Logo image
Logo image

Näin valmistuu kotitekoinen ruis-spelttileipä

3 minuuttia
Jos haluat nauttia terveellisestä ja vähäkalorisesta leivästä, kokeile tätä herkullista kotitekoista ruis-spelttileipää. Se on täynnä kuitua ja se sopii hyvin aamiaseksi tai välipalaksi.
Näin valmistuu kotitekoinen ruis-spelttileipä
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Moni välttelee vaaleaa vehnäleipää, sillä se sisältää paljon valkaistuja jauhoja, tärkkelystä ja natriumia. Tästä syystä se ei ole kaikkein terveellisin vaihtoehto. Haluaisitko oppia valmistamaan itse terveellisempää leipää? Tässä artikkelissa kerromme, kuinka valmistuu kotitekoinen ruis-spelttileipä!

Sinua saattaa kiinnostaa: Lisää nämä seitsemän täysjyväviljaa ruokavalioosi

Toisin kuin valkaistuista jauhoista valmistettu leipä, tämä ruis-spelttileipä valmistetaan ravinteensa säilyttäneistä täysjyväjauhoista. Sekä ruis että speltti ovat merkittäviä kuidun, antioksidanttien ja B-vitamiinien lähteitä, jotka edistävät terveyttä.

Kotitekoisen ruis-spelttileivän terveyshyödyt

Perinteisen vehnäleivän korvaaville resepteille on yhä enemmän kysyntää. Nykyään erilaisia vaihtoehtoja löytyykin runsaasti leivästä voi siis nauttia myös terveellisesti ilman huonoa omaatuntoa. Ruis-spelttileipä on yksi hyvä vaihtoehto, ja sen voi valmistaa itse kotona.

Tähän leipään tulevat ainekset löytyvät helposti ruokakaupasta, ja leipä on myös melko helppo valmistaa. Kotitekoinen ruis-spelttileipä sopii useimpiin ruokavalioihin, sillä se on helppo sulattaa ja se on täynnä terveyden ja painonhallinnan kannalta hyviä ravintoaineita.

Saatat pitää myös: Mikä on terveellisin leipä, joka ei lihota?

Rukiin hyödyt

Some figure

Rukiissa on paljon välttämättömiä mineraaleja ja aminohappoja.

Ruis on yksi niistä elintarvikkeista, joiden suosio jalostettujen viljojen korvikkeena on kasvanut. Ravitsemuksellisessa mielessä se erottuu edukseen suuren rautapitoisuutensa ansiosta, joka täyttää 18 % raudan päivittäisestä tarpeesta.

Ruis sisältää myös fosforia, magnesiumia, B-vitamiineja ja kuitua enemmän kuin muut samankaltaiset ruoat. Lisäksi sen energia on peräisin jalostamattomista hiilihydraateista, jotka eivät aiheuta verensokeripiikkejä toisin kuin jalostetut hiilihydraatit.

Ruis sisältää mm. lysiiniä, aminohappoa jota ei ole muissa viljoissa. Siinä on myös hyvin vähän rasvaa (vain 1,7 %) ja siitä saa vapaita radikaaleja torjuvia antioksidantteja.

Ruis on hyödyllistä myös siksi, että se auttaa:

Speltin hyödyt

Some figure

Speltissä on suuri määrä monimutkaisia hiilihydraatteja, joiden sokerit imeytyvät hitaasti.

Speltti erottuu edukseen suuren hiilihydraatti-, proteiini-, vitamiini- ja kivennäisainepitoisuutensa ansiosta. Se on helpompi sulattaa kuin tavallinen vehnä, ja sen glykeeminen indeksi on melko matala. Se onkin näin ollen ihanteellista myös diabeetikoille ja aineenvaihduntahäiriöistä kärsiville ihmisille.

