Maailman keuhkokuumepäivä: tautiin on kiinnitettävä enemmän huomiota

Keuhkokuume on tappavin tartuntatauti. Keuhkokuumeen tiedostaminen väestössä mahdollistaa oikea-aikaisen lääketieteellisen arvioinnin ja komplikaatioiden välttämisen.
Maailman keuhkokuumepäivä: tautiin on kiinnitettävä enemmän huomiota
Mariel Mendoza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mariel Mendoza.

Viimeisin päivitys: 22 kesäkuuta, 2023

Maailman keuhkokuumepäivää vietetään 12. marraskuuta. Päivän tarkoituksena on lisätä keuhkokuumeen näkyvyyttä, jotta kaikki tiedostaisivat sen riskit ja syyt.

Keuhkokuume on tarttuva ja tulehduksellinen sairaus, jonka voivat aiheuttaa useat virukset, bakteerit tai sienet. Tässä artikkelissa kerromme siitä lisää.

Maailman keuhkokuumepäivä

Maailman keuhkokuumepäivä perustettiin vuonna 2009 Stop Pneumonian aloitteesta. Sen tavoitteena oli lisätä taudin näkyvyyttä ja parantaa maailmanlaajuisia toimia sitä vastaan.

Vuonna 2022 iskulauseena oli “keuhkokuume koskettaa kaikkia”. Keuhkokuumeeseen kuolee vuosittain noin 2,5 miljoonaa ihmistä, lapset ja aikuiset mukaan lukien.

Siksi on hyödyllistä lisätä tietoisuutta ongelmasta ja levittää ennaltaehkäisyä, diagnosointia ja hoitoa koskevaa lääketieteellistä materiaalia. Global Coalition Against Childhood Pneumonia on kansainvälisten järjestöjen (valtiollisten, valtiosta riippumattomien ja yhteisölähtöisten), akateemisten ja tutkimuslaitosten, säätiöiden ja yksityishenkilöiden muodostama verkosto.

Se suunnittelee Maailman keuhkokuumepäivän tapahtumia kiinnittääkseen terveydenhuollon ammattilaisten, suuren yleisön, poliittisten päättäjien ja taloudellisten tukijoiden huomion keuhkokuumeeseen kansanterveysongelmana.

Maailman keuhkokuumepäivä valistaa ihmisiä ottamaan rokotteen tautia vastaan.
Rokottaminen keuhkokuumetta vastaan on yksi parhaista tavoista ehkäistä tautia.

Keuhkokuumeen epidemiologia

Keuhkokuume on infektiotauti, jonka kuolleisuus on suurin kaikista infektiotaudeista, ja se on johtava kuolinsyy alle viisivuotiailla lapsilla. Maailmanlaajuisesti arvioidaan, että yli 700 000 lasta kuolee vuosittain keuhkokuumeeseen.

Vuoteen 2000 verrattuna lasten kuolleisuuden arvioidaan kuitenkin vähentyneen noin 47 prosenttia. Tämä johtuu rokotuskampanjoiden toteuttamisesta, ravitsemuksen parantumisesta sekä oikea-aikaisesta diagnosoinnista ja hoidosta.

Keuhkokuumeen ymmärtäminen

Keuhkokuume on sairaus, jossa keuhkojen parenkyymin tulehdus on seurausta mikrobin aiheuttamasta infektiosta. Nämä voivat olla bakteereja, viruksia tai sieniä, ja ne voivat vaikuttaa yhteen tai molempiin puoliin keuhkoja. Infektioperäisen keuhkokuumeen lisäksi on olemassa keuhkokuume, joka liittyy kemikaalien tai myrkyllisten aineiden hengittämiseen.

Yhteisössä hankittu keuhkokuume on hyvin yleinen sairastuvuuden ja kuolleisuuden syy, ja useimmat keuhkokuumeet ovat bakteeriperäisiä. Tähän keuhkokuumeen tyyppiin kuuluvat kaikki sairaalan ulkopuolella esiintyvät keuhkokuumeet.

Se liittyy useimmiten bakteereihin

Keuhkokuumeen yleisimmin eristetty patogeeni on Streptococcus pneumoniae. Sen jälkeen tulevat mikro-organismit, kuten Haemophilus influenzae, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae ja hengitystievirukset: hengitystieinfektiovirus, adenovirus, rinovirus ja influenssavirus. COVID-19 sisältyy siihen nyt myös.

