Logo image
Logo image

Onko terveellistä syödä kauraa aamiaiseksi?

3 minuuttia
Kauran syöminen aamiaisella on ihanteellinen tapa parantaa ruoansulatusta sekä vähentää sairauksien riskiä. Mitä terveyshyötyjä tästä viljasta oikein on? Jatka lukemista, sillä kerromme lisää!
Onko terveellistä syödä kauraa aamiaiseksi?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Olemme puhuneet aamiaisen tärkeydestä moneen otteeseen. Osa pitää sitä päivän tärkeimpänä ateriana, kun taas toiset väittävät sen olevan tarpeeton. Jos itse syöt aamiaista, tärkeää on rakentaa se laadukkaiden ravintoaineiden pohjalle. Tänään keskustelemme siitä, kannattaako kauraa syödä aamiaiseksi.

Kerromme tässä artikkelissa myös kauran terveysvaikutteista.

Kannattaako kauraa syödä aamiaiseksi?

Journal of Food Science and Technology -lehden julkaiseman artikkelin mukaan kaura erottuu muiden viljojen joukosta sen sisältämien ravintokuitujen, aminohappojen, rasvahappojen, vitamiinien, mineraalien ja fytokemikaalien ansiosta. Se on yksi terveellisimmistä ja monipuolisimmista viljoista.

Kaura on suosittu vaihtoehto aamiaishiutaleita valittaessa. Tämä vilja sisältää monipuolisia hiilihydraatteja sekä huomattavan määrän kuituja. Se sisältää myös hivenaineita (kuten B-vitamiineja) sekä mineraaleja (kuten kalsiumia ja rautaa). Ne ovat elintärkeiden fysiologisten reaktioiden kehityksen kannalta välttämättömiä.

Samalla on syytä mainita, että kaura on hyvin monipuolinen ainesosa. Siitä voidaan valmistaa monia erilaisia aamupaloja. Voit esimerkiksi yhdistää kaurahiutaleet marjojen, banaanin, maitotuotteiden sekä muiden ainesosien kanssa, joista saadaan keholle tärkeitä ravintoaineita.

Some figure
Kaura on ravintoarvoiltaan yksi monipuolisimmista viljalajikkeista. Siitä syystä se on hyvä valinta aamiaiseksi.

Lue myös: Syötkö riittävästi kuitua?

Mitä hyötyä on siitä, että kauraa syö aamiaiseksi?

Yksi kauran terveyshyödyistä on se, että se sisältää beetaglutaania. Tällä vesiliukoisella kuidulla on terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Mistä muista syistä asiantuntijat suosittelevat sitä?

Kaura parantaa suoliston mikrobiotaa

Vesiliukoinen kuitu on tärkeä aine, joka takaa suolistossa elävien hyödyllisten bakteerien selviytymisen. Tämän todistaa The Journal of Nutritional Biochemistrylehden julkaisema tutkimus.

Kyseinen aine fermentoituu suolistossa ja luo lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla on tulehduksen vastaisia ominaisuuksia. Useat fermentoinnissa syntyvät aineet toimivat myös muuttumattomana pohjana bakteerien hyvinvoinnin varmistamiseksi.

On syytä mainita mikrobiotan tärkeys terveyden kannaltaNykyään asiantuntijat pitävät sitä itsenäisenä elimistönä, joka osallistuu immuunijärjestelmän toimintaan. Se ehkäisee myös riskiä sairastua monitahoiseen sairauteen.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Big MAC: ihmisen mikrobiston saatavilla olevat hiilihydraatit

Kauran syöminen auttaa vähentämään ummetusta

Ummetusta lievitettäessä on riittävän veden saannin lisäksi tärkeää sisällyttää kuituja ruokavalioon. Kauraa kannattaa siis syödä aamiaiseksi tästäkin syystä. Sen ravinteiden yhteyttäminen auttaa lisäämään ulosteen määrää sekä stimuloimaan peristalttista liikettä ruoan työntämiseksi.

International Journal of Clinical Practice -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vähäinen määrä kuitua ruokavaliossa voi pidemmällä aikavälillä aiheuttaa suuremman taipumuksen ummetukseen.

Kaura ehkäisee paksusuolen syövän syntyä

Monitahoisten sairauksien, kuten paksusuolen syövän, syntymisen ehkäisemiseksi on tärkeää varmistaa riittävä kuitujen saanti ruokavaliosta. Kauran syömisellä aamiaiseksi voi olla positiivinen vaikutus kyseisen sairauden riskin vähentämiseksi, kuten International Journal of Food Sciences and Nutrition -lehdessä julkaistussa meta-analyysissä todetaan.

Kaurainen aamupalaresepti

Kaurahiutaleet voidaan ottaa osaksi aamiaista monella eri tapaa. Tässä ohje kaurapuuron valmistukseen. Voit valmistaa sen haluamillasi lisukkeilla. Suosittelemme kokeilemaan!

Ainesosat

 • 125 ml maitoa
 • 3 rkl kaurahiutaleita
 • Haluamiasi lisukkeita (pähkinöitä, siemeniä, hedelmiä ja niin edelleen)

Valmistus

 • Lämmitä maito ensin keskilämmöllä kaurahiutaleiden kanssa sekoittaen samalla jatkuvasti.
 • Puuro on valmista, kun sen rakenne muuttuu paksummaksi.
 • Laita puuro kulhoon ja anna jäähtyä hetki.
 • Lisää haluamasi lisukkeet päälle. Voit käyttää esimerkiksi marjoja, pähkinöitä, chia-siemeniä tai tummaa suklaata.
Some figure
Kaura on hyvin monipuolinen ja sopii hyvin yhteen muiden terveellisten ainesosien, kuten marjojen, pähkinöiden ja siemenien, kanssa.

Syö kauraa aamiaiseksi niin voit paremmin

Kauran syöminen aamiaiseksi on ihanteellinen tapa parantaa suoliston toimintaa sekä vähentää kroonisten sairauksien riskiä. Tämä ruoka on ravinto- ja energia-arvojen kannalta erinomainen tapa aloittaa päivä terveellisesti. Kaura ei myöskään ole terveellinen vaihtoehto vain aamiaiseksi, vaan voit syödä sitä myös lounasaikaan, välipalaksi tai osana kevyttä illallista.

Mitä siis enää odotat? Suosittelemme lisäämään kauran syöntiä jo tästä hetkestä lähtien!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662-675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
 • Jayachandran M., Chen J., Chung SSM., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
 • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., et al., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.
 • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.