Onko sydänkohtaus erilainen miehillä ja naisilla?

· toukokuu 29, 2018
Sydänkohtaus johtuu siitä, että verta ei tule riittävästi sepelvaltimoon. Sepelvaltimo vastaa siitä että happea kulkeutuu sydänlihakseen.

Sydänkohtaus eli sydäninfarkti voi tulla ihmiselle milloin vain, vaikka moni meistä ei tätä tiedäkään. Itse asiassa sydänkohtaus on kaikkein yleisin syy äkilliseen kuolemaan, ja kuten sanottu, se voi yllättää ihmisen ihan millä hetkellä hyvänsä.

Nyt haluamme kertoa aiheesta tarkemmin, ja selitämme myös mitä eroja sydänkohtauksen ilmenemisessä on naisilla ja miehillä. Jatka lukemista, jotta olisit paremmin tietoinen tästä kovin tärkeästä aiheesta!

Mikä sydänkohtaus on?

Tämä ilmiö, joka tunnetaan myös nimellä sydäninfarkti, on ongelma joka koskee vain sydänlihasta. Lyhyesti sanottuna sydänkohtaus saa aikaan sen että sydän lakkaa toimimasta kunnolla, ja se tuo mukanaan suuret riskit – mahdollisena seurauksena on myös kuolema.

Tämä tila syntyy siitä, että alue joka ympäröi sydäntä ei saa tarpeeksi hapetettua verta, sillä henkilöllä on jonkin tyyppinen valtimoiden tukkeuma.

Kun hapen saanti sydänlihaksen kudokseen jatkuu heikkona, se saattaa kuolla tämän verenkierron vähäisyyden vuoksi.

Lue aiheesta lisää: Voiko yskiminen estää sydänkohtausta?

Mikä on syynä sydänkohtaukseen?

sydänkohtaus naisella

Kuten jo mainitsimmekin, pääasiallinen syy sydänkohtaukseen on valtimon tukkeutuminen sydämen lähellä. On kuitenkin tärkeää mainita, että tämän hyvin merkittävän elimen toiminta riippuu täysin ihmisen verenkierrosta. Sen ollessa huonoa ongelmia voi tulla nopeastikin, ja näihin riskeihin kuuluu myös sydänkohtaus.

Vaikka onkin monia erilaisia syitä siihen että valtimossa kehittyy tukos, seuraavat ovat kaikkein tavallisimmat ongelman aiheuttajat:

 • liiallinen sydänlihaksen rasittaminen
 • verihyytymät valtimoissa
 • sepelvaltimotukos
 • ateroskleroosi
 • korkea kolesteroli
 • diabetes
 • korkea verenpaine

Mistä tiedät että sinulla on sydänkohtaus?

Kun ihmisellä on sydänkohtaus, yleensä voidaan havaita seuraavat oireet:

 • hikoilu
 • vaikeudet hengittää
 • rintakipu
 • epämukavuus käsivarsissa ja hartioissa (tyypillisesti tätä on vasemmalla puolella)

Onko sydänkohtaus erilainen miehillä ja naisilla?

nainen pitelee sydäntään

Sydänkohtaus voi iskeä kenelle tahansa, mutta se on kuitenkin erilainen ihmisen sukupuolen mukaan. Vaikka tämä tuntuukin kenties kummalliselta tiedolta, on olemassa asia nimeltään naisten sydäkohtaus, ja sitä voi ilmetä minkä tahansa ikäisellä naisella.

Kuinka naisen sydänkohtaus eroaa miehen sydänkohtauksesta?

Tässä oleellisia ovat kohtauksen oireet, joten seuraavassa kerromme mitä kaikkea naisten sydänkohtaukseen kuuluu.

Lue aiheesta lisää: Mistä rintakipu johtuu?

Uupumus ilman mitään selkeää syytä

Väsymys tai uupumus ilman tunnistettavaa syytä voi olla yhteydessä moneen erilaiseen terveysongelmaan ja sairauteen, ja kaikkein tavallisimmat näistä ovat stressi ja ahdistus. Tämä oire voi myös liittyä huonoon sydämen toimintaan tai verenkiertoon.

Kun ihmisellä on sydänkohtaus, tapahtuu vähentymistä sydämeen virtaavan veren määrässä, ja tämä saa sitten aikaan monenlaisia oireita.

Ahdistus

itkevä nainen

Tämä on oire jota ei koskaan tulisi jättää huomiotta, etenkään silloin jos lisäksi ilmenee iskevää kipua rinnassa.

On parasta miettiä, onko ahdistus tai stressi mahdollinen syy sydänkohtauksen kehittymiselle.

Kipu kaulassa ja käsivarsissa

Kipu näillä kehon alueilla voi johtua kertyneestä stressistä, uupumuksesta tai huonosta ryhdistä. Ne naiset, joilla on sydämen ja verisuonten ongelmia, kokevat myös usein tätä oiretta.

Siksi ei kannata sivuuttaa kipua käsivarsissa tai hartioissa. Se saattaa olla sydänkohtauksen merkki silloin, kun tila on kehittymässä vähitellen. Miehet sen sijaan yleensä kokevat tätä oiretta juuri ennen kohtausta, ja miehet ovat myös paljon suuremmassa vaarassa saada sydänkohtaus kuin naiset.

Hengitysvaikeudet

flunssa ja päänsärky

Mikä tahansa epätavallinen asia hengitysteihin liittyen voi olla merkki sydänkohtauksesta, ja tämä koskee etenkin naisia.

Jos sinulla on sinnikäs yskä, tai jos tunnet itsesi hengästyneeksi tai koet kutinaa kurkussa ilman että asia liittyy virukseen tai vilustumiseen, kyseessä voi olla siis juuri sydänkohtaus. Nämä oireet ovat erityisen huolestuttavia naisilla, sillä ne ovat heillä tavallisempia.

Tiesitkö kaiken tämän sydänkohtauksesta – tiesitkö, että sen oireissa on eroja miehillä ja naisilla? Jos olet nainen, kiinnitä huomioita mainitsemiimme oireisiin, jotka on helppo sivuuttaa tavallisina, mutta jotka voivatkin sen sijaan kertoa tästä vakavasta terveysongelmasta.