Alle 2-vuotiailla lapsilla virusinfektioon liittyvä keuhkokuume on yleisempi kuin bakteeri-infektioon liittyvä keuhkokuume. Vaikeimmat tapaukset liittyvät yleensä Staphylococcus aureukseen, gramnegatiivisiin bakteereihin ja Leginonella spp.:hen.

Pelkkä imettäminen ensimmäisten kuuden elinkuukauden aikana voi auttaa ehkäisemään keuhkokuumetta.

Keuhkokuumeen kliiniset piirteet

Keuhkokuumeessa hengitysteiden päässä olevan alveolitilassa on tulehdus. Tämä johtaa ilmanvaihdon heikkenemiseen, mikä voi johtaa hapen saatavuuden vähenemiseen veressä ja kudoksissa.

Sairauden kulku on akuutti, ja siihen liittyy mm. yleistä huonovointisuutta, kuumetta, vilunväristyksiä, hengenahdistusta, limaa ysköksessä ja joskus nopeampi syke.

Keuhkokuumeeseen voi liittyä myös hypoksiaa (veren alentunutta happipitoisuutta). Oireet sekoitetaan usein keuhkoputkentulehdukseen. Diagnoosi aloitetaan kliinisesti anamneesin ja fyysisen tutkimuksen perusteella.

Diagnoosin varmistamiseksi käytetään rintakehän röntgenkuvausta, jossa osoitetaan keuhkoinfiltraattien esiintyminen. Lisäksi käytetään peruslaboratoriokokeita (verenkuva ja valkosolujen määrä) empiirisen hoidon aloittamiseksi. Gram- ja yskösviljely on joskus aiheellista.

Keuhkokuumeen nopea hoito on välttämätöntä

Infektion etiologista alkuperää ei voida vahvistaa pelkästään kliinisten ja radiologisten löydösten perusteella, vaan yleensä tarvitaan lisätutkimuksia. Empiirinen antibioottihoito (laajakirjoisten antibioottien käyttö) aloitetaan useimmiten.

Matkustushistorian tai endeemisille taudeille altistumisen perusteella voidaan epäillä tai ennustaa etiologiaa. Antibioottihoito on ensisijainen hoitomuoto. Lisäksi keuhkokuumetta sairastavalle suositellaan lepoa, riittävää nesteytystä ja kuumeen hallintaa ja hoitoa tarpeen mukaan. Kun erityinen etiologia on tiedossa, käytetään kohdennettua antibioottia.

Liitännäisriskitekijät

Suurimmassa vaarassa saada keuhkokuume ovat yli 65-vuotiaat ja alle 2-vuotiaat lapset tai henkilöt, joilla on muita samanaikaisia terveysongelmia.

Muita liitännäisriskitekijöitä ovat toistuva keuhkokuume, krooniset sairaudet (sydän- ja hengityselinsairaudet, immuunijärjestelmän sairaudet tai neuromuskulaariset sairaudet), suora tai epäsuora altistuminen tupakansavulle ja ympäristön epäpuhtauksille, asuminen ahtaissa tiloissa, rokottamattomuus ja lasten osalta rintaruokinnan laiminlyönti sekä ennenaikaisuus ja alhainen syntymäpaino.

Suurin osa taudille ja sen komplikaatioille alttiimmista ihmisistä asuu Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan matalan tulotason maissa.

Keuhkokuumeen torjunnan avain on ennaltaehkäisy

Maailman keuhkokuumepäivä tavoittelee perheitä valistaakseen ja voimaannuttaakseen niitä taudin ennaltaehkäisyssä ja varhaisessa diagnosoinnissa sekä parantaakseen terveydenhuoltojärjestelmää.

Kun infektio puhkeaa, sen paraneminen riippuu hyvästä hoidosta. Rokotteilla voidaan ehkäistä keuhkokuumekuolemia, samoin kuin pelkällä imetyksellä vauvan kuuden ensimmäisen elinkuukauden aikana, hyvällä ravitsemuksella, ilman epäpuhtauksilla, käsienpesulla ja puhtaan veden saannilla.

Tärkeimpiä toimenpiteitä, joilla voidaan ehkäistä yhteisökuumeen aiheuttamaa keuhkokuumetta, ovat kuitenkin tupakoinnin torjunta sekä influenssan ja pneumokokin vastaisten rokotusohjelmien edistäminen riskiryhmissä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.