Logo image
Logo image

Kuinka puhdistaa bensiinivuoto?

4 minuuttia
Pienikin bensiinivuoto on terveysriski, ja se voi tapahtua kenelle tahansa. Opi puhdistamaan se, ja opi myös tapoja miten estää se.
Kuinka puhdistaa bensiinivuoto?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Bensiinivuoto tapahtuu usein ajoneuvoissa, jotka tulevat tankkaamaan huoltoasemalle. Se on melko yleinen ilmiö minkä tahansa bensiinikäyttöisen koneen kohdalla.

Nämä tapahtumat voivat olla vaarallisia tulipalon ja jopa räjähdysvaaran vuoksi, jos bensiini joutuu kosketuksiin tulen tai lämmönlähteen kanssa. Lisäksi bensiini ei ole vain myrkyllistä, vaan se myös tahraa lattiaa ja tekee siitä liukkaan.

Tämä silmällä pitäen ensimmäinen askel bensiinivuodon sattuessa on arvioida vuodon laajuus ja todennäköisyys, että se leviää muille suljetuille tai vaarallisille alueille. Ota lisäksi huomioon lattiassa olevat halkeamat, tuulenpuuskat ja muut ajoneuvot.

Voit käyttää kissanhiekkaa bensiinitahrojen puhdistamiseen

Otettuasi huomioon yllä luetellut turvallisuusohjeet, peitä bensiinivuoto kissanhiekalla (rantahiekka ei toimi). Voit myös käyttää jauhoja tai trinatriumfosfaattia. Jotkut ihmiset käyttävät heinää, sahanpurua, maissitärkkelystä ja jopa ruokasoodaa.

Anna vaikuttaa tunnin tai kaksi, tai ainakin puoli tuntia, jos et voi odottaa niin kauan.

Lakaise sitten hiekka varovasti ja kaavi se käsilapion avulla sekä laita muovipussiin. Lisää vielä vähän hiekkaa, toista prosessi ja hävitä jäte turvalliseen paikkaan.

Ota yhteyttä palokuntaan tai vaarallisten aineiden saastumiskeskukseen saadaksesi selville, mitä tehdä. He voivat antaa sinulle oikeat ohjeet. Älä kuitenkaan koskaan heitä bensiiniä tavalliseen jäteastiaan.

Mitä tulee tahraan, odota polttoaineen haihtumista ennen sen puhdistamista, jos se on maassa. Käytä muovikaavinta ja laita kaikki jätteet muovipussiin.

Tuuleta alue

Tämä kohta on tärkeä vakavien seurausten estämiseksi. Avaa kaikki ovet ja ikkunat, jotta kaikki räjähtävät kaasut pääsevät ulos. Nämä ovat näkymättömiä, mutta voivat aiheuttaa huimausta ja hengitysvaikeuksia.

Some figure
Avaa ovet ja ikkunat bensiinin roiskumisen jälkeen, jotta kaasut eivät kerääntyisi.

Lue myös: Ympäristöystävällisiä tapoja puhdistaa jääkaappi

Kuinka puhdistaa bensiinivuoto ajoneuvosta

Aseta vanhoja riepuja roiskeen päälle imeäksesi mahdollisimman paljon bensiiniä ajoneuvosi verhoilun tai mattojen puhdistamiseksi. Levitä sitten kissanhiekka yllä olevien ohjeiden mukaisesti. Lopuksi imuroi ylimääräinen aine.

Suorita myöhemmin alueen syväpuhdistus erittäin kuumalla vedellä kostutetulla liinalla tai sienellä. Kaada päälle nestemäistä astianpesuainetta ja hiero, kunnes muodostuu paksu vaahto. Kuivaa se sitten puhtaalla pyyhkeellä.

Yksi suurimmista huolenaiheista on yleensä se, ettei haluta vahingoittaa tiettyä pintaa. Siksi jauhemaiset pesuaineet tai kuivat liuottimet ovat hyviä vaihtoehtoja bensiiniroiskeen puhdistamiseen. Suihkuta hieman tahralle ja pyyhi se sitten pois kostealla liinalla.

Voit tehdä sen myös sekoittamalla yhtä suuret osat etikkaa, ruokasoodaa ja kuumaa vettä. Tämä seos poistaa myös hajun.

