Logo image
Logo image

Natriumkaseinaatti: mitä se on ja mihin sitä käytetään

3 minuuttia
Natriumkaseinaatti on maitoproteiinista johdettu yhdiste. Tiedätkö, mihin sitä käytetään? Jatka lukemista niin saat selville.
Natriumkaseinaatti: mitä se on ja mihin sitä käytetään
Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Olet jo saattanut kuulla natriumkaseinaatista. Jos et vielä tiedä mitä natriumkaseinaatti on, kyseessä on siis maitoproteiinista johdettu ainesosa. Mutta tiedätkö, mihin sitä käytetään? Kerromme lisää natriumkaseinaatista tässä artikkelissa.

Natriumkaseinaatti on peräisin kaseinaatista, eli sillä on korkea biologinen arvo. Sen käyttö lisäaineena on melko suosittua elintarviketeollisuudessa, sillä se muuntaa ja antaa rakennetta useille elintarvikkeille.

Mitä natriumkaseinaatti on?

Kaseiini on lehmänmaidon tärkein proteiini, joka kattaa 80 % proteiinin kokonaismäärästä. Natriumkaseinaatti on siis erotettava kemiallisesti.

Yleensä tämä tehdään käyttämällä erityisiä entsyymeitä tai lisäämällä jotakin hapanta ainetta, kuten sitruunamehua tai etikkaa. Tämän tarkoituksena on vähentää happamuutta ja muodostaa juoksute. Näin erottamalla neste ja lisäämällä natriumhydroksidia saadaan tätä suolaa.

Ominaisuudet

Natriumkaseinaatin painosta lähes 90 % on proteiinia. Siinä on kaikki välttämättömät aminohapot, mistä sen korkea biologinen arvo ja ravintosisältö ovat peräisin. Se erottuu edukseen myös toiminnallisten ominaisuuksiensa vuoksi: sillä on kyky pidättää nestettä, muodostaa geelejä, emulgoida rasvoja ja stabiloida aineita.

Some figure
Natriumkaseinaatti on peräisin kaseiinista, joka on maidon proteiini.

Lue lisää: Hamppumaito: ravintoaineet, hyödyt ja resepti

Natriumkaseinaatti: mihin sitä käytetään

Elintarviketeollisuudessa natriumkaseinaattia käytetään sellaisten tuotteiden valmistukseen, joissa tarvitaan rasvaa, kuten jälkiruoissa. Tämä johtuu sen ominaisuuksista, erityisesti sen kyvystä muodostaa vakaita emulsioita. Tämä suola onkin osoittautunut mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi terveellisen ruoan tuotannossa, kuten todetaan tutkimuksessa Gelificación de Emulsiones de Caseinato de Sodio como Alternativa a las Grasas Trans.

Natriumkaseinaatilla on monia käyttötarkoituksia lukuisissa elintarvikkeissa, kuten juustonmakuisissa pikkupurtavissa, margariinissa, myslipatukoissa, prosessoiduissa lihoissa, suklaassa, kahvikermassa, jäätelössä, leivässä ja proteiinijauheessa.

Suola on lisäksi antikatabolinen tuote, eli se ehkäisee lihasten hajoamista. Se sopii näin ollen erinomaisesti tiukoille dieeteille tai yöllisten ja muiden paastojen ajaksi ehkäisemään lihasmassan menetystä. Tässä mielessä siitä on paljon apua fyysisesti aktiivisille ihmisille, jotka ovat dieetillä tai haluavat saada lihakset erottumaan – ei vain siksi, että se auttaa muodostamaan uusia lihassäikeitä, vaan myös siksi, että se antaa kylläisyyttä.

Tätä ainetta löytyy yleensä prosessoidusta ruoasta, ja sitä käytetään myös muokkaamaan lukuisten eri tuotteiden koostumusta ja kemiallista stabiliteettia; esimerkkeinä lääkkeet, meikki ja hygieniatuotteet.

