Logo image
Logo image

Eteerinen sitruunaöljy: valmistus ja käyttötavat

2 minuuttia
Opi uusi tapa valmistaa eteeristä sitruunaöljyä ja nauti sen monista hyödyistä.
Eteerinen sitruunaöljy: valmistus ja käyttötavat
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Eteerinen sitruunaöljy on monikäyttöinen luontaishoito. Se ehkäisee mm. selluliittia johtuen sisältämästään C-vitamiinista ja antioksidanteista, jotka estävät rasvan kerääntymistä. Nämä molemmat ainesosat hoitavat terveyttä monin tavoin.

Nykyään lähes kaikki suuntaavat suoraan lääkäriin tai apteekkiin huomatessaan terveysongelmia. Monet ihmiset kuitenkin ymmärtävät luontaishoitojen tehon. Luontaishoidoilla ei myöskään ole haitallisia sivuvaikutuksia.

Eteerinen sitruunaöljy on hyvä esimerkki tällaisista tuotteista. Sen säännöllisellä käytöllä on monia hyötyjä, mutta ei terveysriskejä.

Tunnet jo luultavasti sitruunan hyödyt terveydelle, mutta jos haluat palauttaa ne mieleen, käy lukemassa tämä artikkeli.

Kuinka valmistaa eteeristä sitruunaöljyä

Some figure

Ainekset

 • 6 sitruunaa
 • 2 dl manteliöljyä
 • 2 dl oliiviöljyä

Välineet

 • Lasipurkki
 • Kannellinen astia

Valmistus

 • Pese ja kuori sitruunat. Niistä käytetään kuoret.
 • Laita sitruunankuoret uuniin 50 celsiusasteeseen 2-3 tunniksi, jotta kuoret kuivuvat.
 • Laita kuivatut sitruunankuoret lasipurkin pohjalle ja lisää joukkoon öljyt.
 • Anna olla viileässä ja pimeässä paikassa 50 päivää, sekoittaen aika ajoin.
 • Kun aika on kulunut, ota purkista pois sitruunankuoret puristaen ne kunnolla ja siivilöi öljy toiseen kannelliseen astiaan.

Näillä yksinkertaisilla ohjeilla valmistuu eteerinen sitruunaöljy. Säilytä öljyä aina viileässä ja kuivassa paikassa.

Katso myös: Säännöllisen sitruunasoodan juomisen tuomat hyödyt

Eteerisen sitruunaöljyn käyttötavat

Puhdistaa ilmaa

Sisäilman hyvä laatu on erittäin tärkeä asia. Muista, että ulkona on saastetta kaikkialla. On hyvä idea puhdistaa kodin ilma.

Sitruuna torjuu ikkunasta tulevia bakteereja, sillä se on tehokas antiseptinen aine. Sen happamuus ja vitamiinit tappavat mikrobit nopeasti ja tehokkaasti.

Sitrushedelmät myös tuoksuvat raikkaalle, jolloin ilma tuntuu vähemmän raskaalta. Ja vaikka et itse sitä tiedostakaan, aivolisäkkeesi lähettää aivoillesi kehotuksen rentoutua. Käytä tuoksulyhtyä saadaksesi parempia tuloksia.

Parantaa ruoansulatusta

Some figure

Elimistössä sitruuna muuttuu emäksisöiviksi suoloiksi. Nautitut ruoka-aineet sulavat näin nopeammin ja helpommin. Se stimuloi myös mahanesteiden tuotantoa, mikä nopeuttaa aineenvaihduntaa.

Saat sitruunan eteerisestä öljystä hyviä rasvahappoja, mikä on tärkeää kudosten terveydelle ja valtimotukosten ehkäisemiseksi.

Käytä eteeristä sitruunaöljyä salaatinkastikkeena tai lisää sitä teehen. Muutama tippa vihreään teehen on täydellinen vaihtoehto.

Suosittelemme lukemaan: Haudukkeita ruoansulatusvaivoihin: 5 vaihtoehtoa

Torjuu selluliittia

Selluliitti liittyy verenkierto-ongelmiin. Eteerisellä sitruunaöljyllä on kaksi tärkeää ominaisuutta tähän liittyen: suuri C-vitamiinipitoisuus ja flavonoidit.

Flavonoidit parantavat rasvan liikkumista estäen sitä kerääntymästä samoihin kohtiin. Myös C-vitamiini auttaa tässä, sillä se on loistava antioksidantti.

Selluliitilla on taipumusta lisääntyä iän myötä, joten kehoa täytyy vahvistaa hidastaakseen ajan vaikutuksia.

Eteerinen sitruunaöljy voi parantaa herpeksen

Some figure

Herpes johtuu tavallisesti infektiosta. Se ilmestyy lisäksi hyvin kosteille alueille.

Eteerinen sitruunaöljy on ihanteellinen apu herpeksen hoitoon, sillä sen sisältämä C-vitamiini toimii loistavana antibioottina. Öljy toimii suojaavana kalvona alueen eristämisessä. Tämä estää sitä joutumasta kosketuksiin muiden bakteerien kanssa, jotka voisivat vaarantaa hoidon. Levitä öljyä puhtaalla vanupuikolla tai harsolla.

Eteerinen sitruunaöljy on luontaishoito, joka on helppo valmistaa, edullinen ja yksinkertainen käyttää. Kuulostaa hyvältä, vai mitä? Kerrothan meille tulokset, kun olet kokeillut sitä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dosoky, N. S., & Setzer, W. N. (2018). Biological activities and safety of citrus spp. Essential oils. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms19071966

 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027

 • Shaw, P. E. (1979). Review of Quantitative Analyses of Citrus Essential Oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf60222a032

 • Yavari kia P, Safajou F, Shahnazi M, Nazemiyeh H. The Effect of Lemon Inhalation Aromatherapy on Nausea and Vomiting of Pregnancy: A Double-Blinded, Randomized, Controlled Clinical Trial, Iran Red Crescent Med J. 2014 ; 16(3):e14360. doi: 10.5812/ircmj.14360.

 • De Santis, S., Cariello, M., Piccinin, E., Sabbà, C., & Moschetta, A. (2019). Extra Virgin Olive Oil: Lesson from Nutrigenomics. Nutrients11(9), 2085. https://doi.org/10.3390/nu11092085
 • Lv, X., Zhao, S., Ning, Z. et al. Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chemistry Central Journal 9, 68 (2015). https://doi.org/10.1186/s13065-015-0145-9


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.