11 käyttöä silikapusseille

Silikageeli itsessään ei ole myrkyllistä, mutta tietyt siihen lisätyt ainesosat, jotka vahvistavat sen vaikutusta, voivat olla terveydelle haitallisia.
11 käyttöä silikapusseille

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2018

Et ehkä tunnista silikageelin nimeä, mutta silikageelipusseja käytetään ympäri maailman kosteuden poistajana. Silikageelipusseja käytetään mm. paperisten ostoskassien ja käsilaukkujen säilyttämisessä, sekä kenkälaatikoissa.

Yleensä silikapusseihin on painatettu suurikokoiset varoitukset tuotteen haitallisuudesta ja monet heittävät pussit samantien roskiin. Silikageeli on piioksidin rakeinen ja huokoinen muoto, joka on synteettisesti tuotettu natriumsilikaatista. Natriumsilikaatti on sekoitus vettä ja lasia.

silikageeli ja sen hyötykäyttö

Näiden pienten pussien tarkoitus on poistaa kosteus säilömisen parantamiseksi, etenkin silloin, kun säilöttävä tuote on varastossa käyttämättömänä pitkiä aikoja.

Silikageelin huokoinen muoto pitää kosteuden loitolla, ja tuotteet ovat saapuessaan priimakunnossa. Silikageelipussien valmistajat suosittelevat, että pussit tulee heittää roskiin saman tien, sillä pussit voivat rikkoutua herkästi, mutta pusseja voi kuitenkin uusiokäyttää.

Silikageelin historiaa

Silikageeli on ollut tunnettu jo vuodesta 1640 lähtien ja se on tuttu etenkin tieteellisissä piireissä. Silikageeliä käytettiin moneen eri tarkoitukseen ja sen patentoi kemian professori Walter A. Patrick vuonna 1919.

Silikageeliä käytettiin esimerkiksi toisen maailmansodan aikaisissa kaasukammioissa saksalaisten toimesta. Silikageeli imi karanneet kaasut ja höyryt kammioista. Lisäksi silikageeliä käytettiin penisilliinin varastoimiseen.

Mihin muuhun silikageeliä voi käyttää?

Silikageeli on laadultaan kuivaava elementti, jota voi käyttää moneen eri tarkoitukseen kotona. Silikageeli itsessään ei ole myrkyllistä, mutta siihen lisätyt ainekset voivat olla haitallisia. Esimerkiksi kobolttikloridi luokitellaan yleisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi ja sitä lisätään joskus silikageeliin.

Pusseista löytyvät rakeet ovat yleensä läpinäkyviä tai vaaleita väriltään, ja niiden väri muuttuu siniseksi tai pinkiksi kun ne kostuvat. Silikageelipussi ilmaisee, onko sisältö myrkyllistä vai ei. Tutustutaan seuraavaksi silikageelipussien vaihtoehtoisiin käyttötapoihin:

silikageeli ja kukkien kuivatus

Kukkien kuivaaminen

Jos rakastat kukkien kuivaamista, voit tehdä kuivaamisprosessista nopean ja helpon käyttämällä silikageeliä. Kukat ja kasvit voi säilöä peittämällä ne kokonaan silikageelillä: anna kasvin kuivua 2-3 päivää, älä jätä sitä silikageeliin viittä päivää pidempään.

Pidä hopeiset astiat säihkyvinä

Hopea tummuu helposti kosteassa ilmastossa. Vältä hopean tummuminen lisäämällä silikageelipussi laatikkoon, jossa säilytät hopeita.

Suojaa vanhat valokuvat

Vanhat paperivalokuvat haalistuvat ja rapistuvat vuosien myötä. Voit välttää tämän säilyttämällä ne laatikossa yhdessä silikageelipussin kanssa.

säilytä valokuvat kuivina käytä silikageeliä

Estä märkien vaatteiden haju

Kun lähdet rannalle, uima-altaalle tai salille, joudut ehkä heittämään pyyhkeen päivän päätteeksi kassin pohjalle. Märkä pyyhe alkaa haista pahalle yllättävän nopeasti. Voit välttää hajun asettamalla silikageelipaketteja kassin sisälle. Kassi pysyy raikkaana, vaikka joutuisit kantamaan sitä mukana seuraavaan päivään asti.

Säilytä metalliosat

Kosteus saa metalliset esineet hapettumaan ja ruostumaan. Tämä tuhoaa monet työkalut nopeasti. Aseta silikageelipussi työkalupakkiin ja pidä metalliset työkalusi huippukunnossa.

Siementen varastointi

Siemenet voivat mädäntyä, jos ne altistuvat pitkittyneelle kosteudelle. Vältä tämä säilyttämällä siemenet silikageelipussien läheisyydessä.

Kuivata kännykkä

Joskus elektroniset laitteet kastuvat. Ehkä kaadoit vahingossa vesilasin puhelimen päälle tai pudotit sen lätäkköön pihalla ollessasi. Olet ehkä näissä tilanteissa kuullut risiin käyttämisestä puhelimen kuivaamisessa (aseta puhelin pussilliseen riisiä).

Ikävä kyllä puhelimen koloihin voi päätyä pieniä riisihiukkasia. Silikageelipussin sisältämät rakeet toimittavat samaa virkaa ja imevät kosteuden laitteesta.

Silikageeli, muut hyödylliset käyttötavat

  • Estääksesi kosteuden muodostumisen auton sisällä, säilytä silikageelipakettia istuimen alla.
  • Kissanhiekka valmistetaan osittain silikasta, mikä tekee hiekasta imukykyistä ja nestettä sitovaa.
  • Voit käyttää silikageeliä ruuan säilömiseen, kunhan varmistut ensin siitä, ettei käyttämäsi silikageelipaketti sisällä myrkyllisiä aineita. Älä koskaan syö geeliä ja pidä se lasten ja lemmikkien ulottumattomissa.
  • Silika voi suojata kameran ja kameran linssin kosteusvaurioilta.

On siis monia syitä silikageelipakettien säilömiselle, niitä ei tarvitse heittää roskiin. Voit uudelleenkäyttää paketit arvokkaiden tavaroiden säilömiseen ja kosteuden poistamiseen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kananmunan kuorien hyötykäyttö – 16 yllättävää tapaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kananmunan kuorien hyötykäyttö – 16 yllättävää tapaa

Kananmunan kuorien hyötykäyttö on mahdollista monella eri tavalla. Tämä artikkeli esittelee 16 yllättävää tapaa, joilla voit hyödyntää kananmunan k...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.