Nivelkipua lievittävä ruokavalio

Kärsitkö nivelkivusta? Jaamme muutamia yksinkertaisia ruokavaliovinkkejä nivelkivun lievittämiseksi. Älä jätä lukematta!
Nivelkipua lievittävä ruokavalio
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 07 tammikuuta, 2023

Kärsitkö nivelkivusta etkä tiedä miten toimia? Vain lääkärillä on pätevyys kertoa millaista hoitoa sinun tulisi noudattaa, ja kun tämä on tiedossa, voit kysyä häneltä sopisiko sinulle myös tässä artikkelissa esitelty nivelkipua lievittävä ruokavalio.

Ruokavalion merkitys nivelkivun lievittämisessä

Jos olet yksi niistä monista ihmisistä, jotka kärsivät nivelkivuista, tiedät kuinka rasittavaa se on. Joskus joudumme turvautumaan tulehduskipulääkkeisiin, jotka eivät aina kuitenkaan anna toivottuja tuloksia.

Nivelkipu voi johtua useista tekijöistä, kuten nivelten kulumisesta, niveltulehduksesta tai nivelreumasta. Jotkut näistä sairauksista ovat elinikäisiä ja niihin on vain totuttava.

Voimme kuitenkin vähentää oireilua ja parantaa elämänlaatuamme parempien elämäntapojen ja oikeanlaisen ravinnon avulla.

Ruoalla voikin olla keskeinen merkitys kivun lievittämisessä. Luita, rustoa ja jänteitä voi ravita sopivilla kivennäisaineilla nivelten vahvistamiseksi.

On myös syytä huomauttaa, että jos kuulut siihen onnekkaaseen väestönosaan, joka ei vielä kärsi nivelkivusta, seuraavia ohjeita kannattaa kaikesta huolimatta noudattaa sen ehkäisemiseksi.

Nivelkipua lievittävä ruokavalio

Ruokavalio on tietysti sellainen asia, josta tulisi keskustella ravitsemusasiantuntijan kanssa. Älä koskaan tee muutoksia ruokavalioosi ilman ammattilaisen lupaa. Älä myöskään koskaan korvaa lääkärin määräämää hoitoa näillä ruoka-aineilla; ne voivat ainoastaan täydentää hoitoa ja auttaa näin osaltaan lievittämään oireita.

1. Vältä prosessoituja elintarvikkeita

Happamia virvoitusjuomia kannattaa välttää.
On suositeltavaa välttää valkoisten jauhojen, sokerin, suolan ja vastaavien elintarvikkeiden kulutusta, sillä elimistö ei sulata niitä hyvin.

Mietipä pieni hetki, kuinka paljon prosessoituja elintarvikkeita syöt viikon aikana? Tähän tulisi laskea mukaan myös satunnaisesti ostetut virvoitusjuomat ja jopa mehut, jotka ovat todella epäterveellisiä pääasiassa sokeripitoisuutensa vuoksi.

Valikoi tarkemmin mitä syöt, tee ruokaostokset rauhassa ja valitse harkiten, mitä lautasellesi pistät.

Valkoisten jauhojen, sokerin, suolan ja vastaavien haitallisten elintarvikkeiden kulutusta kannattaa vähentää, sillä ne eivät sula hyvin elimistössä ja aiheuttavat vain painonnousua vahingoittaen niveliä entisestään.

2. Varo voimakkaasti happamia ruokia

Yksi päivittäin nauttimistamme elintarvikkeista, joka on enemmän haitallista kuin terveellistä, on maito. Maito on eläinperäistä ravintoa, jolla on happamoittava vaikutus ja joka muuttaa veren pH-arvoa.

Maito tekee verestä happamampaa, mikä johtaa lopulta nivelkipuun. Toinen hyvin hapan juoma on kahvi. Pyri siis välttämään sen runsasta kulutusta.

3. Varo ylimääräistä eläinproteiinia

Punaisen lihan kulutusta kannattaa vähentää nivelkivun lievittämiseksi.
Eläinproteiini lisää kehon happamuutta, kuten maitokin.

Maidon tavoin eläinproteiini lisää kehon happamuutta. Proteiini on kyllä ihmiselle välttämätön ravintoaine, mutta sitä voi saada tasapainoisesti myös kasvikunnan tuotteista, kuten palkokasveista ja pähkinöistä. Tutkimusten mukaan kasviproteiinissa on vain hieman vähemmän välttämättömiä aminohappoja kuin eläinproteiinissa.

