Omena päivässä…

Tiesitkö, että omena on ihanteellinen hedelmä, mikäli haluat hallita paremmin ruokahaluasi? Sen sisältämä fosfori auttaa sinua myös nukkumaan paremmin sekä parantamaan muistiasi.

Omenoita löytyy monissa eri lajikkeissa ja ympäri maailmaa, ja ne tunnetaan yhtenä terveellisimmistä ja ravinteikkaimmista hedelmistä, joita kaupoista saa.

Jo vuosisatojen ajan ihmiset ovat käyttäneet omenaa perusaineksena monissa eri tyyppisissä resepteissä, sillä niiden maku on loistava lisä salaatteihin, jälkiruokiin ja moniin muihin ruokiin.

Omenat ovat erinomainen lisä ruokavalioon myös niiden suurten terveysvaikutusten vuoksi, sillä yhden omenan syönti päivittäin voi saada aikaan ihmeitä yleiselle hyvinvoinnillesi. Älä siis missään nimessä ohita tämän perushedelmän hyötyjä!

Ikävä kyllä moni jättää huomiotta omenan kyvyt terveyttä kohentavana luonnontuotteena, eivätkä he nauti siitä säännöllisesti. Tällä kertaa kerromme 10 syystä, joiden vuoksi omena päivässä on terveyttä kohentava rutiini, joka kannattaa ehdottomasti omaksua. Artikkelimme luettuasi haluat varmasti aloittaa säännöllisen omenan syönnin mitä pikimmiten. Jatka siis lukemista ja ala nauttia omenan monista terveyttä parantavista vaikutuksista!

1. Omena parantaa aivojesi terveyttä

Omenat huolehtivat aivoista

Omenan kuori sisältää kyvykästä antioksidanttia, joka tunnetaan nimellä kversetiini, ja sen kyvyt voivat olla jopa C-vitamiiniakin paremmat koskien aivosolujen suojelemista vapaiden radikaalien vaikutuksilta. Omena päivässä voi myös auttaa ylläpitämään muistin toimintakykyä ja estämään neurologista vahinkoa.

2. Omena torjuu syöpää

Omenoissa ei ole ainoastaan kversetiini-antioksidanttia, vaan myös katekiini -nimistä antioksidanttia, joka auttaa estämään vapaiden radikaalien vaikutuksia kehossa – vapaat radikaalit saattavat ajan kuluessa aiheuttaa syöpäsolujen kehittymistä.

Muita omenankuoren sisältämiä yhdisteitä kannattaa hyödyntää siksi, että ne ovat avuksi paksusuolen syövän sekä rinta- ja maksasyövän estämisessä.

3. Omena puhdistaa valtimoita

Jos syöt omenan päivässä, pystyt puhdistamaan valtimoitasi tehokkaasti, sillä tämä hedelmä sisältää kuitua nimeltään pektiini. Se auttaa vähentämään valtimoita tukkivaa huonoa kolesterolia pidemmän ajan kuluessa.

Lisäksi antioksidantit suojaavat sydän- ja verisuonijärjestelmääsi estämällä rasvaa kiinnittymästä valtimoidesi seinämiin.

4. Omena vähentää diabeteksen todennäköisyyttä

Omenat säätelevät verensokeria

Jos syöt omenan päivässä, sinulla on pienempi todennäköisyys sairastua diabetekseen verrattuna niihin, jotka eivät nauti omenaa päivittäin.

Pektiini auttaa säätelemään verensokeritasoja, sillä se edistää sokerien vapautumista sekä on hyödyksi raskasmetallien, kuten elohopean ja lyijyn, käsittelyn kannalta.

5. Omena vähentää halvauksen todennäköisyyttä

Omenan sisältämät antioksidantit ja muut ravinteet voivat auttaa vähentämään halvauksen tai sydänkohtauksen ilmenemisen todennäköisyyttä.

Hollantilaisen University of Wageningen -yliopiston tutkimuksen mukaan ne, jotka syövät paljon omenaa (ja muita valkoisia hedelmiä ja vihanneksia), omaavat pienemmän riskin saada aivojen valtimoihin liittyviä ongelmia.

6. Omena säätelee suoliston toimintaa

Omena päivässä paksusuolen toiminnan edistämiseksi on erittäin tehokas rutiini, sillä yksi omenaviipale voi sisältää jopa 5 grammaa kuitua. Kuitu on hyvin tärkeää suoliston kunnollisen toiminnan kannalta, ja se estää esimerkiksi divertikuloosia ja peräpukamia.

Tämä seuraava saattaa kuulostaa ristiriitaiselta faktalta, mutta omenat voivat toimia ripulia estävänä sekä mietona laksatiivisena tuotteena. Se siis toisaalta estää gastriitin ja koliitin ilmenenistä, ja toisaalta taas torjuu ummetusta.

7. Omena edistää painonpudotusta

Omenat pitävät solakkana

Ei voida sanoa, että omena varsinaisesti ”polttaisi rasvaa”, sillä tästä ei ole toistaiseksi olemassa tieteellistä todistusaineistoa.

Tiedetään kuitenkin, että omena edistää painonpudotusta, sillä se parantaa aineenvaihduntaa, ja se sisältää vain vähän kaloreita mutta runsaasti kuitua, jonka avulla voit tuntea olosi kylläiseksi ja välttää liiallista syömistä.

8. Omena parantaa unen laatua

Omenalla on pienoinen rauhoittava vaikutus kehossa, sillä se sisältää fosforia. On siis hyvä idea nauttia yksi omena iltaisin ennen kuin menet nukkumaan, jotta voisit estää unettomuutta ja muita saman tyyppisiä ongelmia.

Lisäksi omenan sisältämä fosfori auttaa parantamaan muistiasi sekä estämään aivojesi vahingoittumista.

9. Omena parantaa hampaiden terveyttä

Omenalle on annettu lempinimi ”luonnollinen hammastahna”, sillä se auttaa puhdistamaan hampaita sekä vähentämään plakkia muodostavia bakteereita, jotka johtavat hampaiden kunnon huononemiseen.

On tietysti niin, että kunnollista hammashygieniaa ei voi kuitata omenalla, mutta tämä hedelmä on avuksi sellaisissa tilanteissa, joissa et pysty käyttämään hammastahnaa ja -harjaa.

10. Omena päivässä on hyväksi luille

Kalsium ei ole ainoa mineraali, jota luusi vaativat pysyäkseen voimakkaina ja terveinä. Omenat voivat olla hyvin hyödyllisiä tässä tarkoituksessa, sillä ne sisältävät booria, joka on erittäin tärkeä tekijä luuytimen kehittymisen kannalta.

Ota siis omena säännölliseksi osaksi ruokavaliotasi, mikäli haluat parantaa terveyttäsi helposti, herkullisesti ja luonnollisesti – jo yksi omena päivässä on riittävästi!

UUTISIA VERKOSSA