Logo image
Logo image

12 nerokasta käyttöä alumiinifoliolle

3 minuuttia
Tiesitkö, että alumiinifolio on yksi parhaista materiaaleista rasvan poistamiseksi uunin pinnoista? Se toimii myös kattiloiden ja pannujen pinttyneiden paistotahrojen häivyttämiseksi.
12 nerokasta käyttöä alumiinifoliolle
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Alumiinifolio on tuttu tuote jota käytetään keittiöissä monenlaisen ruoan peittämiseksi ja säilyttämiseksi. Tämä ohut ja mukautuva materiaali onkin käyttökelpoinen kaikenlaisten tuotteiden peittämiseksi helpolla tavalla. Useimmilta löytyy kodistaan vähintään yksi rulla hopeanväristä paperia, johon on vaivatonta turvautua säilytyksen helpottamiseksi.

Alumiinifolio ja sen käyttö kodin päivittäisten askareiden yksinkertaistamiseksi voi kuitenkin olla ruoan säilytystä laajempaa. Tällä kertaa esittelemme 12 parasta vaihtoehtoista käyttötapaa alumiinifoliolle, jotta kodin erilaiset rutiinit olisivat helpommin hoidettavissa. Kokeile ja ylläty!

1. Saksien teroittaminen

Jos saksesi eivät enää leikkaa yhtä hyvin kuin ennen, ja jos epäilet niiden menettäneen terävyyttään, ota palanen foliota ja taita se kahtia useamman kerran. Kun alumiinifolio on sitten melko paksusti taiteltuna, käytä saksiasi ja leikkaa foliosta ohuita kaitaleita – tämä teroittaa tylsiä saksia kätevästi.

2. Hopean puhdistaminen

Kun huomaat hopeaesineidesi muuttuneen tahraisiksi, vuoraa suuri asti alumiinifoliolla, ja laita sitten astiaan kuumaa vettä ja suolaa.

Sitten voit upottaa esineesi veteen ja antaa niiden puhdistua. Tähän tarvitaan vain noin 20 minuuttia.

3. Estä lämmön karkaamista uunista

Kääri soveltuva puinen lauta alumiinifolioon ja aseta se uunisi taakse, jotta voisit estää lämpöä karkaamasta seinän kautta.

4. Puhdista pannuja ja kattiloita

Some figure

Rypistä alumiinifoliota palloksi, ja käytä sitä sitten palaneiden kattiloiden ja pannujen puhdistamiseksi sillä hangaten.

5. Poista rasvaa uunin seinämistä

Sen sijaan, että käyttäisit kauppojen aggressiivisia sieniä uunisi puhdistamiseksi, hyödynnä alumiinifoliosta muotoiltua palloa ja hankaa sillä rasvaisen uunin pintoja.

Hiero uuniasi nesteellä, joka on valmistettu ruokasoodasta ja sitruunamehusta. Anna sen vaikuttaa viiden minuutin ajan, ja hankaa sitten pintoja uudelleen foliopallollasi.

6. Estä piirakoita palamasta

Kun paistat uunissa piirasta, on saatat huomata sen reunojen palaneen, vaikka paistoksen keskiosa olisikin vielä raaka.

Jotta voisit estää tätä tapahtumasta, peitä piiras alumiinifoliolla ennen kuin laitat sen uuniin.

7. Puhdista silitysrautasi

Some figure

Ajan kuluessa silitysrautaan kertyy paksu kerros likaa ja kalkkia, joka voi pilata vaatteesi.

Jotta saisit sen taas toimimaan kuin uutena, laita palanen foliota silityslaudalle ja ripottele sen päälle sitten suolaa. Liikuttele silitysrautaa samaan tapaan kuin tekisit vaatteita silittäessäsi.

8. Pidä ruokasi tuoreempana

Jos haluat pitää leipäsi, keksisi tai muut leipomustuotteet raikkaan makuisina, kääri ne useampaan kerrokseen alumiinifoliota heti kun tulet kotiin ostostesi kanssa.

Tällä tavalla voit leipomotuotteita syödessäsi nauttia juuri niin raikkaasta mausta kuin vastaleivotuilla herkuilla on.

9. Säädä löysiä patterisäiliöitä

Joskus lelujen ja laitteiden patterit lopettavat toimintansa, sillä patterin toinen pää ei ylety laitteeseen.

Jotta voisit korjata tämän ongelman sekunneissa, taittele alumiinifolio useamman kerran ja täytä sillä säiliön tyhjä tila. Näin voit käyttää pattereita ja laitteita normaaliin tapaan.

Varmista, että patteri on paikoillaan tukevasti, ja laita sitten kansi päälle.

10. Grillin puhdistus

Some figure

Jotta voisit poistaa tehokkaasti ruoantähteitä, joita usein kertyy grillin pintaan, odota laitteesi viilenemistä ja hiero sen pintaa sitten rivakasti foliopalalla.

11. Raidoita hiuksesi

Moni kampaaja käyttää alumiinifoliota raidoittaessaan asiakkaidensa tukkaa. Voit käyttää kikkaa myös kotona, eli jos haluat raidoittaa kätevästi muutaman osion hiuksistasi, ota ne erilleen ja kääri sitten osioiden ympärille foliota. Anna aineen vaikuttaa, ja hyvä tulos on taattu!

12. Estä ruostumista teräksisissä sienissä

Some figure

Kosteus, jota jää helposti teräksestä valmistettuihin sieniin, saa aikaan niiden ruostumista.

Jotta voisit estää sienten pintojen tahriintumista, leikkaa neliön muotoinen alumiinifolion pala ja aseta sieni sen päälle.

Yritä vaihtaa uusi pala vähintään joka toinen päivä, jotta voisit estää hometta ja pahoja hajuja ilmaantumasta.

Nyt kun olemme antaneet sinulle muutamia ideoita folion monipuoliseen käyttöön kotona, toivomme, että saat tästä kätevästä materiaalista paljon enemmän irti arkipäivän askereissasi. Kokeile ja helpota päivittäistä elämääsi kodin eri tiloissa alumiinifolion avulla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Yesica Yamila Corbalán. 2016. Efecto tóxico del aluminio por migración en diferentes preparaciones alimentarias. Universidad Juan Agustín Maza, Mendoza. http://repositorio.umaza.edu.ar/bitstream/handle/00261/615/CA_Poster_Salud_Corbalan_2016.pdf?sequence=1
  • Loreto Suay Llopis y Ferran Ballester Díez. REVISIÓN DE LOS ESTUDIOS SOBRE EXPOSICIÓN AL ALUMINIO Y ENFERMEDAD DE ALZHEIMER. Escola Valenciana d’Estudis per a la Salut (EVES). Unidad de Epidemiología y Estadística. Consellería de Sanidad. Generalitat Valenciana. https://www.scielosp.org/article/resp/2002.v76n6/645-658/es/#
  • Bassioni, Ghada & Mohammed, Fathia & Al Zubaidi, Isam & Kobrsi, Issam. (2012). Risk Assessment of Using Aluminum Foil in Food Preparation. International journal of electrochemical science.
  • Campbell, A., Becaria, A., Lahiri, D., Sharman, K. and Bondy, S. (2004), Chronic exposure to aluminum in drinking water increases inflammatory parameters selectively in the brain. J. Neurosci. Res., 75: 565-572. doi:10.1002/jnr.10877
  • Alex Moroz. 2017. Treatment of Pain and Inflammation. Merck Manuals. https://www.merckmanuals.com/home/fundamentals/rehabilitation/treatment-of-pain-and-inflammation#v713703
  • Intoxicación con pilas. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002805.htm

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.