Logo image
Logo image

Vanhusten ensiapu

4 minuuttia
Ikääntyneiden ihmisten ensiapu on hyödyllinen taito kaatumisten, palovammojen, sydän- ja verisuoniongelmien tai muiden yleisten onnettomuuksien käsittelyssä. Selitämme tärkeimmät toimenpiteet tässä artikkelissa.
Vanhusten ensiapu
Viimeisin päivitys: 05 elokuuta, 2022

Ikääntyneiden ihmisten ensiaputoimenpiteiden tunteminen on välttämätöntä, jotta voit toimia nopeasti onnettomuuden sattuessa. Kehittyneissä maissa elinajanodote on erittäin korkea – niin korkea, että suuri osa väestöstä elää yli 70- tai 80-vuotiaaksi. Tässä artikkelissa kerromme, minkälaista on vanhusten ensiapu.

Ongelma tässä on se, että ikääntyessämme tulemme alttiimmiksi loukkaantumisille. Siksi vamma, joka ei välttämättä ole nuorilla riski, voi osoittautua hengenvaaralliseksi vanhemmilla ihmisillä.

Ikääntyneiden ensiavun tunteminen on erityisen tärkeää niille, jotka hoitavat vanhempaa perheenjäsentä tai työskentelevät heidän palveluksessaan. Alla selitämme, kuinka toimia kussakin tilanteessa.

Millaiset vanhusten onnettomuudet vaativat ensiapua?

Vanhuksilla on monesti liikkumisongelmia tai he ovat hauraampia kuin nuorempana. Myös erilaisten sairauksien ilmaantuvuus lisääntyy. Esimerkiksi osteoporoosi, verenpainetauti ja dementia.

Lisäksi terveydentila tietyn iän jälkeen edellyttää, että on pohdittava, kuinka vanhusten ensiapua annetaan. Vanhukset ovat todennäköisemmin hämmentyneitä, peloissaan tai heillä on näkö- ja kuulo-ongelmia. Siksi ensiaputoimenpiteet poikkeavat nuoremmille suunnatuista.

Kuten First Aid for Life -lehden artikkeli selittää, suurin osa vanhusten kärsimistä onnettomuuksista on kaatumisia. Pahinta on, että lähes 75 % niistä johtaa raajojen tai hartioiden vammoihin.

Know What To Do -julkaisussa todetaan, että kaatumiset liittyvät usein näönmenetykseen tai tasapaino-ongelmiin. Samalla on tärkeää huomata, että tällainen epävakaus voi olla seurausta joistakin lääkkeistä.

Yksi iäkkäiden aikuisten yleinen ongelma on verenvuoto. On hyvin yleistä, että he käyttävät antikoagulanttilääkkeitä sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon. Tämä johtaa suurempaan verenvuodon riskiin vamman sattuessa.

Some figure
Kaatumiset ovat hyvin yleisiä vanhuksilla ja johtuvat monista riskitekijöistä.

Lue myös: Ensiapu aivohalvaukseen ja sydämenpysähdykseen

Muita yleisiä onnettomuuksia

Sydän- ja verisuoniongelmat ovat yksi yleisimmistä iäkkäiden ihmisten ongelmista. Esimerkiksi sydänkohtauksen tai aivohalvauksen riski on suurempi.

Iäkkäiden ensiavun tulisi keskittyä myös diabeteksen, lääkemyrkytysten tai kohtausten seurausten hoitoon. On myös tärkeää ottaa huomioon elimistön kuivumisen tai äärimmäisten lämpötilamuutosten riski.

Vanhusten ensiapu: yleisimmät tapaturmat

Ensiaputoimenpiteet ikäihmisille tulee suorittaa tapauskohtaisesti. On tärkeää tietää, miten toimia kussakin tapauksessa, jotta komplikaatioiden riskiä voidaan vähentää. Alla selitämme yleisimmät tilanteet.

1. Kaatuminen

Ensimmäinen asia, tilanteesta riippumatta, on kutsua apua. Kun joku kaatuu, yritä rauhoitella henkilöä ja liikuttaa häntä hitaasti. Jos jollakin alueella on paljon kipua, epämuodostuma tai henkilö ei pysty liikkumaan, älä liikuta kyseistä aluetta tai raajaa.

Jos henkilöllä ei ole kipuja, auta häntä nousemaan ylös. Aseta henkilö nelinkontin vakauden lisäämiseksi. Auta sitten häntä nostamaan kyynärpäänsä lattiasta.

Tapauksissa, joissa kaatuminen on aiheuttanut tajunnan menetyksen, verenvuotoa tai oksentelua, sinun tulee viedä henkilö ensiapuun. Samoin silloin, jos henkilöllä on hengitysvaikeuksia tai hänellä epäillään luunmurtumaa.

