Gluteenittoman ruokavalion terveysvaikutukset

9 heinäkuun, 2019
Gluteenittomuuden kasvavasta suosiosta huolimatta ihmisten ei tulisi omaksua gluteenitonta ruokavaliota, ellei heillä ole gluteeni-intoleranssia.

Gluteeniton ruokavalio lupaa joitakin terveyshyötyjä, mutta ne eivät aina pidä paikkaansa. Tämä on johtanut kiistaan siitä, onko gluteenittomalla ruokavaliolla todella terveyshyötyjä vai onko kyseessä vain uusi villitys. Mitkä ovat gluteenittoman ruokavalion terveysvaikutukset?

Gluteeniton ruokavalio muilla kuin keliakiaa sairastavilla

Gluteeniton ruokavalio ei hyödytä muita kuin keliaakikkoja

Nykyään gluteenittomista ruokavalioista on tullut suosittuja, sillä uskomuksen mukaan gluteenin välttäminen auttaisi laihtumaan. Tämä ei pidä paikkaansa, ja vaikka gluteeni ei olekaan välttämätön proteiini, sen poistaminen ruokavaliosta ei ole suositeltavaa kuin vain keliakiassa.

Ensiksi on tärkeää mainita, että joillakin ihmisillä voi olla jonkinasteista yliherkkyyttä tai intoleranssi gluteenille. Tämä jää lääkärin diagnosoitavaksi. Jos sinulla todetaan gluteeni-intoleranssi, gluteenin jättäminen ruokavaliosta on tärkeää.

Gluteeniton ruokavalio hyödyttää myös niitä ihmisiä, joilla on jokin tulehduksellinen suolistosairaus tai autoimmuunisairaus. Gluteeniton ruokavalio on hyväksi myös hormonaalisista tai jopa neurologisista häiriöistä kärsiville ihmisille.

On tärkeää huomauttaa, että ainoastaan gluteeni-intoleranssista tai joistakin muista mainituista terveysvaivoista kärsivien tulisi noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Gluteenin jättäminen pois tarpeettomasti ei ole suositeltavaa, ja se on osoitus vain laajalle levinneestä, myytteihin perustuvasta uskomuksesta.

Viime kädessä tärkeintä on noudattaa tasapainoista ruokavaliota, johon sisältyy sekä kasvi- että eläinperäisiä ruokia sekä täysjyvä- ja maitotuotteita.

Ellei kyseessä ole erityinen terveyteen liittyvä tarve jättää pois gluteeni, kuten keliakiassa, älä usko sokeasti gluteenittoman ruokavalion hyötyihin.

Käy katsomassa tämäkin artikkeli: Kannattaako gluteenittomia tuotteita syödä?

Keliakia

Gluteenittoman ruokavalion terveysvaikutukset

Keliakia on pysyvä gluteeni-intoleranssi, jonka syytä ei tiedetä. Tämä sairaus aiheuttaa kroonista tulehdusta ohutsuolen limakalvoilla ja sen nukkalisäkkeiden asteittaista surkastumista. Keliakiadiagnoosin saaneiden ihmisten on omaksuttava gluteeniton ruokavalio.

Oireet, joista gluteeni-intoleranssin voi tunnistaa, ovat usein ruoansulatusongelmia kuten ilmavaivoja, turvotusta, vatsakipua, ripulia ja ummetusta. Myös iho-oireita, väsymystä tai unihäiriöitä voi ilmetä.

Yksi keliakiaa sairastavien ihmisten pääpiirteistä on se, että heidän on todella vaikea saada lisää painoa. Tämä johtuu siitä, että ohutsuolen nukkalisäkkeet eivät kykene imemään ravintoaineita vehnätuotteista. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että he eivät saa kaloreita näistä ruoista.

Gluteenin jättäminen pois ruokavaliosta tarpeettomasti voi aiheuttaa ongelmia painonhallinnassa, eli kun ihminen syö taas gluteenia sisältäviä tuotteita, se voi saada painon nousemaan helposti.

Tutustu tähän artikkeliin: Näin syntyy gluteeniton leipä ilman vaivaamista

Gluteeniyliherkkyys ilman keliakiaa

Tästä vaivasta kärsii 1-6 % väestöstä. Lääkärit suosittelevat sen hoitoon gluteenin jättämistä pois ruokavaliosta.

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on usein kytköksissä gluteeniyliherkkyyteen ilman keliakiaa. Yhteensä siitä kärsii noin 15 % väestöstä. Tähän vaivaan liittyy vatsakipua, ripulia ja ilmavaivoja. Gluteeniton ruokavalio voi auttaa vähentämään oireita.

Toisaalta jotkut ihmiset ovat allergisia joillekin vehnän proteiineille. Tämä saattaa vaihdella lasten ja aikuisten välillä. Lapsilla kyse on yleensä klassisemmasta allergiasta, joka usein katoaa lapsuuden aikana.

Yleisesti ottaen tällaisilla allergioilla on hyvin monimuotoiset oireet, aina kutinasta suolistovaivoihin. Koska näitä vaivoja on vaikea diagnosoida, ainoa hoitovaihtoehto on poistaa vehnä ja vehnätuotteet ruokavaliosta, eli omaksua (tässä tapauksessa tarpeellinen) gluteeniton ruokavalio.

Joka tapauksessa on tärkeää tietää, että gluteenittoman ruokavalion terveysvaikutukset koskevat vain keliakiaa, gluteeniyliherkkyyttä tai allergiaa sairastavia ihmisiä. Muutoin gluteenia ei tulisi jättää pois ruokavaliosta.