Logo image
Logo image

Nikotiinikorvaushoito: eroon tupakasta

3 minuuttia
Nikotiinikorvaushoito antaa käyttäjälleen nikotiinia, mutta ei savukkeiden haitallisia kemiallisia lisäaineita. Mitä on nikotiininkorvaushoidot? Mitä vaihtoehtoja löytyy? Jatka lukemista saadaksesi vastaukset näihin kysymyksiin.
Nikotiinikorvaushoito: eroon tupakasta
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 16 marraskuuta, 2022

Nikotiinikorvaushoito on hoito tupakoinnin lopettamiseen. Sen tarkoituksena on antaa keholle nikotiinia purukumina, laastareina, suihkeina ja imeskelytabletteina. Näiden vaihtoehtojen suurin etu on, että henkilö voi välttää savukkeiden kemiallisten aineiden haitalliset vaikutukset.

Kuinka nikotiinikorvaushoito toimii?

Nikotiinikorvaushoito voi auttaa tupakoinnin lopettamisesta johtuvien vieroitusoireiden hallinnassa. Tupakoitsijoilta vaaditaan yleensä useita yrityksiä, ennen kuin he voivat lopettaa tupakoinnin lopullisesti.

Useimmat tupakoitsijat repsahtavat ensimmäisen kuukauden aikana. Tämä johtuu lähinnä vaikeista vieroitusoireista, joita he kokevat tupakoinnin lopettamisen seurauksena. Korvaushoito käsittelee vain fyysistä riippuvuutta. Siksi he tarvitsevat myös strategioita psykologisen osan voittamiseksi.

Nikotiinikorvaushoidosta tehdyt tutkimukset paljastavat, että tupakoinnin lopettamisen mahdollisuudet ovat paljon suuremmat, kun ihmisille tehdään nikotiinikorvaushoitoa psykologisen tuen lisäksi.

Nikotiinikorvaushoito on yksi terapeuttisista vaihtoehdoista tupakoinnin lopettamisen jälkeen esiintyvien vieroitusoireiden lievittämiseksi.

Nikotiinikorvaushoidon tyypit

Seuraavanlaisia nikotiinikorvaushoitoja on olemassa tupakoinnin lopettamiseksi:

1. Laastarit

Tämä on tapa antaa nikotiinia ihon läpi. Laastari sisältää riittävän annoksen nikotiinia, jotta henkilön ei tarvitse kärsiä vieroitusoireista. Ajan myötä ihmiset käyttävät laastareita pienemmillä annoksilla ja myös heidän nikotiiniriippuvuutensa vähenee.

  • 16 tunnin laastarit sopivat niille, jotka tupakoivat vähän. Muista kuitenkin, että ne eivät tarjoa nikotiinia yöllä eivätkä ole hyödyllisiä hoitona, jos vieroitusoireesi tapahtuvat aikaisin aamulla.
  • 24 tunnin laastarin nikotiinipitoisuus on vakio, joten voit välttää vieroitusoireita.

Sinun on vaihdettava laastarit joka päivä aamulla kiinnittämällä ne puhtaalle, kuivalle ihoalueelle. Mahdollisia haittavaikutuksia ovat ihoärsytykset, huimaus, päänsärky, pahoinvointi ja univaikeudet.

2. Purukumi

Some figure

Nikotiinipurukumia tulisi käyttää  yhtäjaksoisesti enintään kuusi kuukautta. Lisäksi niitä ei pitäisi pureskella koko päivää.

Suun limakalvo imee nikotiinin purukumista, sitä on saatavana 2 mg:n ja 4 mg:n pitoisuuksina. Henkilön tulisi pureskella purukumia hitaasti, kunnes purukumin maku tulee esiin.

Sen jälkeen henkilön tulisi pitää purukumia posken sisäpintaa vasten, kunnes purukumin maku on kadonnut kokonaan. Toista sitten prosessi uudelleen vaihtamalla purukumi toisen posken sisäpinnalle. Tämän prosessin kesto on yksi tunti.

Kun suu limakalvo imee nikotiinia, mikä tahansa muu ruoan ja juomien saanti voi vaikuttaa sen imeytymiseen. Tästä syystä henkilön tulisi olla syömättä tai juomatta vähintään 15 minuuttia ennen purukumin pureskelua.

Ei ole suositeltavaa kuluttaa yli 24 purukumipalaa päivässä, eikä hoito saa kestää yli kuutta kuukautta. Ihanteellinen aika nikotiinipurukumin käyttöön on 2–4 kuukautta. Lisäksi mahdollisiin haittavaikutuksiin voi kuulua huono maku muun muassa suussa tai kurkussa.

3. Nenäsumute

Tämä hoito imeyttää nikotiinin nopeasti verenkiertoon nenän limakalvon läpi. Se lievittää nopeasti mahdollisia vieroitusoireita ja auttaa hallitsemaan tupakanhimoa.

Yleensä sen käyttöä suositellaan kolmen kuukauden ajaksi ja enintään kuuden kuukauden ajaksi. Nenäsumutteen käytön yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat kurkun ja nenän ärsytys. Nämä vaikutukset häviävät muutaman viikon kuluttua sumutteen käytön lopettamisesta.

4. Nikotiinipastillit

Pastilleja on olemassa kahta eri vahvuutta, jotta ne pystyvät vastaamaan eri tupakoitsijoiden nikotiinitarpeita. Niiden pitoisuus voi olla 2 ja 4 mg, ja henkilön tulisi valita se pitoisuus, joka parhaiten vastaa hänen tarpeitaan.

Suositusten mukaan henkilön tulisi imeskellä yksi tabletti yhden tai kahden tunnin välein puolentoista kuukauden ajan, sitten toinen kahden tai neljän tunnin välein lähes kahden kuukauden ajan ja lopuksi vain yksi pastilli neljän tai kahdeksan tunnin välein kolmen kuukauden ajan.

Aivan kuten nikotiinipurukumissa, nikotiini imeytyy suun limakalvon läpi henkilön verenkiertoon. Henkilön ei tulisi syödä tai juoda 15 minuuttia ennen pastillin ottamista. Pastillia ei myöskään tulisi ottaa ruokailun yhteydessä. Huomaa, että sinun on imettävä tabletti, kunnes se on täysin liuennut suuhun – tämä voi kestää noin puoli tuntia.

Nikotiinikorvaushoito: yhteenveto

Lopuksi mainittakoon, että mikään nikotiinikorvaushoito ei ole parempi kuin toinen. Sinun tarvitsee vain valita se, joka parhaiten sopii elämäntyyliisi ja tupakointityyliisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bello, S. (2011). Tratamiento del Tabaquismo. Revista Chilena de Cardiología. https://doi.org/10.4067/s0718-85602011000300007
  • PG, M., & HA, L. (1992). Una evaluación de los chicles de nicotina como un complemento a la libertad de las clínicas para dejar de fumar. Addictive Behaviors.
  • Ciencias, F. D. E., & Sociología, P. Y. (2012). eficacia de la terapia cognitivo conductual, las parches de nicotina y su combinación para dejar de fumar. Uni Complutense de Madrid.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.