeniton ruoanlaitto ei ole hankalaa. Joudut vain noudattamaan tiettyjä hygieniatoimenpiteitä suojellaksesi keliakiaa sairastavien ihmisten terveyttä. Kun siitä tulee tottumus, suosituksia on erittäin helppo noudattaa. Se vaatii yksinkertaisesti vain huolellista organisointia ristikontaminaation välttämiseksi.

Muista, että gluteenia ei tulisi rajoittaa ruokavaliossa, ellei lääkäri ole niin erityisesti suositellut. Jos  tämän ravintoaineen kulutusta vältellään turhaan, elimistö voi menettää kykynsä metaboloida sitä ajan myötä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bascuñán KA, Vespa MC, Araya M. Celiac disease: understanding the gluten-free diet. Eur J Nutr. 2017 Mar;56(2):449-459. doi: 10.1007/s00394-016-1238-5. Epub 2016 Jun 22. PMID: 27334430.
  • Cohen IS, Day AS, Shaoul R. Gluten in Celiac Disease-More or Less? Rambam Maimonides Med J. 2019 Jan 28;10(1):e0007. doi: 10.5041/RMMJ.10360. PMID: 30720425; PMCID: PMC6363368.
  • Lebwohl B, Ludvigsson JF, Green PH. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. BMJ. 2015 Oct 5;351:h4347. doi: 10.1136/bmj.h4347. PMID: 26438584; PMCID: PMC4596973.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.