Logo image
Logo image

Yleisimmät myytit antibiooteista

2 minuuttia
Nämä yleiset myytit antibiooteista lisäävät niiden väärinkäyttöä. Ongelmana on, että niiden jatkuva väärinkäyttö aiheuttaa bakteeriresistenssin ja siitä aiheutuu ongelmia. Lisätietoja antibiooteista ja niihin liittyvistä myyteistä löydät tästä artikkelista!
Yleisimmät myytit antibiooteista
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 09 joulukuuta, 2022

Antibiootteja koskevat myytit sekä niiden väärinkäyttö ovat johtaneet kriisiin bakteerisairauksien hoidossa. Näillä lääkkeillä on suuri kysyntä, ja niiden ympärillä olevat myytit vain kannustavat ihmisiä käyttämään niitä väärin.

Syynä tähän on, että nämä mikro-organismit ovat pystyneet kehittämään resistenssimekanismeja, jotka estävät antibioottien tehokkuutta. Tämän seurauksena tutkijoiden on pitänyt kehittää uusia antibiootteja, joilla on erilaiset toimintamekanismit.

Nämä hoitovaihtoehdot ovat kuitenkin rajalliset, ja voimme saavuttaa pisteen, jossa tietyt sairaudet muuttuvat hoitamattomiksi. Näin tulee tapahtumaan ellemme muuta antibioottien käyttöä. Tästä syystä on välttämätöntä saada lisää tietoa näistä lääkkeistä eikä uskoa kaikkia olemassa olevia myyttejä.

Lääkkeet ovat vaarallisia kemiallisia aineita, eikä ihmisten tule käyttää niitä ilman perusteltua syytä. Siksi lääketieteellinen tai farmaseuttinen neuvonta on välttämätöntä antibiootteja käytettäessä.

Myytit antibiooteista

1. Antibiootit voivat parantaa kaiken

Kuten kerroimme edellä, monet yhdistävät sanan antibiootti “taikalääkkeeseen”, joka voi parantaa kaiken. Tämä mielikuva on täysi vale. Antibakteerilääkkeet, kuten nimestä käy ilmi, ovat lääkkeitä joita käytetään bakteereja vastaan.

Kun menet lääkäriin bakteeri-infektion takia ja sinulle määrätään antibiootteja sen hoitoon, paraneminen tapahtuu todennäköisesti päivässä tai kahdessa. Siksi ihmiset ajattelevat niiden olevan tehokkaita kaikkia sairauksia vastaan. Todellisuudessa lääkäri on määrännyt antibiootin, koska infektion aiheuttama bakteeri on hävitettävä.

Some figure

2. Kallis antibiootti on parempi kuin halpa

Tämä on toinen myytti antibiooteista, joka on yleistynyt väestön keskuudessa. Meillä on tapana yhdistää sana “kallis” laadukkaaseen tuotteeseen, mutta tämä ei ole läheskään aina totta. Tarjolla on nykyään paljon geneerisiä vaihtoehtoja alkuperäisen tuotteen sijaan, ja on tärkeää tietää niiden hinnanero ei johdu tuotteiden paremmuudesta tai huonommuudesta.

Molemmat lääkkeet nimittäin sisältävät samat kemiallisen aineet ja saman määrän vaikuttavaa ainetta. Sen varmistamiseksi on tehty tarkkoja tutkimuksia. Kalliimmat antibiootit ovat olemassa vain siksi, että yritykset käyttävät paljon rahaa tuotemerkin markkinointiin.

Tämä on ikäänkuin kuin saman pizzan ostaminen kahdessa erityyppisessä pakkauksessa. Yksi on kallis, koska siinä on tunnetun valmistajan leima, ja toinen on halpa, koska sillä ei ole tunnettua tuotenimeä. Pizza on pohjimmiltaan sama, mutta eri kaupallisen esittelyn alla.

3. Antibioottiresistenssi ei ole ongelma terveille ihmisille

Kuka tahansa, iästä riippumatta, missä tahansa maassa, voi saada bakteeri-infektion, joka on resistentti antibioottihoidolle. Bakteerit, joille on jo kehitetty resistenssimekanismi, voivat tartuttaa kenet tahansa. Eikä hoito, joka aiemmin oli tehokas kyseistä bakteeria vastaan, ole enää tehokasta.

Tästä syystä on tärkeää olla käyttämättä liikaa antibiootteja, jotta ei “varoitettaisi” bakteereja ja saataisi niitä sopeutumaan sen vaikutuksiin. Lääkemääräysten tavoitteena on valvoa näiden lääkkeiden käyttöä.

Some figure
Antibiootit vaativat reseptiä niiden mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi.

4. Myytit antibiooteista: käytä mitä sinulla on jo kotona

On olemassa lukuisia erilaisia ​​antibiootteja. Jokaisella niistä on omat käyttöaiheensa ja annosteluohjeet. Huomaa, että kaikki eivät ole sopivia kaikentyyppisille infektioille.

Lisäksi jokainen henkilö reagoi eri tavalla tämän tyyppisiin hoitoihin. Tästä syystä sinun ei pitäisi koskaan käyttää vanhoja tai aikaisemmin sinulle määrättyjä lääkkeitä. Ne eivät välttämättä sovi tämänhetkiseen tilanteeseesi.

Älä siis käytä niitä, ellei lääkäri ole määrännyt niitä sinulle juuri tähän sairauteen. Hänen tulisi myös määrittää hoidon kesto ja päivittäinen annoskoko.

Yhteenveto

Älä usko kaikkea mitä kuulet ja luet. On tärkeää tietää, miten tällainen lääke toimii. Ota aina yhteyttä lääkäriin mikäli sinulla on epäilyksiä. Kuten tiedät, vain lääkäri tai apteekkari voivat neuvoa antibioottien käytössä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alvarez, E. (1947). Antibióticos. Medicamenta. https://doi.org/10.2307/j.ctvkjb56f.12
  • Sánchez, J. S. (2006). Resistencia a antibióticos. In Revista Latinoamericana de Microbiologia.
  • Paredes, F., & Roca, J. J. (2004). Acción de los antibiòticos. Ámbito Farmacéutico Farmacologia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.