Omenasoseen terveyshyödyt
Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva
Kun olit lapsena sairaana, äitisi tai isoäitisi ehkä antoi sinulle syötäväksi omenasosetta. On myös tavallista antaa omenaa lapsille, joilla on ruoansulatukseen tai suoliston toimintaan liittyviä ongelmia.
Ehkäpä et ole syönyt omenasosetta pitkiin aikoihin, mutta sillä on monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia, jotka kannattaa ehdottomasti pitää mielessä.
Tällä kertaa kerromme siis eräistä omenasoseen mahtavista terveyttä edistävistä vaikutuksista, joten jatka lukemista ja ota tämä herkku mukaan ruokavalioosi!
Omenasose – mitä se on?
Omenat ovat maailman terveellisimpiä hedelmiä, joten niiden syönti yleisesti ottaen on erittäin hyvä idea. Sen lisäksi, että söisit niitä raakoina (kuoren kanssa tai sitä ilman, riippuen omasta mieltymyksestäsi) tai raastettuina, sinulla on varmasti jokin sellainen omenaresepti, jonka olet saanut perheeltäsi sukupolvien kautta. Omenasose on monelle tällainen perinneresepti.
Tämä tyypillinen ruoka on helppo valmistaa, ja mikä parasta, siinä on kaikki omenan loistavat hyödyt ja ravinteet. Omenasoseessa onkin runsaasti antioksidantteja, flavonoideja ja vitamiineja.
Soseutettu omena pystyy vähentämään riskiä saada sydämen tai verisuonten sairauksia, ja se torjuu myös syöpää ja kroonisia sairauksia. Siksi onkin hyvä idea, että omenasosetta nauttisivat myös aikuiset eivätkä vain lapset.
- Tutkimusten mukaan tämän hedelmän sisältämä fruktoosi edistää myrkyllisten aineiden poistumista kehosta.
- Kun lisäät omenasoseeseen hunajaa ja kanelia, saat sekä paremman makuisen herkun että itse asiassa teet siitä paljon terveellisemmän.
- Tämä ruoka on erittäin herkullinen ja hyvinvointia edistävä lisä tottumuksiisi, joten kokeile mitä pikimmiten!
Omenasoseen tärkeimmät hyödyt
Omenat ovat eräitä luonnon parhaista aineksista, ja ne auttavat muun muassa seuraavien tekijöiden kanssa:
Ne vähentävät solujen ikääntymistä
Omenat ovat mahtava C-vitamiinin lähde (tämä vitamiini parantaa vastustuskykyä), ja yhdessä omenassa päivittäin nautittuna on jo 11 % kaikesta siitä, mitä tarvitset pysyäksesi terveenä.
Omenoilla on myös todistettu olevan vapaiden radikaalien tuhoja vähentävä vaikutus, mikä koskee niin solujasi kun elimiäsikin. Tämä on tavallinen ongelma vanhemmilla ihmisillä.
Se parantaa ruoansulatustasi
- Omenasoseessa on paljon liukenematonta kuitua, mutta saadaksesi sen käyttöösi sinun tulee jättää omenan kuoret paikoilleen.
- Se edistää hyvää ruoansulatuksen toimintaa ja suoliston tyhjentymistä.
- Jotta saisit omenoista parhaan mahdollisen ruoansulatuksen ja suoliston toimivuutta edistävän vaikutuksen, ja jos olet mies ikäluokassa 19-50, syö 38 grammaa kuitua päivässä. Naiset tässä samassa ikäryhmässä tarvitsevat 25 grammaa päivittäin.
Se palauttaa ruokahalusi
Kuka tahansa, joka on joskus ollut sairaana ja viettänyt aikaa toipilaana, tietää omenasoseen palauttavan vaikutuksen ruokahaluun liittyen. Sitä annetaankin usein vanhuksille, jotka eivät voi purra tai niellä ruokaansa kunnolla.
