Logo image
Logo image

Onko keittiön maalaaminen valkoiseksi kannattavaa?

3 minuuttia
Valkoisessa on upeaa eleganssia. Se sopii lähes mihin tahansa sisustustyyliin. Se vaatii kuitenkin hieman enemmän huolenpitoa kuin muut sävyt.
Onko keittiön maalaaminen valkoiseksi kannattavaa?
Viimeisin päivitys: 17 marraskuuta, 2022

Keittiön maalaaminen valkoiseksi tuo monia loistavia hyötyjä. Valkoinen yhdistetään selkeyteen, tilaan ja rauhallisuuteen, jota usein kaivataan tässä joskus kiireisessä kodin tilassa.

Valkoinen voidaan myös sovittaa mihin tahansa sisustustyyliin, mutta joidenkin mielestä sävy tuo herkästi esiin tahrat ja muun lianKeittiön värin valitseminen riippuu jokaisen omista mieltymyksistä, joten voi olla hyvä katsoa lähemmin tämän viehättävän sävyn hyötyjä ja haittoja.

Värien merkitys keittiössä

Värien psykologiaa käsittelevässä Color Psychology -kirjassa viitataan värien ja tunteiden väliseen yhteyteen. Tekstin mukaan jokainen väri tuottaa erilaisia ja toisinaan ristiriitaisiakin vaikutuksia ihmisiin.

Teorian mukaan keittiön värien valinnassa suuntaa kannattaa hakea väreistä, jotka tekevät olosta mukavan ja kutsuvat nauttimaan lämpimästä ilmapiiristä. Koska keittiö on kiireinen tila, se saa aina paljon huomiota.

Valitsemastasi väriskaalasta riippuen annat tilalle tiettyä luonnetta. Huoneen värit voivat siis asettaa sinut iloiseen, dynaamiseen, surulliseen tai vakavahenkiseen tilaan.

Some figure
Keittiö on tila, jossa vietetään paljon aikaa. Sen värin tulisikin houkutella oleskelemaan siellä.

Miksi keittiön maalaaminen valkoiseksi kannattaa

Vic School of Art -oppilaitoksen analyysi antaa myönteisiä tulkintoja valkoiselle, joka yhdistetään puhtauteen, tyyneyteen ja hyveisiin. Luova ohjelmistoyritys Adobe® puolestaan väittää, että jotkut pitävät valkoista värinä, koska valkoinen valo käsittää kaikki näkyvän spektrin sävyt.

He kuitenkin selventävät, että valkoinen ei ole väri vaan sävy, joka tehostaa värejä. Se voi näin ollen auttaa tuomaan esiin niitä tuntemuksia, joita muut värit meissä herättävät.

Tämä olettamus pätee jopa keittön tai ruokailutilan sisustamiseen. Valkoiset huoneet eivät koskaan mene pois muodista, ja niihin on erittäin helppo yhdistää erilaisia tavaroita.

Tässä muita syitä maalata keittiö valkoiseksi.

Saat hyvän taustan

Valkoinen ei ole rajoittava värisävy, vaan se avaa mahdollisuuden sisustaa sydämesi kyllyydestä. Valkoinen pohja sopii klassiseen, moderniin, maalaismaiseen tai mihin tahansa muuhun sisustustyyliin.

Valkoisten seinien lisäetuna on se, että jos et suosi mitään tyyliä erityisesti, voit yksinkertaisesti vain jättää taustan sellaiseksi ja se on silti vaikuttavan näköinen.

Se tuo avaruuden tuntua

Erityisesti pienissä keittiöissä valkoinen maali on täydellinen valinta, koska se lisää tilan tuntua. Vaikka huoneen koko ei todellisuudessa muutukaan, se näyttää tilavammalta, jolloin siellä oleskelu ei tunnu niin ahtaalta.

Parempi valaistus

Tämä väripaletin hohtavin sävy heijastaa valoa jopa 96-prosenttisesti. Keittiöissä, joissa luonnonvaloa on vähän, valkoinen sopii ihanteellisesti valoisuuden lisäämiseen. Jos lattia on samaa sävyä, se heijastaa kattolamppujen, huonekalujen ja muiden yksityiskohtien valoa.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: 6 virhettä, joita tulee välttää keittiön sisustamisessa

Tyylikkyys

Valkoiset keittiöt ovat paitsi moderneja myös tyylikkäitä. Jos haluat sinne lisävärejä, ne on todella helppo yhdistää valkoiseen. Muita värejä voi olla huonekaluissa, keittiövälineissä ja laitteissa.

Joitakin vaihtoehtoja yhdistettäväksi valkoisen kanssa ovat:

  • Musta tuo hienostuneisuutta.
  • Keltainen tuo iloisuutta.
  • Punainen sopii loistavasti intohimoisempaan huoneeseen.
  • Sininen välittää tyyneyttä.

Ajaton ilme

Vaikka uusia trendejä tulee jatkuvasti tuhansia, valkoiset keittiöt pysyvät aina muodissa. Voit uudistaa tällaisen keittiön maaliin kajoamatta vaihtamalla vähän siellä olevia tarvikkeita. Valkoisen selkeys yhdistyy hyvin lähes mihin tahansa muuhun tilan huonekaluun.

Järjestys ja siisteys

Valkoinen maali tekee keittiöstä siistin näköisen. Kunhan siivoat sitä jatkuvasti, valkoinen tekee ruoanlaittotilasta puhtaamman näköisen.

Some figure
Valkoinen tekee tilasta siistimmän näköisen lähes välittömästi. Kaikki näyttää puhtaammalta.

Miksi keittiön maalaaminen valkoiseksi ei kannata

Jotkut pitävät valkoisia keittiöitä kylmän oloisina. Jotta tunnelma olisi heistä kodikas, he suosivat valkoisia seiniä mutta muita väriympyrän sävyjä keittiötasoissa ja huonekaluissa.

He pitävät valkoisia keittiöitä luultavasti myös tylsän näköisinä. Tämä ongelma voidaan kuitenkin ratkaista lisäämällä tilaan kasveja, tekstiilejä ja muita koriste-esineitä.

Jos nyt punnitaan valkoiseksi maalatun keittiön haittoja, vaakakupissa painaa eniten se, että valkoisessa lika näkyy erittäin helposti. Kun valitset tämän sävyn ruokailutilaan, sitä on siivottava päivittäin.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Kuinka valita oikea väri keittiöön?

Keittiön maalaaminen valkoiseksi tai muulla sävyllä

Valkoinen, punainen, musta tai mikä tahansa muu sävy… Keittiöön valittu maali on henkilökohtainen päätös. Tästä syystä on tärkeää punnita valkoisen hyödyt ja haitat pitämällä mielessä, että tilan tulisi olla omasta mielestäsi kodikas.

Ota huomioon yleinen sisustus, huoneen koko ja valaistus. Tee valinta ennen kaikkea omien mieltymystesi mukaan. Jos valkoinen on unelmiesi keittiön väri, tuo ihmeessä tämä sävy yhteen kodin viehättävimmistä tiloista!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.