Logo image
Logo image

Ristikontaminaation välttäminen 3 vinkin avulla

3 minuuttia
Tässä artikkelissa jaamme kolme suositusta ristikontaminaation välttämiseksi keittiössäsi. Riskiä voi pienentää ihan yksinkertaisilla varotoimilla. Tutustu niihin alta!
Ristikontaminaation välttäminen 3 vinkin avulla
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ristikontaminaation välttäminen on ratkaisevan tärkeää sairauksissa kuten keliakia. Ristikontaminaatio on ilmiö, jossa henkilö voi saada myrkytyksen allergeeneista tai mikro-organismeista sellaisen tuotteen tai keittiövälineen kautta, joka on ollut kosketuksissa hänen syömäänsä ruokaan.

Alla jaamme joukon vinkkejä ristikontaminaation välttämiseksi. Näin pienennät riskiäsi sairastua akuutteihin ruokamyrkytyksiin tai allergioihin. Muista, että ruokaturvallisuuden varmistaminen on ensiarvoisen tärkeää terveyden varjelemiseksi.

Ristikontaminaation välttäminen: 3 vinkkiä

Alla kerromme kolmesta sellaisesta asiasta, jotka tulee huomioida ruoan käsittelyssä. Ole tarkkana pienentääksesi sairastumisriskiäsi!

1. Pidä kypsennetyt ja raa’at elintarvikkeet erillään

Yleissääntö on, että kypsennys tekee sairauksia aiheuttavat mikrobit ja toksiinit tehottomiksi ruoassa. Tutkimusnäyttö osoittaa, että alhaiset tai korkeat lämpötilat tuhoavat sukkulamatoja, kuten anisakista.

Jos kypsennetty ruoka koskettaakin raakoja elintarvikkeita, joissa on haitallisia bakteereja, nämä bakteerit voivat hypätä tuotteesta toiseen ja lisääntyä. Tämä nostaa mikrobiologista riskiä ja aiheuttaa ristikontaminaatiota.

Suosittelemme varaamaan tilaa keittiöstä kypsennetylle ruoalle erillään raakojen elintarvikkeiden säilytyspaikasta. Hyvin tyypillinen esimerkki on kypsennettyjen vihannesten sekoittaminen raa’an lihan tai kalan kanssa.

Tämä tapa pitää sisällään terveysriskejä, erityisesti jos eläinkunnan tuotteita ei ole tätä ennen jäädytetty tai puhdistettu.

Some figure
Lihat ja vihannekset tulisi pitää toisistaan erillään ennen kypsennystä.

Jos haluat tietää lisää, kannattaa lukea: Onko maahan pudonnut ruoka syömäkelpoista?

2. Älä käytä samaa veistä kaikkiin elintarvikkeisiin

Aivan kuten raa’at ja kypsennetyt elintarvikkeet tulisi pitää toisistaan erillään, myöskään samoja ruokailuvälineitä ei tulisi käyttää niiden käsittelyssä. Tyypillinen esimerkki huolimattomuudesta ristikontaminaation suhteen on käyttää muihinkin elintarvikkeisiin sellaisia ruokailuvälineitä, jotka ovat olleet kosketuksissa gluteenin kanssa.

Journal of Food Protection -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että laittaessa ruokaa keliakiaa sairastavalle henkilölle tulisi käyttää vastapestyjä ruoanlaittovälineitä ja varmistaa, että ne eivät ole olleet kosketuksissa mihinkään sellaiseen ruokaan, joka sisältää suurella todennäköisyydellä gluteenia.

Sama pätee silloin, jos kyseessä oleva tuote sisältää ihmiselle patogeenisiä bakteereja. Eri ruokia käsitellessä on erittäin tärkeää pestä ruoanlaittovälineet hyvin tällaisten tilanteiden välttämiseksi.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Ruoan lumevaikutus

3. Pannut, kattilat ja öljyt voivat myös välittää bakteereja

Ruokailuvälineiden huolellisen käsittelyn lisäksi myös muut keittiötarvikkeet ja astiat, kuten pannut ja kattilat, on puhdistettava käytön jälkeen. Mahdolliset bakteerit ja allergeenit voivat siirtyä niistäkin ruoanlaiton jälkeen niihin laitettaviin ruokiin.