Kuinka puhdistaa bensiini vaatteista

On parasta hävittää kaikki vaatteet turvallisesti sen jälkeen, kun ne ovat kastuneet bensiiniin. Voit kuitenkin säästää vaatekappaleen, jos siinä on vain pieni tahra. Aloita, lisäämällä tahranpoistoainetta tai liota sitä 60 minuuttia etikkavedessä ja ripusta se ulos.

Kun haju on hävinnyt, hankaa öljyinen tahra astianpesuaineella ja pese huolellisesti käsin tai pesukoneessa. Voit vahvistaa toimintaa ruokasoodatahnalla tai liottaa palan lämpimässä vedessä, jossa on kuppi ammoniakkia, pari tuntia. Älä koskaan sekoita ammoniakkia valkaisuaineeseen tai etikkaan.

Lue myös: 6 jokapäiväistä tekoa, jotka saastuttavat ympäristöä

Vinkkejä ja suosituksia polttoainevuotojen hoitamiseen

Älä unohda terveyttäsi ja hyvinvointiasi ongelman hoitamisen vuoksi. Aloita käyttämällä tarvittavia henkilökohtaisia ​​suojavarusteita suojautuaksesi uusilta vakavilta vaurioilta.

Toimi nopeasti ja huolehdi tilanteesta mahdollisimman pian, alkaen vuodon alkupisteestä.

Aseta lisäksi astia vuodon alle, jotta polttoainetta ei pääse valumaan muihin alueisiin tai esineisiin, jos et pysty pysäyttämään vuotoa. Kauhat, altaat tai maalialustat sopivat hyvin tähän tehtävään. Älä koskaan peitä tai sulje niitä! Yksi tapa estää bensiinivuoto ja -roiskeet on sijoittaa esineitä, jotka toimivat esteenä, kuten pyyhkeet, raskaat laatikot tai puunpalat.

Ole erityisen varovainen sähkölaitteiden kanssa, koska ne ovat energian ja lämmön lähteitä. On paras irrottaa ne pistorasiasta. Samoin vie kaikki ihmiset ja eläimet pois tilasta.

Älä aliarvioi pieniä bensiinivuotoja, sillä niiden pitäisi aina olla huolenaiheita ja välittömiä toimia. Lisäksi luota vaistoosi; bensiinin haju voi varoittaa sinua vaarasta, josta et ole tietoinen.

Some figure
Kaikki ajoneuvon huoltotoimenpiteet voivat johtaa bensiinin vuotamiseen.

Milloin soittaa paikalle ammattiapua?

Voit hoitaa itse vain pieniä bensiinivuotoja. Ota välittömästi yhteyttä palokuntaan, jos et pysty pysäyttämään bensiinivuotoa. He ovat hyvin koulutettuja tällaisiin tapauksiin ja tietävät, mitä tehdä monimutkaisissa skenaarioissa.

Joitakin esimerkkejä tästä ovat:

  • Bensiiniä on valunut yli 45 litraa.
  • Välitön tulipalon tai räjähdyksen vaara.
  • Polttoainetta on roiskunut sähköjännitettä sisältävien tai kuumien esineiden sisään, joita et voi puhdistaa itse.

Tapoja estää bensiininvuoto

Paras tapa käsitellä onnettomuutta on estää se, joten muista säilyttää bensiiniä tiiviisti suljetuissa astioissa, turvallisissa tiloissa ja poissa lasten ulottuvilta.

Ole myös varovainen huoltoasemalla. Tankkaa auto hitaasti, paina kahvaa vain, kun suutin on säiliön sisällä, ja anna sen pysyä siellä koko ajan.

Lyhyesti sanottuna, ole aina erittäin varovainen käsitellessäsi bensiiniä. Estä roiskeet maahan, nurmikkoon tai mihin tahansa vesistöön (järvet, joet, meret, valtameret, viemärit), koska pienikin määrä vaikuttaa haitallisesti ympäristöön.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ponce L. Diagnóstico de la contaminación ambiental causada por los desechos que se generan en la playa por derrames de gasolina y aceites usados provenientes del sector pesquero artesanal de la parroquia Anconcito. Guayaquil: Universidad de Guayaquil; 2016.
  • Bergueiro J, Domínguez F, Morales N. Evaporación en el medio ambiente de gasolina normal (90 octanos) derramada sobre agua de mar y arena de playa. España: Universidad en Palma de Mayorca; 1990.
  • Marín G, Paredes R. Efectos tóxicos provocados por la gasolina. Uruguay: Universidad de la República; 1962.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.