Jos syöt eläinproteiinia, vältä tai ainakin vähennä punaisen lihan kulutusta, kuten asiaan perehtyneet lääketieteelliset lähteet osoittavat. Pitäydy esimerkiksi kanassa tai kalkkunassa, jotka ovat punaista lihaa terveellisempiä.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Reiterin oireyhtymä eli reaktiivinen niveltulehdus

4. Elintarvikkeet, joista saa kollageenia

Kollageeni lievittää nivelkipua.
Kollageenia saa muun muassa gelatiinista eli liivatteesta.

Kollageenia tarvitaan ruston vahvistamiseen ja korjaamiseen, mikä auttaa nivelkivun lievityksessä. Sitä saa muun muassa gelatiinista eli liivatteesta, jossa – kuten jo luultavasti tiedät – on sitä runsaasti. Lisäksi siinä on paljon C-vitamiinia, joka sekin on välttämätöntä ruston terveydelle.

Jotkut elintarvikkeet tukevat ja vahvistavat rustoa rikkipitoisuutensa ansiosta. Viikoittain kannattaakin syödä hieman sipulia, purjoa, parsaa ja ruusukaalia. Tämä tekee erittäin hyvää nivelille ja on terveellistä.

5. Syö riittävästi kalsiumia ja magnesiumia

Nivelkipua lievittävä ruokavalio sisältää vihreitä lehtivihanneksia.
Magnesiumia saa muun muassa kaikista vihreistä lehtivihanneksista, kuten lehtisalaatista, pinaatista, vesikrassista ja persiljasta.

Kalsium ja magnesium ovat kaksi tärkeää kivennäisainetta luiden ja nivelten vahvistamisessa. Siksi olisi suositeltavaa syödä runsaasti palkokasveja, kuten linssejä ja kikherneitä.

Myös kurpitsansiemenet, chia-siemenet ja pellavansiemenet ovat erinomainen vaihtoehto, koska ne sisältävät runsaasti magnesiumia, kivennäisainetta, jota saa myös kaikista vihreistä lehtivihanneksista, kuten lehtisalaatista, pinaatista, vesikrassista ja persiljasta. Näitä kivennäisaineita löytyy myös kuivatuista hedelmistä ja merilevästä.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Mikä on niveleffuusio ja miten sitä voidaan hoitaa?

6. Nivelkipua lievittävä ruokavalio: Omega-3:a sisältävät ruoat

Tämä voi tulla yllätyksenä, sillä onhan Omega-3 eräänlainen rasvahappo. Se on kuitenkin rasvahapoista terveellisin ja auttaa tutkitusti vähentämään tulehdusta ja nivelkipua.

Sitä saa lohesta tai esimerkiksi makrillista. Halutessasi voit turvautua myös ravintolisään, mutta kysy asiasta aina ensin lääkäriltä.

7. Lopuksi terveellisen ruokavalion perusasioita

Nivelkipua lievittävä ruokavalio sisältää hedelmiä.
Muista aina syödä tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia.

Pyri ennen kaikkea tasapainoiseen ruokavalioon äläkä sorru ylilyönteihin. Tärkeintä on syödä pieniä annoksia useita kertoja päivässä jättämättä aterioita väliin. Liikapainon pudottaminen on myös tutkitusti tehokas keino lievittää tulehdusta ja nivelkipua.

Muista juoda runsaasti vettä ja syö myös hedelmiä ja vihanneksia. Keho on tärkeää puhdistaa kaikista myrkyistä.

Kuten jo todettiin, nivelkipua ei ole helppo saada täysin loppumaan, mutta sitä voi lievittää. Älä lannistu äläkä laiminlyö psyykkistä terveyttäsi. Muista myös aina noudattaa tarkoin lääkärin antamia ohjeita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rayman MP. Diet, nutrition and osteoarthritis. BMC Musculoskelet Disord. 2015;16(Suppl 1):S7. Published 2015 Dec 1. doi:10.1186/1471-2474-16-S1-S7
  • Choi KW, Somers TJ, Babyak MA, Sikkema KJ, Blumenthal JA, Keefe FJ. The relationship between pain and eating among overweight and obese individuals with osteoarthritis: an ecological momentary study. Pain Res Manag. 2014;19(6):e159–e163. doi:10.1155/2014/598382
  • Kiecolt-Glaser JK. Stress, food, and inflammation: psychoneuroimmunology and nutrition at the cutting edge. Psychosom Med. 2010;72(4):365–369. doi:10.1097/PSY.0b013e3181dbf489
  • Li, S., & Micheletti, R. (2011). Role of Diet in Rheumatic Disease. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.rdc.2010.11.006

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.