Keliaakikot ovat altteimpia tällaiselle ristikontaminaatiolle. Joissakin tapauksissa bakteerit onnistuvat kuitenkin selviämään kattilassa tai pannussa ja lisääntymään päästyään kosketuksiin sinne laitetun ruoan kanssa.

Tämä on kuitenkin erittäin epätodennäköistä. Allergeenia tai bakteeria tulee olla riittävästi, jotta se voisi aiheuttaa haittaa. Kuten todetaan Journal of Food Protection -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, ruokamyrkytys on harvinainen, jos bakteerikuorma ei ole riittävän suuri.

Keliakiaa sairastavat ihmiset altistuvat näille tilanteille, jos he eivät voi välttää ristikontaminaatiota. Vain muutamaa proteiinia tarvitaan autoimmuuniprosessin laukaisemiseen näillä potilailla.

Some figure
Vaikka näitä suosituksia ristikontaminaation välttämiseksi on helppo noudattaa, moni ei sovella niitä.

Ristikontaminaation välttäminen edellyttää tarkkuutta ruokahygienian kanssa

Puutteellisista varotoimista johtuva ruokamyrkytys on yleisempää kuin ehkä uskotkaan. Tästä syystä on erittäin tärkeää noudattaa tässä artikkelissa antamiamme neuvoja riskin pienentämiseksi.

Sekä liiallinen että puutteellinen hygienia ovat haitaksi terveydelle pitkällä aikavälillä. Ruokaa käsitellessäsi pyri välttämään tietynlaista varomattomuutta.

Muista myös se, että huolelliset kypsennys- ja jäädytystoimenpiteet tekevät tehottomaksi monia sellaisia taudinaiheuttajia, jotka saavat aikaan ruokamyrkytyksiä ja muita akuutteja ongelmia. Esimerkiksi kalan säilyttäminen hyvin alhaisissa lämpötiloissa inaktivoi anisakis-sukkulamatoa.

Muistathan noudattaa näitä perussääntöjä, jotka olemme tässä artikkelissa selittäneet. Tarkista myös ruoanlaitossa käyttämiesi ruokailu- ja keittiövälineiden laatu ja hygienia. Kaikki mahdolliset varotoimet voivat olla hyödyksi.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Podolska M., Pawlikoswski B., Nadolna Altyn K., Pawlak J., et al., How effective is freezing at killing anisakis simplex, pseudoterranova krabbei, and p. decipiens larvae? An experimental evaluation of time temperature conditions. Parasitol Res, 2019.
  • Studerus D., Hampe EI., Fahrer D., Wilhelmi M., Vavricka SR., Cross contamination with gluten by using kitchen utensils: fact or fiction? J Food Prot, 2018. 81 (10): 1679-1684.
  • Chardon J., Swart A., Evers E., Franz E., Public health relevance of cross contamination in the fresh cut vegetable industry. J Food Prot, 2016. 79 (1): 30-6.
  • Martínez, Francisco Jiménez. “El filtro de cocina: como factor de riesgo en la contaminación cruzada de los alimentos.” REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria 15.5 (2014).
  • Calderón de Zacatares, Vilma Ruth. “Celiaquía: alternativas para una dieta libre de gluten.” Calderón de Zacatares, VR (2012). Celiaquía: alternativas para una dieta libre de gluten. El Salvador Ciencia y Tecnología, 17 (23), 11-15. (2012).
  • López, Miryan Susana, et al. “Promoción de la salud y educación alimentaria en celiaquía desde un enfoque bio-psico-social.” Revista Tekohá 1.4 (2018): 17-26.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.