New Yorkissa hengitetään Kanadan maastopalojen saastuttamaa ilmaa

New York City on varuillaan Kanadan tulipalojen vuoksi. Tutustu riskeihin ja varotoimiin ilmansaasteita kohdatessa.
New Yorkissa hengitetään Kanadan maastopalojen saastuttamaa ilmaa
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 28 kesäkuuta, 2023

New York on hälytysvalmiudessa Kanadan tuhoisien maastopalojen saastuttaman ilman hengitysvaaran vuoksi. Hiljattain Ison Omenan ikoninen horisontti peittyi tiheään savusumuun, johon liittyi voimakas haju.

New Yorkin osavaltion ympäristöministeriö on reagoinut tilanteeseen varoituksilla. Se on kehottanut ihmisiä minimoimaan ulkoilun, erityisesti herkimpiä ihmisiä (keuhko- ja sydänsairauksia sairastavat, lapset ja vanhukset).

Tällaiselle saasteelle altistuminen aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Tässä tiedotteessa syvennymme niihin ja annamme suosituksia suojautumiseen tällaisina aikoina.

Ilmanlaatua koskeva terveysvaroitus: Jos olet New Yorkissa ja sinulla on sydän- tai hengitysvaikeuksia, ole varovainen ulkoillessasi. Kanadan maastopalojen savu vaikuttaa kaupungin ilmaan. Pysy sisällä niin paljon kuin voit turvallisuutesi vuoksi.

~ Major Eric Adams on Twitter ~

Mitä maastopalon savu on ja miksi se voi sairastuttaa?

Puun ja muiden orgaanisten aineiden palamisesta syntyvä savu on monimutkainen yhdistelmä kaasuja ja pienhiukkasia. Jälkimmäiset ovat suurin uhka terveydellemme.

Saastunut ilma sisältää erilaisia haitallisia aineita, kuten bentseeniä, formaldehydiä, asetaldehydiä, akroleiinia ja polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteitä). Yhdysvaltain tautikeskuksen (Centers for Disease Control and Prevention) mukaan altistuminen maastopalojen savulle voi aiheuttaa ongelmia terveillekin ihmisille.

Maastopalojen saastuttaman ilman hengittäminen voi aiheuttaa seuraavaa:

 • Yskää.
 • Nuhaa.
 • Astmakohtauksen.
 • Päänsärkyä.
 • Hengitysvaikeuksia.
 • Silmien ja kurkun kutinaa.
 • Nopeaa sydämen sykettä.
Maastopalojen savun terveysvaikutukset voivat vaihdella altistumisen keston, ilman epäpuhtauspitoisuuden ja yksilöllisen herkkyyden mukaan.

Tunne maastopalojen saastuttaman ilman hengittämiseen liittyvät riskit

Tutustutaan erilaisiin riskeihin, jotka liittyvät maastopalojen saastuttaman ilman hengittämiseen:

 • Elimistön kyky poistaa vieraita aineita vaihtelee. Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto (EPA) raportoi, että pienhiukkasten läsnäolo ilmassa voi haitata keuhkojen kykyä poistaa viruksia ja bakteereja.
 • Se lisää hengityselinten sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. EPA korostaa jälleen, että jatkuva altistuminen näille hiukkasille päivien tai viikkojen ajan on yhteydessä lisääntyneeseen sairastumisriskiin tai jo olemassa olevien sairauksien pahenemiseen.
 • Lääkärikäynnit lisääntyvät. Anales de la Real Academia Nacional de Farmacia -lehdessä vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että altistuminen maastopalojen savulle on yhteydessä terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja päivystysosastoilla käyntien lisääntymiseen.

Keitä asia koskee eniten?

Washingtonin osavaltion terveysministeriön mukaan maastopalojen savu vaikuttaa eniten seuraavaan väestöön:

 • Potilaat, joilla on sydän- tai keuhkosairaus, kuten sydämen vajaatoiminta, krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus, keuhkolaajentuma tai astma. Myös ne, jotka ovat saaneet sydänkohtauksen.
 • Iäkkäät aikuiset, koska heillä voi olla tunnistamattomia sairauksia.
 • Lapset, koska heidän keuhkonsa ja hengitystiensä ovat vielä kehittymässä.
 • Raskaana olevat naiset, koska he hengittävät enemmän ilmaa painokiloa kohti kuin muut.
 • Tupakoitsijat. Heillä keuhkojen toiminta on heikentynyt.
 • Ihmiset, joilla on aktiivinen hengitystieinfektio, kuten flunssa.
 • Ihmiset, jotka ovat saaneet aivohalvauksen.
 • Diabetesta sairastavat potilaat.
Ihmisillä, jotka ovat sairastaneet COVID-19 -taudin, voi olla suurempia vaikeuksia ilmansaasteille altistumisen yhteydessä. Siksi on ratkaisevan tärkeää, että potilaat ovat tietoisia tästä haavoittuvuudesta ja ryhtyvät lisätoimenpiteisiin.

Vinkkejä metsäpalojen saastuttaman ilman hengittämisen välttämiseksi

On tärkeää olla tietoinen riskeistä ja ryhtyä asianmukaisiin varotoimiin terveyden suojelemiseksi, kun altistumme metsäpalojen savulle. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joilla voi välttää metsäpalojen saastuttaman ilman hengittämistä:

 • Kiinnitä huomiota paikallisiin ilmanlaatua koskeviin raportteihin. Kuuntele yhteisön uutisia ja hälytyksiä.
 • Käytä ilmastointia. On tärkeää vaihtaa suodatin säännöllisesti.
 • Vältä ulkoilua, jos ilmassa on savua.
 • Pysy sisätiloissa ovet ja ikkunat suljettuina.
 • Älä sytytä kynttilöitä, tulisijoja tai kaasuliesiä.

Kanadan maastopalojen ja ilmansaasteiden tilanteessa meidän on tunnustettava, että on tärkeää suojella terveyttä. Tällaisen savun hengittäminen aiheuttaa vakavia riskejä hyvinvoinnille. Ne eivät rajoitu vain hengitystieongelmiin, vaan vaikuttavat myös yleiseen terveyteen.

Varotoimenpiteiden toteuttaminen, kuten saastuneelle ilmalle altistumisen rajoittaminen ja terveysviranomaisten neuvojen noudattaminen, on näissä tilanteissa välttämätöntä. Meidän on asetettava terveys etusijalle haasteiden keskellä.

Pääkuva: Amr Alfiky/Reuters
.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Ilmastonmuutos iskee rajuimmin haavoittuviin väestönosiin
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Ilmastonmuutos iskee rajuimmin haavoittuviin väestönosiin

Ilmastonmuutos iskee rajuimmin haavoittuviin väestönosiin, mutta kukaan ei ole siltä turvassa. Kerromme, mitä voimme omalta osaltamme tehdä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.