Logo image
Logo image

Ympäristöystävällisiä tapoja puhdistaa jääkaappi

3 minuuttia
Jääkaappiin voi tarttua kaikenlaista. Lika ja pahat hajut johtuvat usein bakteereista. Tästä syystä jääkaappi tulisi puhdistaa säännöllisesti, mieluiten ekologisilla menetelmillä.
Ympäristöystävällisiä tapoja puhdistaa jääkaappi
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Koti tulisi osata pitää kunnossa ja siistinä tehokkaalla tavalla. Tänään haluamme näyttää muutamia ympäristöystävällisiä tapoja puhdistaa jääkaappi. Näin ylläpidät perheesi terveyttä ja pidät huolta myös ympäristöstä.

Ajan myötä jääkaappiin voi syntyä epämiellyttäviä hajuja, jotka voivat kaiken lisäksi jäädä viipyilemään vielä senkin jälkeen, kun pilaantunut tai erityisen voimakastuoksuinen ruoka on jo poistettu sieltä. On olemassa joitakin ympäristöystävällisiä tapoja puhdistaa jääkaappi ja päästä eroon pahoista hajuista.

Ympäristöystävällisiä tapoja puhdistaa jääkaappi

Ota jääkaappi pois päältä ennen kuin alat puhdistaa ja desinfioida sitä. Anna sen olla pois päältä yön yli, jos mahdollista, jotta sisään kertynyt jää ehtii sulaa. Poista sitten kaikki juomat, ruoat ja muut tuotteet jääkaapista, jotta pääset hyvin käsiksi kaikkiin pintoihin.

Älä käytä jääkaapin puhdistuksessa klooria tai voimakkaita kemikaaleja. Niitä on vaikea poistaa ja ne saattavat pilata ruoat, mikä voi johtaa terveysongelmiin.

Riippumatta siitä kuinka peset jääkaapin, anna sen kuivua kokonaan ennen kuin laitat ruoat takaisin. Myös ruoat ja säilytysastiat tulee puhdistaa huolellisesti ennen kuin laitat ne takaisin jääkaappiin, jotta ne eivät saastuta juuri puhdistamiasi pintoja.

Lue myös: 5 ympäristöystävällistä ratkaisua kaakeleiden saumojen valkaisemiseen

Aina hyödyllinen ruokasooda

Some figure

Ruokasooda tekee pahoja hajuja aiheuttavien mikro-organismien elinympäristöstä niille haitallisen.

Pyri käyttämään jääkaapin puhdistuksessa aina sellaisia tuotteita, jotka tehostavat ja näin myös helpottavat prosessia. Ruokasooda on yksi parhaista ympäristöystävällisistä puhdistustuotteista, ja se on myös melko edullista. Lisäksi sen rasvaa poistavat ja antibakteeriset ominaisuudet auttavat puhdistamaan mahdollisia ruokatahroja ja läikkyneitä nesteitä.

 • Sekoita kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa ja muutama pisara sitruunaa noin puoleen litraan lämmintä vettä.
 • Hankaa tällä seoksella jääkaappi läpikotaisin.
 • Anna sen vaikuttaa viisi minuuttia.
 • Pyyhi aine pois kuivalla liinalla.

Suolavesi

Yksi parhaista ympäristöystävällisistä tavoista puhdistaa jääkaappi on suolavesi. Laita kourallinen suolaa noin neljään litraan lämmintä vettä, kasta sieni tässä nesteessä ja puhdista sillä kaikki jääkaapin sisä- ja ulkopinnat. Ruokatahrat häviävät tällä seoksella helposti.

Etikka, mahtava antibakteerinen aine

Etikka on yksi loistava vaihtoehto kaikenlaiseen puhdistamiseen. Tämä mahtava antibakteerinen aine on yksi parhaista luonnollisista desinfiointiaineista, joten se sopii erityisen hyvin myös kaikkein likaisimpien alueiden puhtaanapitoon.

Valmista siitä puhdistusaine seuraavalla tavalla:

 • Sekoita noin desi etikkaa pariin desiin vettä.
 • Puhdista tällä seoksella jääkaapin sisätilat.
 • Anna vaikuttaa viisi minuuttia ja pyyhi sitten kuivaksi.
 • Huom.: Suihkepullo helpottaa ja nopeuttaa tehtävää.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Poista pahat hajut patjasta ruokasoodan avulla

Ympäristöystävällisiä tapoja puhdistaa jääkaappi: oliiviöljy

Some figure

Oliiviöljy puhdistaa vaikeat likatahrat jälkeä jättämättä.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut pinnat voi puhdistaa loistavasti sekoittamalla keskenään neljä ruokalusikallista oliiviöljyä ja kolme ruokalusikallista sitruunamehua. Tämä ympäristöystävällinen puhdistusmenetelmä poistaa kaikki ruoka- ja juomatahrat jättämättä jälkeensä rasvaista ja tahmeaa tuntua.

