Miten käyttää puulämmitteistä uunia?

Jos haluat käyttää puulämmitteistä uunia, sinun on hyvä pitää mielessä eräät ohjeet ja vinkit. Jaamme muutamia tässä artikkelissa.
Miten käyttää puulämmitteistä uunia?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Puulämmitteiset uunit ovat vanhimpia uuneja maailmassa. Ne eroavat odotettavastikin hyvin paljon nykypäivän moderneista uuneista. Niillä on kuitenkin täysin sama tarkoitus: kypsentää ruoka terveellisesti ja luonnollisella tavalla. Saat puulämmitteisestä uunista parhaan hyödyn irti, kun opettelet käyttämään sitä oikein.

Alun perin puulämmitteiset uunit rakennettiin maan alle. Kuopan pohjalle laitettiin kekäleitä, päälle lisättiin ruoka ja sitten se peitettiin kivillä, jotta lämpö saatiin pysymään sisällä. Tällä tavoin liha kypsyi omassa liemessään ja kaikki sen ravintoaineet säilyivät hyvin.

Nykyiset puu-uunit ovat ulkoisesti erilaisia, mutta niiden kypsennysmenetelmä on edelleen täysin sama. Ne pysyvät erittäin kuumina, joten ne ovat varsin tehokkaita uuneja. Niissä voi valmistaa joitakin erittäin herkullisia ruokia: pizzaa, lihaa, leipää ja leivonnaisia.

Miten käyttää puulämmitteistä uunia?

Tässä artikkelissa opetamme käyttämään puulämmitteistä uunia mahdollisimman tehokkaalla tavallaHuomaa, että ne ovat moderneja uuneja edullisempia, sillä niihin ei kulu kaasua ja sähköä. Lisäksi ruoka maistuu puu-uunissa valmistettuna paremmalta kuin koskaan!

Sytytä kunnon tulet

Ensimmäiseksi uuniin halutaan tietysti kunnon tulet. Salaisuus piilee hyvissä polttopuissa. Jos aikaa on rajoitetusti, voit aloittaa havupuulla, joka syttyy nopeasti. Kun tuli on saavuttanut oikean lämpötilan, voit lisätä kovempaa puuta.

Laita polttopuita noin 10 cm:n paksuinen kerros koko uunin pohjalle käyttäen ohuimpia puita ensin. Voit sitten vähitellen lisätä paksumpaa puuta.

Anna tulelle ilmaa

Aluksi uuniluukku ja vetoluukku kannattaa jättää auki. Näin tuli saa riittävästi happea syttyäkseen kunnolla. 

Ruoanlaitto

Ennen ruoanlaiton aloittamista tulen on saavutettava noin 500 celsiusasteen lämpötila ja pysyttävä siinä puolisen tuntia. Kun liekki sammuu, ota pois osa hiilistä ja odota uunin jäähtymistä noin 250 celsiusasteeseen. Vähennä ilmankiertoa hieman yli puoleen sulkemalla uuniluukku.

Voit aloittaa kypsentämisen lämpötilan ollessa 250 celsiusastetta, joskin kypsennyslämpötila riippuu ruoasta ja sen määrästä.

Puulämmitteisessä uunissa voi valmistaa maukkaita pizzoja.

Lisäohjeita puulämmitteisten uunien käyttöön

Osa näistä ohjeista voi tuntua vähäpätöisiltä, mutta niillä on iso merkitys onnistumisen kannalta:

 • Polttopuu: Käytä versoja, viiniköynnöksiä, tammea tai rautatammea (riippuen seudusta).
 • Puiden asettaminen: Laita puut pyramidin muotoon. Voit käyttää myös paperia tai sytytyspaloja apuna tulenteossa.
 • Tuli: Tulta tehdessäsi anna ilman kiertää pitämällä vetoluukku ja uuniluukku auki.
 • Ruoka: Laita ruoka uuniin, kun hiillos muuttuu valkoiseksi.
 • Käyttö: Kun uuni alkaa jäähtyä, voit kypsentää siellä patoja tai kalaa.
 • Aika: Uuni kannattaa sytyttää puolitoista tuntia ennen varsinaista ruoanlaittoa.

Ole varovainen, kun käytät puulämmitteistä uunia

Minkä tahansa tulta hyödyntävän laitteen kanssa on oltava varovainen. Puulämmitteisissä uuneissa on korkea lämpötila, joten riskinä ovat palovammat. Luukut ja kahvat voivat muuttua tulikuumiksi äkillisesti. Suosittelemme pitämään patakintaita lähettyvillä, jotta muistat käyttää niitä.

Ole varovainen myös luukkua avatessasi, sillä kuumuus ei tunnu välittömästi. Saatat siis ajatella, ettei vaaraa ole. Konvektiovirtaukset toimivat kuitenkin eri tavalla kuin kaasu- tai sähköuunit. Avaa luukku siis niin, että olet siitä riittävän etäällä.

Pidä myös kaikki välineet ulottuvillasi. Saatat esimerkiksi tarvita pitkäkahvaisen lapion, jolla yletyt uunin pohjaan riittävän etäältä. Kuumien välineiden käsittelyyn on myös olemassa erityisiä käsineitä, joista on paljon apua.

Yhteenveto

Ruoanlaitto puulämmitteisessä uunissa on mahtava elämys, joka vie sinut ruoanvalmistuksen taidon alkujuurille. Puulämmitteiset uunit ovat erittäin helppokäyttöisiä, kunhan noudatat antamiamme ohjeita.

Muista huomioida lämpötila.  Esimerkiksi leipä paistetaan 220 celsiusasteessa, liha 250 celsiusasteessa ja pataruoka 150 celsiusasteessa,

Toivottavasti saat kaiken irti puulämmitteisestä uunistasi ja voit nauttia ravitsevista ja maukkaista aterioista. Tee kuitenkin tarvittavat varotoimet suojataksesi itseäsi ja muita lähellä olevia ruoanlaiton aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • El Tiempo, D. (2014). El horno de leña saca buen pan.
 • Salazar, G. S., Fuertes, J. O. M., Castro, Á. G., & Paredes, R. E. DESARROLLO Y APLICACIÓN DE UN PROCESO EXPERIMENTAL PARA CALIFICAR EL FUNCIONAMIENTO TÉRMICO DE UN HORNO PORTÁTIL DE LEÑA.
 • Huachichullca, C. (2020). La tradición del pan de horno de leña se mantiene en Nulti.
 • García Pacheco, G. E., & Pañi Riera, L. X. (2013). Optimización de la eficiencia energética de la leña (Eucalyptus Globulus) como combustible en un modelo de horno de ladrillo artesanal, a través del análisis y modificación de las características del combustible(Bachelor’s thesis).
 • Cabrera Moreno, C. V. (2019). Construcción experimental de un horno de leña mejorado para comparar su eficiencia con un horno de leña tradicional(Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo, 2019).
 • GUALLICHICHO-MORALES, F. E. (2015). EL HORNO DE BARRO Y SU INFLUENCIA SOBRE LAS PREPARACIONES CULINARIAS DEL VALLE DE LOS CHILLOS(Doctoral dissertation, UNIBE).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.