Speltissä on:

  • jopa 75 % hiilihydraatteja
  • 15 % proteiinia
  • 5 % rasvaa
  • runsaasti ravintokuitua
  • B1- ja B2-vitamiineja
  • kivennäisaineista kalsiumia, magnesiumia, fosforia ja kaliumia

Rukiin tavoin speltti sisältää lysiiniä, aminohappoa jota elimistö ei pysty itse tuottamaan. Lysiini on erittäin tärkeä aine kalsiumin imeytymisen, hormonituotannon ja immuunijärjestelmän kannalta.

Näin valmistetaan kotitekoinen ruis-spelttileipä

Some figure

Kotitekoinen ruis-spelttileipä on helppo valmistaa ja sitä voidaan syödä lähes millä tahansa aterialla.

Kotitekoinen ruis-spelttileipä on maukas vaihtoehto aamiaiseksi tai välipalaksi. Sitä voi tarjota esimerkiksi keitto- tai pasta-aterian ohessa lounaalla tai illallisella. Sitä voi myös pakastaa myöhemmin syötäväksi.

Ainekset

  • 250 ml vettä
  • 100 g täysjyväruisjauhoa
  • 400 g täysjyväspelttijauhoa
  • 20 g tuorehiivaa, murustettuna
  • 1 tl suolaa

Valmistus

  • Lämmitä ensin hieman vettä (ei yli 35-asteiseksi) ja ripottele joukkoon hiiva.
  • Laita molemmat jauhot isoon kulhoon ja sekoita hyvin.
  • Tee kolo seoksen keskelle ja kaada hiiva ja vesi sinne hitaasti.
  • Vaivaa taikinaa voimakkaasti, kunnes kaikki ainekset ovat hyvin sekaisin. Taikinasta pitäisi tulla tasaista ja yhtenäistä.
  • Anna taikinan olla, jotta hiiva aktivoituu ja vaahtoaa. Muotoile taikinasta pallo, peitä se muovikelmulla ja jätä kuivaan, lämpimään paikkaan.
  • Esilämmitä uuni 220 celsiusasteeseen.
  • Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, vaivaa siitä sen muotoinen kuin haluat.
  • Voit käyttää halutessasi muottia tai muotoilla taikinasta ison limpun. Voit pyöritellä siitä myös yksittäisiä pieniä sämpylöitä.
  • Anna leivän olla puoli tuntia ja siirrä se sitten esilämmitettyyn uuniin noin 22o asteeseen. Paista leipää 25 minuuttia.
  • Pidä leipää silmällä, kunnes se on paistunut riittävästi. Ota se pois uunista ja anna jäähtyä ennen syömistä.

Nyt kun tunnet reseptin ja tiedät kotitekoisen ruis-spelttileivän terveelliset ominaisuudet, kokeile valmistaa sitä kotona koko perheelle!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gråsten, S. M., Juntunen, K. S., Poutanen, K. S., Gylling, H. K., Miettinen, T. A., & Mykkänen, H. M. (2018). Rye Bread Improves Bowel Function and Decreases the Concentrations of Some Compounds That Are Putative Colon Cancer Risk Markers in Middle-Aged Women and Men. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/130.9.2215
  • Holma, R., Hongisto, S.-M., Saxelin, M., & Korpela, R. (2010). Constipation Is Relieved More by Rye Bread Than Wheat Bread or Laxatives without Increased Adverse Gastrointestinal Effects. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.109.118570
  • Gawlik-Dziki, U., Świeca, M., & Dziki, D. (2012). Comparison of phenolic acids profile and antioxidant potential of six varieties of spelt (Triticum spelta L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf3011239
  • Ruibal-Mendieta, N. L., Delacroix, D. L., Mignolet, E., Pycke, J. M., Marques, C., Rozenberg, R., … Larondelle, Y. (2005). Spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) as a source of breadmaking flours and bran naturally enriched in oleic acid and minerals but not phytic acid. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf048506e
  • Skrabanja, V., Kovac, B., Golob, T., Liljeberg Elmståhl, H. G. M., Björck, I. M. E., & Kreft, I. (2001). Effect of spelt wheat flour and kernel on bread composition and nutritional characteristics. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf000819w

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.