Omenasosetta käytetään myös niiden ihmisten kohdalla, joilla on bulimiaa, anoreksiaa tai muita syömishäiriöitä.
Se tyydyttää nälkää
Jos haluat pudottaa painoasi, omena toimii tässäkin tapauksessa tehokkaana tuotteena.
Yksi kupillinen makeuttamatonta omenasosetta sisältää 100 kaloria. Monelle ihmiselle se on tarpeeksi iso määrä, jotta voisi viettää muutaman tunnin syömättä, tai että tarve syödä jotakin epäterveellistä katoaisi.
Kun lisäät ruokalusikallisen raastettuja manteleita tai rusinoita, saat pöytääsi jälkiruoan, joka on täynnä terveellisiä rasvoja, proteiinia ja hiilihydraatteja. Siten tunnet itsesi täydemmäksi helpommin.
Kuinka omenasose valmistetaan?
Nyt kun tiedät, kuinka mahtava herkku omenasose on, kannattaa alkaa valmistaa sitä kotona. Tämä seuraava resepti on helppo ja nopea vaihtoehto.
Käytä hyödyksesi omenan ravitsevat ainesosat, ja nauti sitä perheesi kanssa lounaalla tai illallisella.
Tarvittavat ainekset
- 3 punaista omenaa
- 1 teelusikallinen jauhettua kanelia
- 2 ruokalusikallista hunajaa
Näin se valmistetaan
- Pese kaikki omenat hyvin ja paloittele ne neljään osaan.
- Poista sisin, varsi ja siemenet.
- Laita omenasi leivinpaperille ja paista niitä 40 minuuttia 175:n asteen lämpötilassa.
- Poista ne uunista ja anna omenoiden viilentyä. Murskaa ne sitten perunan muussaamiseen tarkoitetulla nuijalla, kunnes saat aikaiseksi tasaisen koostumuksen.
- Sekoita omenasose kanelin ja hunajan kanssa (määrät, jotka listasimme, ovat arvioita, joten voit käyttää enemmän tai vähemmän makusi mukaisesti).
- Säilytä sose erillisessä purkissa jääkaapissa.
- Voit myös nauttia omenasosetta lämpimänä. Kaikki on kiinni omasta maustasi!
- Voit käyttää muitakin hedelmiä tässä reseptissä – esimerkiksi viikuna ja päärynä ovat erinomaisia omenan kanssa käytettyinä.
Omenasose on yksinkertaisesti mahtavaa ruoka
Jos syötät sitä vanhukselle, lapselle tai jollekin sairaana olevalle tai alipainoiselle, suosittelemme, että lisäät sekaan ruokalusikallisen oliiviöljyä, jotta voisit maksimoida sen hyödyt.
Niiden, jotka eivät pysty käsittelemään elimistössään fruktoosia, ei tulisi syödä omenasosetta. Ota tässä tapauksessa sen sijaan vadelmia, mansikoita tai ananasta, ja laita sekaan myös hiukan riisiä.
Mikä ero on pyreen ja kastikkeen välillä, olet saattanut joskus miettiä. Ja itse asiassa moni luulee niiden olevan yksi ja sama asia.On kuitenkin olemassa selkeä ero näiden kahden tyypin välillä, nimittäin omenakastiketta tehdään keitetyistä omenoista, kun taas pyreetä tehdään raaoista omenoista. Jälkimmäisessä tapauksessa kuorit omenat ja raastat ne, ja reseptimme mukaisesti voit lisätä sitten sekaan kanelia, hunajaa ja rusinoita.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- James, J. S., Rickard, B. J., & Rossman, W. J. (2016). Product Differentiation and Market Segmentation in Applesauce: Using a Choice Experiment to Assess the Value of Organic, Local, and Nutrition Attributes. Agricultural and Resource Economics Review. https://doi.org/10.1017/s1068280500009618
- Wolfe, K., Wu, X., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant activity of apple peels. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020782a
- Flood-Obbagy, J. E., & Rolls, B. J. (2009). The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2008.12.001
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.