Logo image
Logo image

Lisää nämä seitsemän täysjyväviljaa ruokavalioosi

3 minuuttia
Täysjyväviljaa käytetään minkä vain aterian sitomiseen yhteen. Se ei ole ainoastaan mahtava energianlähde, vaan myös hyvä ruoansulatuksessa ja optimaalisen painon ylläpitämisessä. Selvitä mitä täysjyväviljaa sinun tulee lisätä ruokavalioosi.
Lisää nämä seitsemän täysjyväviljaa ruokavalioosi
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Täysjyväviljat ovat täynnä ravinto-ominaisuuksia, joista on hyötyä terveyden lisäksi myös painonpudotuksessa ja optimaalisen painon ylläpitämisessä, kun niitä sisällytetään ruokavalioon. Monimutkaisten hiilihydraattien lähteenä täysjyväviljat ovat oleellinen osa mitä vain tasapainoista ruokavaliota. Lue tästä artikkelista lisää siitä, mitä täysjyväviljaa ruokavalioon kannattaa lisätä.

Toisin kuin jalostetut viljat, täysjyväviljat säilyttävät kuitupitoisuutensa, koska niitä ei ole muokattu kemiallisen prosessin avulla. Lisäksi keho omaksuu ne helpommin, sillä kuidun käyttäminen helpottaa ruoansulatusta ja auttaa myös ehkäisemään korkeaa verensokeria.

Ennen kaikkea näitä viljoja on helppo lisätä päivittäiseen ruokavalioon, sillä ne ovat melko monipuolisia ja niiden maku sekoittuu hyvin muiden ainesosien kanssa. Jos tämä ei vielä riitä, saa niiden syöminen sinut tuntemaan olosi kylläisemmäksi ja siten on epätodennäköisempää, että tulet syömään liikaa.

Vaikka kaupat ovat täynnä aamiaismuroja, jotka näyttävät todella houkuttelevilta värikkäissä ja kauniissa pakkauksissaan, valitsevat yhä useammat ihmiset täysjyviä ruokavalioonsa. Nämä ruoat ovat paljon täydellisempiä ravinteidensa puolesta ja tarjoavat merkittäviä hyötyjä.

Oletko kuullut niistä?

Lisää nämä seitsemän täysjyväviljaa ruokavalioosi

1. Valssattu kaura

Some figure

Kaura erottuu joukosta, sillä se on yksi täydellisimmistä ja ravinteikkaimmista viljoista. Se sisältää enemmän proteiinia, kuin muut viljat ja on mahtava kuidun, mineraalien ja rasvahappojen lähde.

Sen hitaasti imeytyvien hiilihydraattien ansiosta kaura on todella energiapitoinen ruoka, joka parantaa fyysistä ja henkistä suorituskykyä. Lisäksi se auttaa hallitsemaan veren glukoosipitoisuutta, joten se on erinomainen lisä sellaisten ihmisten ruokavalioon, joilla on riski sairastua diabetekseen.

Älä jätä lukematta tätä artikkelia: Maksan terveyden parantaminen boldon avulla

2. Vehnänalkiot

Koska vehnänalkiot sisältävät runsaasti proteiinia ja Omega-3 -rasvahappoja, ovat ne yksi parhaista ravintolisistä terveelliseen aamiaiseen lisättäväksi. Nämä kaikki ravintoaineet auttavat suojaamaan lihaksia, optimoimaan aivojen aktiivisuutta sekä vähentämään tulehdusta.

Vehnänalkiot sisältävät myös B- ja E-vitamiinia, jotka ovat välttämättömiä aineenvaihdunnan ja hermojärjestelmän aktiivisuuden säätelemisessä. Ne ovat myös hyviä mineraalisuolojen lähteitä, jotka auttavat ylläpitämään sydämen ja munuaisten terveyttä.

3. Ohra

Some figure

Mitä tulee täysjyväviljoihin, ohra toimii hyvänä liittolaisena korkean kolesterolin hoidossa. Sen ominaisuudet johtuvat viljojen trokotienoideista, jotka ovat E-vitamiinin kanssa hyvin toimivia rasvaliukoisia aineita.

