Onko rintaliiveissä nukkuminen haitallista?
Rintaliivien käytöstä on keskusteltu kiihkeästi jo vuosikymmeniä. Voiko rintaliivien käytöstä olla jotain haittaa? Oli se sitten haitallista tai ei, 80 % maailman naisista käyttää liivejä joka päivä. Päivisin rintaliivien käyttö tuntuukin olevan täysin normaali juttu, mutta entä yöaikaan? Tuleeko liivit riisua ennen nukkumaanmenoa? Onko rintaliiveissä nukkuminen haitallista? Tässä artikkelissa tutustumme asiaan tarkemmin.
Kannattaako rintaliivejä käyttää?
Useimmat naiset käyttävät rintaliivejä päivittäin, ne tukevat rintoja ja pitävät ne paikoillaan esimerkiksi juoksulenkillä. Olo voi tuntua vaivaantuneelta tai “alastomalta” mikäli rintaliivejä ei käytä. Suurin osa naisista käyttää rintaliivejä siinä uskossa, että ne ehkäisevät iän aiheuttamaa tukikudosten löystymistä, rintojen riippumista sekä raskausarpia.
Ranskalaisen professori Jean-Denis Rouillonin toteuttaman tutkimuksen mukaan rintaliiveistä ei kuitenkaan ole tässä asiassa mitään hyötyä. Rouillonin mukaan liivien käyttö ei ehkäise luonnollista rintakudoksen ja ihon löystymistä, vaan päinvastoin rintaliivit saattavat aiheuttaa juurikin näitä negatiivisia vaikutuksia.
Toiset alan asiantuntijat puolestaan ovat sitä mieltä, että rintaliivien käyttö on suositeltavaa etenkin niille naisille, joilla on suuret rinnat. Hyvät rintaliivit tekevät olosta huomattavasti mukavamman, kun rinnat ovat hyvin tuettu.
Rintaliivejä valittaessa tärkein asia on tietenkin koko, jonka yllättävän monet naiset tutkimusten mukaan arvioivat väärin. Monet meistä käyttävätkin väärän kokoisia liivejä, jotka puristavat, pussittavat tai joissa rinnat eivät istu luonnollisesti paikoillaan. Usein kuppikoko on väärä, joten kannattaa kokeilla rohkeasti eri kokoja löytääkseen juuri sen sopivan. Tämä kannattaa tehdä, vaikka olisikin elänyt vuosikausia siinä uskossa, että tietää oman kuppikokonsa. Kanna sovituskoppiin eri mallisia ja kokoisia liivejä – vain sovittamalla löydät juuri oman kokosi ja tyylisi.
Liian pieniä liivejä käytettäessä rintakudos joutuu puristuksiin, mikä estää veren normaalin kiertämisen rintojen alueella. Käy asiantuntevassa alusvaateliikkeessä tarkastuttamassa kokosi etenkin raskauden jälkeen tai painon noustua tai laskettua.
Onko rintaliiveissä nukkuminen haitallista?
Yleisesti suositellaan, että rintaliivit riisutaan yön ajaksi. Aiheesta toteutetut tutkimukset tukevat tätä, sillä rintaliivit aiheuttavat painetta imusolmukkeissa ja ehkäisevät kehon luonnollista myrkkyjen suodattamista ja poistamista imusolmukkeiden kautta. Suurin osa näistä prosesseista tapahtuu unen aikana levossa. Jos nukkuu rintaliivit päällä, imusolmukkeiden kierto häiriintyy ja myrkkyjä kertyy elimistöön. Tämä voi myös johtaa kystien, kyhmyjen ja jopa kasvainten muodostumiseen pitkällä aikavälillä.