2. Miten toimia liikenneonnettomuuden sattuessa?

Valitettavasti ei ole harvinaista, että vanhukset jäävät auton alle. Näissä tapauksissa iäkkäiden ensiavun tulee noudattaa PWA-strategiaa. Tämä tarkoittaa suojella (Protect), varoittaa (Warn) ja avustaa (Aide).

Siksi ensimmäinen asia on poistaa henkilö tieltä tai suojata häntä. Kun henkilö ei ole enää välittömässä hengenvaarassa, soita hätäkeskukseen. Kun tämä on tehty, tee kaikkesi pitääksesi henkilön hengitystiet auki ja estääksesi verenvuodon.

3. Ensiapu myrkytyksen saaneille

Iäkkäiden myrkytyksellä voi olla useita syitä. Kuten missä tahansa iässä, se voi olla itsemurhayritys, ja se on vaihtoehto, jota sinun on harkittava. On kuitenkin yleisempää, että se johtuu virheestä lääkityksen kanssa.

Kun myrkytysoireita ilmenee, sinun on selvitettävä, mistä oireet johtuvat. Jos tunnistat kemikaalin tai lääkkeen, parasta on ilmoittaa siitä hätäkeskukseen, jotta he antavat tarkat toimintaohjeet.

Älä pakota henkilöä oksentamaan tai anna muuta nestettä tai lääkkeitä. Jos myrkytyksen aiheutti kaasu, kuten hiilidioksidi tai maalihöyry, yritä siirtää henkilö ulos raikkaaseen ilmaan.

4. Kuinka toimia tukehtumistilanteessa?

Tukehtuminen voi tapahtua missä iässä tahansa. Vanhusten ensiapu ei eroa paljoa muista ikäluokista. Jos hengitysvaikeuksia ei ole, henkilöä tulee rohkaista yskimään ja rauhoittaa häntä mahdollisimman paljon.

Jos ilmaantuu hengitysvaikeuksia, soita hätäkeskukseen ja tee Heimlichin ote tukoksen poistamiseksi ilmateistä. Älä koskaan yritä poistaa esinettä tai ruokaa käsilläsi tai lyömällä henkilöä rintaan.

Vanhusten ensiapu: ensiapulaukun sisältö

On tärkeää, että kotona on hyvä ensiapulaukku. Ihannetapauksessa kaikissa perheissä pitäisi olla sellainen, mutta se on vielä tärkeämpää, jos talossa on iäkäs henkilö. Sen tulee sisältää useita tärkeitä asioita.

Erityisesti sen tulisi sisältää sideharsoa, sakset ja pinsetit. Lisäksi on tärkeää, että siellä on teippiä, antiseptisiä pyyhkeitä ja käsidesiä. Kylmäkompressi pakastimessa ja lämpömittari ovat myös erinomaisia ensiapuvälineitä.

Kotona pitäisi olla myös yleisiä lääkkeitä. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet, kuumetta alentavat lääkkeet ja jopa antiseptinen voide. Tarvikkeet vaihtelevat kotitalouden asukkaiden terveydentilasta riippuen.

Jos henkilö on esimerkiksi diabeetikko, jota hoidetaan insuliinilla, kotona tulisi säilyttää lisäannoksia. Myös verenpainemittaria tai verensokerilukijaa suositellaan.

Some figure
Ensiapulaukku tulee olla jokaisessa kodissa, varsinkin jos kodissa asuu vanhempi ihminen.

Lue myös: Harjoitussuunnitelma senioreille

On tärkeää toimia päättäväisesti ja nopeasti

Meidän on pidettävä mielessä, että vanhusten ensiaputoimenpiteiden tunteminen voi estää monia komplikaatioita ja jopa pelastaa heidän henkensä. Meillä tulisi olla selkeä ymmärrys siitä, kuinka toimia kussakin tilanteessa.

Ihannetapauksessa jokaisen hoitajan tulisi olla tietoinen hoidettavan henkilön terveydentilasta ja mahdollisista riskeistä. Esiintyvistä sairauksista riippuen on suurempi todennäköisyys joutua kärsimään tietyntyyppisistä terveysongelmista tai muista onnettomuuksista.

Siksi suositellaan, että perheenjäsenet osallistuvat läheistensä patologioiden ymmärtämiseen ja hoitamiseen. Jos he ryhtyvät toimiin nopeasti ja tehokkaasti, vakavan tai peruuttamattoman vamman todennäköisyys on pienempi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Los accidentes en las personas mayores III- Cómo actuar ante un accidente |. (n.d.). Retrieved March 23, 2021, from https://madridsalud.es/los-accidentes-en-las-personas-mayores-iii-como-actuar-ante-un-accidente/
  • Primeros auxilios para personas mayores: SABER qué hacer. (n.d.). Retrieved March 23, 2021, from https://knowwhattodo.com.au/for-seniors/
  • Importancia de los primeros auxilios en el cuidado de personas mayores – First Aid for Life. (n.d.). Retrieved March 23, 2021, from https://firstaidforlife.org.uk/importance-of-first-aid-older-people/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.