Logo image
Logo image

Konsteja kastuneen matkapuhelimen pelastamiseksi

3 minuuttia
Kun kännykkä kastuu, saatat ajatella, ettei sen pelastamiseksi ole mitään keinoa. Jotain on kuitenkin tehtävissä. Löydät viisi konstia tästä artikkelista!
Konsteja kastuneen matkapuhelimen pelastamiseksi
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Matkapuhelimen kastuminen ja muuttuminen käyttökelvottomaksi on yleinen pelon aihe. Tämä voi tapahtua usealla tavalla: laite saattaa pudota uima-altaaseen, kastua sateessa tai pudota vessanpyttyyn. On kuitenkin olemassa joitakin konsteja kastuneen matkapuhelimen pelastamiseksi.

Matkapuhelimen pelastamiseksi tarvitaan ripeää toimintaa, sillä näin voidaan estää veden tihkuminen kännykän kaikkein herkimpiin osiin. Alla on muutamia konsteja kastuneen matkapuhelimen pelastamiseksi.

1. Sammuta puhelin

Jos puhelin on päällä sen kastuessa, se tulee heti ensimmäiseksi sammuttaa. Kaikkein pahinta tässä tilanteessa on hätiköiden tarkistaa, toimiiko puhelin vielä, sillä vesi voi aiheuttaa oikosulun ja sulattaa puhelimesi.

Lisäksi puhelimesta tulisi poistaa akku, SIM-kortti ja SD-muistikortit. Näin estät vettä pääsemästä kyseisiin osiin.

Jatka lukemista: Näiden vinkkien avulla opit irrottautumaan matkapuhelimesta

2. Kuivaa puhelin läpikotaisin

Kun olet sammuttanut puhelimen, kuivaa koko laite pehmeällä liinalla. On tärkeää valita sellainen pyyhe tai kangas, joka ei naarmuta puhelinta tai jätä jälkeensä nöyhtää.

Sekä puhelimen ulko- että sisäpuoli tulee kuivata: ideana on saada kaikki kosteus pois kaikista pienimmistäkin kolosista. Myös kaikki korttipaikat tulisi jättää auki, jotta ne pääsevät kuivumaan vapaasti.

Kylmäilmaimurin käytöstä voi olla paljon apua, sillä se auttaa poistamaan liinakuivauksesta jäljelle jääneen kosteuden. Lopuksi puhelin, akku ja SIM-kortti tulisi jättää imukykyisten pyyhkeiden päälle mahdollisen jäljellä olevan veden keplottelemiseksi pois.

Some figure
Esimerkiksi silmälasien puhdistuksessa käytetty mikrokuituliina on hyvä imukykyinen vaihtoehto, joka ei jätä jälkeensä nöyhtää.

3. Laita kastunut matkapuhelin riisikulhoon

Riisimenetelmä on yksi tutuimpia konsteja kastuneen matkapuhelimen pelastamiseksi, eikä se ole myytti. Riisi imee erinomaisesti kosteutta.

Tästäkin huolimatta sinun on hyvä tietää, että tämäkään konsti ei toimi aivan jokaisessa tapauksessa. Se riippuu vahingon laajuudesta.

Tätä ratkaisua voi koettaa laittamalla puhelin astiaan, jossa on runsaasti riisiäOn tärkeää poistaa mahdolliset kotelot ja lisävarusteet, jotka estävät ilmanvaihtoa ja kuivumista.

Puhelin suositellaan jättämään riisiin 24–48 tunniksi. Sen asentoa tulee välillä muuttaa, jotta riisi pääsee imemään kosteutta kaikilta alueilta.

4. Konsteja kastuneen matkapuhelimen pelastamiseksi: silica gel -pussit

Vaate-, jalkine- ja matkatavarayritykset ovat käyttäneet jo pitkään imukykyisiä silica gel -pusseja pitääkseen vähäisimmänkin kosteuden poissa tuotteistaan. Tästä syystä uusien vaatekappaleiden sisältä löytyy usein sellainen pieni pussukka.

Nämä pussukat ovat loistava vaihtoehto kastuneen matkapuhelimen pelastamiseksi, koska ne on suunniteltu kuivaamaan ympäristöä ja ne imevät runsaasti kosteutta, riisiäkin enemmän. Laita vain puhelin astiaan ja peitä se useammalla silica gel -pussilla. Suositeltu aika on tässäkin 1–2 vuorokautta.

5. Käytä kissanhiekkaa

Kissanhiekka on toinen loistava kosteudenpoistaja, ja se voi olla kastuneen matkapuhelimen pelastus.

Jopa matkapuhelimiin erikoistuneet yritykset käyttävät nykyään tätä tekniikkaa. Jätä vain laite pussiin, jossa on reilusti kissanhiekkaa, ja anna sen vaikuttaa.

Vältä näitä kolmea asiaa, kun yrität pelastaa kastunutta matkapuhelinta

Aivan kuten on olemassa erilaisia konsteja kastuneen matkapuhelimen pelastamiseksi, on myös asioita, jotka voivat pahentaa tilannetta. Vältä näitä kolmea asiaa.

1. Älä ravista puhelinta

Yksi yleisimmistä virheistä on alkaa ravistaa puhelinta voimakkaasti tai moneen eri suuntaan. Tämä saa aikaan ainoastaan sen, että vesi liikkuu kaikkialle laitteeseen ja pääsee niihinkin osiin, jotka eivät olleet kastuneet.

Myöskään puhelimeen puhaltelua ei suositella, sillä kuivaamisen sijaan neste vain leviää enemmän koko laitteeseen.

3. Älä käytä lämpöä

Hiustenkuivaimet eivät ole kastuneen matkapuhelimen ystävä, sillä lämpö voi ylikuumentaa liitäntöjä ja aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa. Puhelinta ei myöskään kannata jättää muiden laitteiden lähelle, joista hohkaa jatkuvaa tai voimakasta lämpöä.

Some figure
Hiustenkuivaimet ja julkisten vessojen käsienkuivaimet eivät paranna tilannetta. Tällainen lämpö ei ole suositeltavaa.

3. Älä laita puhelinta päälle

Älä laita puhelinta uudelleen päälle, ennen kuin kaikki vesi on täysin kuivunut. Tämä epätoivoinen teko ainoastaan pahentaa tilannetta.

Ota selvää: Näin puhdistat kännykän koronaviruksen leviämisen estämiseksi

On tärkeää olla panikoimatta

Epävarmuus, epätoivo ja kärsimättömyys ottavat yleensä vallan, kun matkapuhelin kastuu. Mutta vaikka välitön toiminta onkin ratkaisevaa, joitakin asioita tulee välttää. Ne saattavat vaikuttaa hyödyllisiltä, mutta lopulta vain pahentavat tilannetta.

Mikroaaltouunin, kuivaimien ja liesien lämpö on tässä tilanteessa haitaksi. Keskellä kaaosta saatat ajatella, että ne nopeuttavat kuivumista, mutta todellisuudessa ne ylikuumentavat sähköisiä komponentteja ja voivat aiheuttaa oikosulkuja.

Avaintekijä on olla kärsivällinen ja noudattaa kuivausaikoja, jotta riisillä, silica gel -pusseilla ja kissanhiekalla olisi paremmat mahdollisuudet toimia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Editorial de electrónica y servicio. Electrónica y servicio: servicio a teléfonos celulares en hardware y software [Internet]. México: México Digital Comunicación S.A; 2014. [citado 25 de mayo de 2021]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.