Kun keho on imenyt nämä aineet, siirtyvät ne estämään hepatiitin ja huonon kolesterolin (LDL) tuotannon lisäten samalla hyvän kolesterolin (HDL) määrää.

Lisäksi ohran kulutus auttaa ehkäisemään ummetusta ja hidastaa ruoansulatusta sen liukoisten kuitujen suuren määrän takia.

4. Tumma riisi

Useimmat ihmiset käyttävät valkoista riisiä säännöllisessä ruokavaliossaan, sillä se on usein ainoata kaupassa myytävää riisiä. Ja ketä oikein yritämme huijata?! Se maistuu herkulliselta. Valkoinen riisi kuitenkin menettää jopa 75 % ravintoaineista tummaan riisiin verrattuna.

Tumma riisi ei ainoastaan säilytä kaikkia kuituja, vaan se myös sisältää B-vitamiinia, antioksidantteja ja mineraaleja, kuten magnesiumia. Lisäksi se on merkittävä monimutkaisten hiilihydraattien lähde, jotka tarjoavat energiaa soluille.

5. Tattari

Tattari tunnetaan myös nimellä musta vehnä. Kyseessä on vilja, joka sopii hyvin keliakiaa sairastaville ihmisille.

Vaikka se ei olekaan yhtä tunnettu kuin aikaisemmat viljalajikkeet, on se omassa liigassaan johtuen sen sisältämästä runsaasta mineraalien, vitamiinien ja kuidun määrästä. Se ei myöskään sisällä gluteenia.

Tämän viljan sisällyttäminen säännölliseen ruokavalioon ei ainoastaan auta ylläpitämään optimaalista ruoansulatusta, vaan siitä on myös hyötyä hermojärjestelmälle. Samalla se myös luo esteen vapaita radikaaleja vastaan vähentäen solujen ennenaikaisen vanhenemisen riskiä.

Lue myös: Kuitupitoiset ruoat auttavat pudottamaan painoa

6. Maissihiutaleet

Some figure

Maissihiutaleet ovat täysjyväviljaa, jota voidaan sisällyttää aamiaiseen tai syödä välipalana. Ne tunnetaan siitä, että ne tarjoavat hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka lisäävät energiankulutusta ja säätelevät glukoositasoa.

Ne sisältävät myös laadukkaita proteiineja, jotka lisäävät lihasten kiinteyttä ja parantavat sydämen terveyttä. Sen tuloksena niiden sisältämä kuitu ja antioksidantit optimoivat ruoansulatusta ja suojaavat suoliston bakteerikantaa.

7. Täysjyväruis

Täysjyväruis sisältää vain 100 kaloria 250 g kohti ja on merkittävä liukoisten ja liukenemattomien kuitujen lähde. Sen sisällyttäminen ruokavalioon auttaa siis hallitsemaan korkeaa kolesterolia ja ehkäisemään ruoansulatushäiriöitä, kuten ummetusta.

Tämän viljan pitäisi olla osa painoa pudottavaa ruokavaliota. Se on hyvä vähentämään makeisten syöntiin liittyvää ahdistusta. Vaikka se ei olekaan ihmekeino pudottaa painoa, on se hyvä lisä parempien tulosten saavuttamiseksi asianmukaista ruokavaliota noudattaessasi.

Yhteenvetona voitaisiin sanoa, että täysjyväviljaa sisältävät ruoat edistävät yleistä mielen ja kehon hyvinvointia. Lyhyesti sanottuna niiden hiilihydraattipitoisuus auttaa ylläpitämään hyvää energiatasoa sekä optimoimaan glukoosin säätelyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jayachandran M., Chen J., Chung SS., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
  • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
  • Lin D., Peters BA., Friedlander C., Freiman HJ., et al., Association of dietary fibre intake and gut microbiota in adults. Br J Nutr, 2018. 120 (9): 1014-1022.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.