Logo image
Logo image

Alumiinifolion käytön vaarat ruoanlaitossa

3 minuuttia
Tutustu tässä artikkelissa, mitkä ovat alumiinifolion käytön todelliset vaarat ruoanlaitossa ja mitä muita toimenpiteitä tämän elementin kanssa sinun tulisi keittiössä tehdä.
Alumiinifolion käytön vaarat ruoanlaitossa
Kirjoittanut Andrea Caillet Bois
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Huolimatta siitä, että vielä vähän aikaa sitten alumiinifolion käytön vaarat ruoanlaitossa eivät olleet kyseenalaisia, totuushan on ollut se, että alumiinifolio on keittiön kätevä apulainen. Toisaalta on kuitenkin keskusteltu paljon siitä, minkä puolen tulisi olla kosketuksissa ruokaan: alumiinifolion mattapinta vai kiiltävä pinta.

Alumiinifoliota käytetään yleensä kolmeen eri tarkoitukseen: peittämään pinnat, joissa ruoka tulee kypsennettäväksi (esimerkiksi leivonnassa), säilömään ruokaa (käärittynä) tai pitämään sitä lämpimänä silloin, kun se on jo kypsennetty.

Vaikka alumiinifolio onkin osoittautunut hyödylliseksi apuvälineeksi, sitä on helppo käsitellä ja se on hinnaltaan erittäin huokea, onko se todella vaaraton? Kuinka paljon sitä tulisi käyttää? Syvennymme seuraavaksi tarkemmin juuri tähän aiheeseen.

Miksi alumiinifoliota ei tulisi käyttää ruoanlaitossa?

Some figure

Alumiinifolio koostuu erittäin ohuesta ja nimensä mukaisesti alumiinista valmistetusta levystä, joka on kääritty kartonkiselle sylinterille, jotta sen leikkaaminen olisi helpompaa ja jotta sitä voitaisiin käyttää vaivattomasti tarpeen mukaan. Arkin paksuus ei yleensä ylitä 0,2 millimetriä.

Mikä on alumiini?

Alumiini on teräksen jälkeen yksi käytetyimmistä metalleista aina 1900-luvulta lähtien. Sitä uutetaan bauksiitista, eräänlaisesta sedimenttikivestä. Alumiinilla on erittäin pitkä käyttöikä ja se johtaa loistavasti sekä sähköä että lämpöä. Muita alumiinin merkittävimpiä ominaisuuksia ovat muun muassa:

  • Sitkeys. Sitkeys viittaa metallin kykyyn absorboida energiaa ennen kuin se rikkoutuu tai menettää muotonsa.
  • Taottavuus. Tämä on fysikaalinen ominaisuus, jolla metallit voidaan muokata levyiksi.
  • Vetolujuus. Vetolujuus viittaa siihen, miten metalleja voidaan muotoilla voimalla ilman, että ne murtuvat. Tällä tavalla tästä materiaalista voidaan valmistaa esimerkiksi mentallilankoja ja -kuituja.

Milloin alumiini on haitaksi terveydelle?

Alumiini (sekoitettuna muiden elementtien kanssa) on erittäin taloudellinen materiaali, jota voidaan löytää niin ruokailuvälineiden, kattiloiden, paistinpannujen kuin monien muidenkin kotona yleisesti käytettyjen välineiden muodossa. Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä selventää, että näiden välineiden käyttö ei ole haitallista terveydelle.

Ruoan kääriminen folioon ja ruoan paistaminen uunissa tai tulella korkeissa lämpötiloissa voi kuitenkin olla terveydelle vaarallista. Tämä pätee lähinnä tietyntyyppisiin ruokiin, kuten hapokkaisiin tai mausteisiin ruokiin. Tarkastellaan seuraavaksi joitakin yksityiskohtia tämän asian ymmärtämiseksi.

Some figure

Miten alumiini vaikuttaa ihmisen elimistössä?

Alumiini voi erittyä sisällämme sen joutuessa kosketukseen elimistön kanssa, tosin vain pieninä määrinä. Toisin sanoen näin pieni määrä alumiinia ei aiheuta ongelmia.

On kuitenkin pidettävä mielessä, että joudumme päivittäin alttiimmaksi tälle metallille kuin luulemme. Sitä nimittäin löytyy useista eri ruoka-aineista ja lääkkeistä, kuten:

Yleisimmistä häiriöistä, jotka johtuvat elimistön runsaasta alumiinipitoisuudesta, voimme mainita muun muassa seuraavat patologiat:

  • Runsas alumiinipitoisuus lisää Alzheimerin tautiin sairastumisen todennäköisyyttä.
  • Alumiini on erittäin haitallista niille potilaille, joilla on munuaisongelmia.
  • Alumiini voi aiheuttaa erilaisia häiriöitä myös niille potilaille, jotka kärsivät luustoon liittyvistä vaivoista.
  • Runsas alumiinipitoisuus vähentää myös ihmisen aivosolujen kasvua.

Sinua voi myös kiinnostaa: 12 nerokasta käyttöä alumiinifoliolle

Alumiinifoliolla paistamista tulisi välttää liian korkeissa lämpötiloissa

Tärkeä tekijä alumiinin määrän vähentämisessä on paistinpannujen ja kattiloiden hankaamisen välttäminen ruuanlaiton jälkeen. Näillä alumiinia sisältävillä tarvikkeilla on nimittäin taipumusta hapettua ja muodostaa pinnalleen inertti kerros, joka estää alumiinia sekoittumasta ruokaan.

Ongelmana on pikemminkin alumiinifolioon käärittyjen ruokien valmistus, sillä kyseessä on kertakäyttöinen tarvike, joka ei luo yllä mainittua inerttiä kerrosta ennen sen käyttöä. Kypsennyksen aikana alumiinia kulkeutuukin ruokaan tavalla, joka ylittää elimistölle vaarattomiksi mielletyt rajat.

Yhteenvetona voimme todeta, että alumiinifolion käytöllä ei keittiössä ole sinällään mitään ongelmaa, kun sitä käytetään ruuan säilyttämiseen ja käsittelemiseen. Alumiinifolion käytön vaarat piilevät pikemminkin sen kuumentamisessa korkeissa lämpötiloissa ja tämän vuoksi emme suosittele sitä käytettäväksi näissä tapauksissa ollenkaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Crisponi, Guido & Fanni, Daniela & Gerosa, Clara & Nemolato, Sonia & Nurchi, Valeria & Crespo-Alonso, Miriam & Lachowicz, Joanna & Faa, Gavino. (2013). The meaning of aluminium exposure on human health and aluminium-related diseases. Biomolecular concepts. 4. 77-87. 10.1515/bmc-2012-0045.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.