Rintojen lisäksi rintaliivit aiheuttavat painetta kainaloissa, joissa sijaitsee myös paljon imusolmukkeita. Rintaliivit siis aiheuttavat muutoksia myös kainaloiden alueella. Rintaliivit voivat nostattaa rintakehän lämpötilaa, mikä ei tee rintakudokselle hyvää – syöpää enteilevien solujen ja kasvainten kudoksen lämpötila on yleisesti normaalia kudosta korkeammalla. Muista siis riisua rintaliivit yön ajaksi ja käytä niitä mahdollisimman vähän kotosalla oleskellessasi. Suosittelemme ostamaan muutamat mukavat ja kevyet rintaliivit, jotka eivät purista tai puserra rintoja kasaan täytteillä tai push-up -muotoilulla.
Rintojen tulee antaa liikkua normaalisti, jotta luonnollinen imusuoniston aineenvaihdunta ei häiriinny. Rintaliivien valmistajat suosittelevatkin, ettei rintaliivejä tulisi käyttää kuin korkeintaan 7 yhtäjaksoista tuntia päivän aikana, eikä koskaan yön yli. Rintasi kaipaavat esteetöntä liikettä, aivan kuten kaikki muutkin kehonosat. Rintojen kohdalla tämä on erityisen tärkeää, sillä imusolmukkeet eivät pysty toimimaan normaalisti, jos niihin kohdistuu jatkuvaa painetta ja puristusta. Kokeile riisua rintaliivit säännöllisesti vaikka olisitkin tottunut käyttämään niitä jatkuvasti. Suuririntaisille tämä voi olla vaikeampaa, sillä rintaliivittömänä liikkuminen voi olla jopa kivuliasta.
Jos olet tottunut nukkumaan rintaliivit päällä etkä voi nukkua ilman niitä, vaihda tavalliset rintaliivit yön aikana käytettäväksi tarkoitettuihin liiveihin. Nämä eivät hiosta ja purista levon aikana. Usein tällaiset rintaliivit ja topit on valmistettu puuvillasta, eikä niissä ole puristavia saumoja tai kaaritukia. Ne pitävät rinnat paikoillaan, mutta eivät aiheuta painetta. Voit siis tuntea olosi tuetuksi, mutta et aiheuta haittaa rinnoille.
Muista
Kuten aluksi mainitsimmekin, tärkeintä rintaliiveistä puhuttaessa on koko, joten muista tarkistuttaa omasi säännöllisesti ja kokeile eri malleja löytääksesi juuri sellaisen, joka sopii kehollesi parhaiten. Suosittelemme panostamaan korkealaatuisiin, ammattitaidolla valmistettuihin liiveihin ja pitämään alusvaatelaatikossa erimallisia liivejä eri tilanteisiin. Suosi luonnonmateriaalista valmistettuja, mukavia liivejä ja riisu liivit aina yön ajaksi. Rintaliiveissä nukkuminen voi siis olla haitallista!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- 2 Minute Medicine. (2014, septiembre 9). Myth busted: bra wearing not linked to breast cancer. Harvard Health.
https://www.health.harvard.edu/blog/myth-busted-bra-wearing-not-linked-breast-cancer-201409097391 - Chen, L., Malone, K. E., & Li, C. I. (2014). Bra Wearing Not Associated with Breast Cancer Risk: A Population-Based Case–Control Study. Cancer Epidemiol Biomarkers https://aacrjournals.org/cebp/article/23/10/2181/14193/Bra-Wearing-Not-Associated-with-Breast-Cancer-Risk
- Gavin, M. (2018) ¿Está bien dormir con sostén? Nemours Children’s Health.
https://kidshealth.org/es/teens/bra-sleep.html - National Breast Cancer Foundation. (2023, febrero 27). Bras with underwire cause breast cancer, myth? Nationalbreastcancer.org.
https://www.nationalbreastcancer.org/breast-cancer-myths/bras-with-underwire-can-cause-breast-cancer/ - Novas, C. (2014). Can wearing a bra cause breast cancer? National Center for Health Research. https://www.center4research.org/can-wearing-bra-cause-breast-cancer/
- Sun, Y. S., Zhao, Z., Yang, Z. N., Xu, F., Lu, H. J., Zhu, Z. Y., Shi, W., Jiang, J., Yao, P. P., & Zhu, H. P. (2017). Risk Factors and Preventions of Breast Cancer. International journal of biological sciences. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5715522/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.