Logo image
Logo image

Onko rintaliivien käyttäminen hyvä vai huono juttu?

3 minuuttia
Joidenkin mielestä rintaliivejä tulisi käyttää aina ja toisten mielestä vain tiettyinä hetkinä. Osa puolestaan sanoo, että niiden käyttäminen ei ole ollenkaan välttämätöntä. Miten asia siis on? Ota siitä selvää tästä artikkelista.
Onko rintaliivien käyttäminen hyvä vai huono juttu?
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Rintaliivit vai ei rintaliivejä… siinä pulma. Jotkut ihmiset puolustavat rintaliivien käyttöä kynsin ja hampain. Toisten mielestä niitä tulisi käyttää vain tiettyinä hetkinä, kun taas osan mielestä kyseinen vaatekappale on täysin hyödytön. Miten asia siis on? Tämän päivän artikkelissa katsomme tarkemmin sitä, kannattaako rintaliivien käyttäminen vai ei.

Rintaliivien käyttäminen ja sen vaikutukset

Some figure

Jean Denis Rouillon, tohtori Université de Franche-Comté -yliopistosta, on tutkinut rintaliivien käytön vaikutuksia naisiin jo vuosia.

Hänen tutkimuksensa perustuu vapaaehtoisten osallistujien rintojen analyysiin, tarkkailuun ja mittaamiseen sekä heidän kertomiinsa kokemuksiin rintaliivien käyttöä tai käyttämättä jättämistä koskien.

Jotkut naiset käyttävät rintaliivejä vain tietyissä tilanteissa (esimerkiksi urheillessa), kun taas toiset ovat päättäneet olla käyttämättä niitä lainkaan.

Alustavimpien johtopäätelmien mukaan rintaliivejä käyttämättömillä naisilla nännit ovat hieman korkeammalla joka vuosi. Mistä tämä johtuu? Siitä, että rinnat voimistuvat.

Joillekin tutkimukseen osallistuneille naisille urheilu ilman liivejä ei ollut ongelma. Eikä ollut töihinmenokaan, kotona oleskelu tai juhliin meno. Heidän rintansa eivät kipeytyneet päivän päätteeksi, eivätkä he tunteneet puristusta tai epämukavuutta.

Katso myös: 10 rintasyövän varoitusmerkkiä

Ainoa miinuspuoli asiassa oli muiden ihmisten reaktiot: heitä katsottiin kummeksuen tai heitä käskettiin suoraan laittamaan rintaliivit päälleen. Näissä tapauksissa he valitsivat mieluiten olkaimettomat liivit välttyäkseen epämukavilta katseilta tai kommenteilta.

On selvää, että tutkimus on saattanut jättää ulkopuolelle suuren osan naisväestöä: yli 30-vuotiaat, isorintaiset, ylipainoiset tai synnyttäneet naiset.

Kaikki voi muuttua, jos yksikin edellä mainituista olosuhteista toteutuu. Esimerkiksi raskauden aikana rinnat kasvavat ja nännit laskeutuvat. Näissä tapauksissa rintaliivien käyttäminen on yleensä kannattavaa.

Totuus ja myytit rintaliivien käyttöä koskien

Saatat ajatella, että naiset ovat käyttäneet rintaliivejä aina, mutta näin ei ole. Rintaliivit ovat hyvin uudenaikainen keksintö, joka perustuu enimmäkseen muotiin.

Katsotaan kuutta tavallisinta myyttiä ja totuutta koskien rintaliivien käyttöä.

1. “Rintaliivien käyttäminen on välttämätöntä”

Vastataksemme väitteeseen on taas viitattava professori Rouillonin tutkimuksiin. Rouillonin mukaan rintaliivit voivat aiheuttaa venymisarpia ja saada rinnat roikkumaan sekä vähentämään rintakudoksen kiinteyttä.

Näin ollen rintaliivit eivät ole todellinen välttämättömyys.

2. “Rintaliivejä tarvitaan painovoiman vaikutusten kumoamiseksi”

Emme tiedä, mitä Isaac Newton tuumaisi tästä, mutta suurin osa naisista uskoo, että rintaliivien käyttäminen voi ehkäistä tai hidastaa rintojen roikkumista.

Tämä tuntuu olevan vankka uskomus naisten keskuudessa, mutta totuus on, että rintaliivit voivat itse asiassa estää rintoja tukevan kudoksen kasvua.

Niiden käytöstä ei siis ole mitään anatomista tai fysiologista hyötyä.

3. “Kaarituelliset liivit ovat paremmat”

Some figure

On totta, että tämän tyyppiset rintaliivit kehystävät rintoja ja voivat näyttää erittäin tyylikkäiltä. Niissä on kuitenkin haittapuolensa.

Liiallinen kaarituellisten liivien käyttö voi aiheuttaa vaurioita rinnoissa – sekä sisäisiä että ulkoisia. Ne on mm. yhdistetty kohonneeseen rintasyövän riskiin.

4. “Rintaliivejä tulisi käyttää myös öisin”

Jotkut naiset eivät ota rintaliivejä pois yöksi, sillä he ovat huolissaan painovoiman vaikutuksesta tai koska he uskovat, että niitä käyttämällä on miellyttävämpää nukkua vatsallaan. Ensimmäinen on myytti ja toinen liittyy henkilökohtaisiin mieltymyksiin tai uskomuksiin.

American Society of Plastic and Reconstructive Surgeons -yhdistyksen mukaan rintoja pitävät paikallaan mikroskooppisen pienet sidekudosnauhat. Kun ne tottuvat siihen, että jokin muu tekee työn niiden puolesta (esim. rintaliivit), ne heikentyvät ja rintojen kiinteys todennäköisesti häviää.

5. “Mitä isommat rinnat, sitä kireämmät olkaimet”

Ennen kuin pohdit millaista säätöä olkaimesi tarvitsevat, on parasta ostaa sellaiset liivit, joiden olkaimien koko on oikeassa suhteessa rintojesi kokoon ja painoon.

Jos rintasi ovat suuret, olkaimien on oltava leveämmät (ja pienirintaisilla naisilla pätee päinvastainen).

Sinun on hyvä myös tietää, että mitä kireämmällä olkaimesi ovat, sitä vähemmän rintojesi sidekudokset tekevät töitä.

Kun otat pois kireät rintaliivit, rintasi roikkuvat tavallista enemmän; ne ovat kuin kuminauhat, jotka vapautit tuntien venytyksestä.

Suosittelemme lukemaan: 5 syytä rintojen särkyyn

6. “Liikunnassa ja raskauden aikana rinnat tarvitsevat ylimääräistä tukea”

Some figure

Tämä voi pitää täysin paikkansa, sillä urheillessa ja raskauden aikana rinnat kasvavat (tai turpoavat) tavallista enemmän.

Sinun tulisi tietenkin pitää juuri tähän tarkoitukseen sopivia liivejä ja muistaa aina ottaa ne pois yöksi tai hikisen treenin jälkeen.

Tarvitset enemmän tukea myös seuraavissa olosuhteissa:

  • Olet ylipainoinen.
  • Rintasi ovat suuret suhteessa vartaloosi.
  • Imetyksen aikana tai vaihdevuosien jälkeen.

Lopuksi: rintaliivejä ei tulisi käyttää enempää kuin seitsemän tai kahdeksan tuntia putkeen. Voit käyttää niitä ollessasi töissä tai poissa kotoa ja riisua ne saapuessasi kotiin. Tällä tavalla rintasi pääsevät myös rentoutumaan ja vähennät liivien käyttöön liittyviä riskejä.

Ja ota ne pois tietenkin myös mennessäsi nukkumaan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.