Käytön esteet

Natriumkaseinaatti on yleensä turvallista useimmille ihmisille, mutta joidenkin on vältettävä sitä. Useat tutkimukset nimittäin esittävät, että kaseiini voi aiheuttaa allergiaa johtuen sen merkittävästä tulehdusta lisäävästä kyvystä. 

Kaseiiniallergiat

Toisinaan immuunijärjestelmä tunnistaa natriumkaseinaatin haitalliseksi aineeksi ja vapauttaa histamiinia sen tuhoamiseksi. Allergiareaktion tarkka ilmenemistapa vaihtelee ihmisten välillä, mutta siihen voi kuulua esimerkiksi seuraavia oireita:

  • Nenän tukkoisuus ja lisääntynyt limaneritys
  • Kutisevat silmät
  • Vatsakipu, vatsanväänteet ja ripuli

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 7 parasta proteiinin lähdettä vegaanille

Munuaisvaurio

Kaseiini vähentää munuaisten toimintaa, mikä puolestaan lisää aineenvaihdunnan synnyttämää happamuutta. Rotilla tehdyn tutkimuksen mukaan niillä yksilöillä, jotka noudattivat runsaasti tätä proteiinia ja sen johdannaisia sisältävää ruokavaliota, munuaisten suodatus heikkeni asteittain.

Selvennetään kuitenkin se, että maltillinen kaseiinin kulutus ihmisillä, joilla on terveet elimet, ei yleensä johda terveysongelmiin.

Some figure
Vegaanien tulisi välttää natriumkaseinaattia, sillä se on eläinmaidon sivutuote.

Natriumkaseinaatti ja vegaanit

Natriumkaseinaatti johdetaan lehmänmaidosta, joten se ei sovi maidotonta tai vegaaniruokavaliota noudattaville ihmisille. Sitä sisältäviä prosessoituja elintarvikkeita ovat yleensä pulloissa myytävät kahvituotteet, maidottomat juustot ja myslipatukat. Lue aina tuotteiden ravintosisältö, jos jokin herättää epäilyksiä.

Vielä lopuksi

Natriumkaseinaatilla on siis lukuisista ominaisuuksistaan johtuen monia käyttötarkoituksia teollisesti tuotetuissa elintarvikkeissa. Ja koska se on korkean biologisen arvon yhdiste, se voi olla hyvä lisäravinne sellaisille ihmisille, jotka pyrkivät saamaan lisää lihasmassaa. Ennen sen ottamista osaksi säännöllistä ruokavaliota sinun tulee tietenkin varmistaa ammattilaiselta, ettei sen käyttöön liity kohdallasi mitään esteitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Domínguez-Meléndez, V., Aguiñiga-Sánchez, I., Moreno-Fierros, L., Torres, B., & Osorio, E. S. (2017). Sodium caseinate increases the number of B lymphocytes in mouse. Biomédica37(4), 571-576.
  • Phisitkul, S., Hacker, C., Simoni, J., Tran, R. M., & Wesson, D. E. (2008). Dietary protein causes a decline in the glomerular filtration rate of the remnant kidney mediated by metabolic acidosis and endothelin receptors. Kidney international73(2), 192-199.
  • Weiss-Steider, B., Córdova, Y., Aguiñiga-Sánchez, I., Ledesma-Martínez, E., Domínguez-Melendez, V., & Santiago-Osorio, E. (2019). El caseinato de sodio y la caseína α inhiben la proliferación de la línea celular mieloide de ratón 32D clone 3 (32Dcl3) mediante el TNF-α. Biomédica39(2), 291-299.
  • What Is Sodium Caseinate? Everything You Need to Know. Disponible en Healthline.com
  • Huck Iriart, C., Rincón Cardona, J. A., Montes de Oca Avalos, J. M., & Candal, R. J. (2014). Gelificación de Emulsiones de Caseinato de Sodio como Alternativa a las Grasas Trans.
  • Bagés, María Catalina M., et al. “Recomendaciones sobre el diagnóstico y el tratamiento de la alergia a la proteína de la leche de vaca en población pediátrica colombiana-Posición de expertos.” (2019).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.