Anna sen vaikuttaa 10 minuuttia ja pyyhi pois kuivalla liinalla.

Teepuuöljy

Teepuuöljy on yksi tehokas luonnollinen desinfiointiaine, joka poistaa likaa ja pahoja hajuja.

 • Kaksi ruokalusikallista eteeristä teepuuöljyä liotettuna kahteen ja puoleen desiin lämmintä vettä riittää.
 • Voit käyttää suihkepulloa sisäpintojen puhdistamiseen ja poistaa sitten ylimäärän mikrokuituliinalla.

Sitruunamehu poistaa pahat hajut

Yksi parhaista ympäristöystävällisistä konsteista puhdistaa pahat hajut jääkaapista on hangata pintoja sitruunamehussa kastetulla sienellä. Anna sen vaikuttaa viisi minuuttia ja pyyhi sitten pois puhtaalla, kuivalla liinalla.

Sen aktiivinen ainesosa on sitruunahappo, joka on myös antiseptinen aine, joten se sopii hyvin syväpuhdistukseen. Se jättää puhdistetut pinnat myös säteilevän puhtaiksi.

Voit myös kaataa kolmen sitruunan mehun sekä noin viisi desiä lämmintä vettä suihkepulloon. Suihkuttele sitä pinnoille, anna vaikuttaa muutaman minuutin ja pyyhi sitten kuivalla liinalla.

Eteeriset öljyt ovat mahtavia ympäristöystävällisiä tapoja puhdistaa jääkaappi

Sitruuna ei ole ainoastaan hyvä antiseptinen aine, vaan se jättää jälkeensä myös raikkaan tuoksun. Yksi keino maksimoida sitruunan raikkaus on kastaa puuvillaliina sitruunan eteerisessä öljyssä ja laittaa se yhteen jääkaapin lokeroon.

Vaniljan eteerinen öljykin sopii tähän tehtävään. Myös sitruunanpuolikkaat, joihin on upotettu mausteneilikoita, toimivat hyvin.

Hiili ja sipuli ovat ympäristöystävällisiä tapoja puhdistaa jääkaappi

Yksi hyvä vaihtoehto eliminoida pahat hajut jääkaapista on käyttää palasta hiiltä. Sen teho on kiistaton. Laita se vain jääkaapin sisälle ja jätä se sinne. Myös halkaistu sipuli toimii samalla tavoin, kunhan sen jättää jääkaappiin vain yhdeksi yöksi.

Tässä oli joitakin erinomaisia ympäristöystävällisiä tapoja puhdistaa jääkaappi. Ne ovat helppoja, luonnollisia ja edullisia konsteja, joiden avulla jääkaappi pysyy tahrattomana ja hyväntuoksuisena!

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Li He, Zhou Guo-ying, Zhang Huai-yun and Liu Jun-ang. 2011. Research progress on the health function of tea oil. Journal of Medicinal Plants Research. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.918.2468&rep=rep1&type=pdf
 • Sánchez-Saldaña, L. & Saenz-Anduaga, E. (2005). Antisépticos y
  desinfectantes. Dermatología Peruana, 15(2), 82-103. http://metabase.uaem.mx/bitstream/handle/123456789/1468/280_4.pdf
 • Corral, Laura & Post, Laurie & MONTVILLE, THOMAS. (2006). Antimicrobial Activity of Sodium Bicarbonate. Journal of Food Science. 53. 981 – 982. 10.1111/j.1365-2621.1988.tb09005.x.
 • Acetic Acid, the Active Component of Vinegar, Is an Effective Tuberculocidal Disinfectant
  Claudia Cortesia, Catherine Vilchèze, Audrey Bernut, Whendy Contreras, Keyla Gómez, Jacobus de Waard, William R. Jacobs Jr., Laurent Kremer, Howard Takiff
 • Nazzaro, F., Fratianni, F., Cozzolino, R., Martignetti, A., Malorni, L., De Feo, V., Cruz, A. G., & d’Acierno, A. (2019). Antibacterial Activity of Three Extra Virgin Olive Oils of the Campania Region, Southern Italy, Related to Their Polyphenol Content and Composition. Microorganisms, 7(9), 321. https://doi.org/10.3390/microorganisms7090321
 • VIUDA‐MARTOS, M., RUIZ‐NAVAJAS, Y., FERNÁNDEZ‐LÓPEZ, J. and PEREZ‐ÁLVAREZ, J. (2008), ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF LEMON (CITRUS LEMON L.), MANDARIN (CITRUS RETICULATA L.), GRAPEFRUIT (CITRUS PARADISI L.) AND ORANGE (CITRUS SINENSIS L.) ESSENTIAL OILS. Journal of Food Safety, 28: 567-576. doi:10.1111/j.1745-4565.2008.00131.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.