Logo image
Logo image

Hamppumaito: ravintoaineet, hyödyt ja resepti

2 minuuttia
Hamppumaito on kasvijuoma, jota saadaan sekoittamalla keskenään jauhettuja hampunsiemeniä ja vettä. Sitä voidaan käyttää lehmänmaidon korvikkeena ja se sopii esimerkiksi vegaaneille.
Hamppumaito: ravintoaineet, hyödyt ja resepti
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Hamppumaidolla on hyvä ravintoarvo, sillä se sisältää runsaasti vitamiineja, aminohappoja ja kivennäisaineita. Maito on itsessään valkoista ja sillä on samettinen ja pehmeä koostumus. Maku on hieman pähkinäinen ja lievästi kitkerä, mutta maito voidaan makeuttaa sokerilla tai muilla makeutusaineilla. Hamppumaito on loistava vaihtoehto esimerkiksi laktoosi-intoleranssia sairastaville tai vegaaneille.

Hamppumaidon ravintoarvo

Hamppumaito on erinomainen lisäravinne kenelle tahansa, joka haluaa lisätä päivittäistä proteiinin, vitamiinien ja kivennäisaineiden saantiaan. Hamppumaito koostuu hampunsiemenistä, joita saadaan kannabiskasvista. Siementen myyntiä säädellään tiukasti ja niitä on laillista ostaa.

Hamppumaito sisältää seuraavia ravintoaineita:

 • Paljon välttämättömiä rasvahappoja (40 %): Elimistö ei pysty valmistamaan näitä rasvahappoja itse, vaan niitä on saatava ruoasta tai lisäravinteista. Hamppumaito sisältää erityisen suuren määrän Omega-3:a ja Omega-6:a sekä gammalinoleenihappoa.
 • Runsaasti kasviproteiineja (35 %): Se sisältää kaikki välttämättömät aminohapot ja yhtä suuressa suhteessa kuin eri eläinproteiinin lähteet, kuten liha, maito ja kananmunat.
 • Paljon kuitua (6 %): Kuitu on hyväksi ruoansulatukselle.
 • Suuria määriä E-vitamiinia: E-vitamiini on voimakas ja luonnollinen antioksidantti.
 • Runsaasti välttämättömiä kivennäisaineita: Tähän lukeutuvat fosfori, kalium, rauta, sinkki ja magnesium.

Sitä vastoin hamppumaidossa on vain vähän:

 • Hiilihydraatteja (10 %)
 • A-, B- ja C-vitamiineja
 • Kalsiumia ja mangaania

Tutustu: Fenkolinsiemenjuomat painonpudotuksen edistämiseksi

Hamppumaidon hyödyt

Some figure

Hampunsiemenet sisältävät runsaasti hyviä rasvahappoja, korkealaatuista proteiinia ja välttämättömiä mikroravintoaineita.

Hamppumaito sisältää välttämättömiä vitamiineja ja mineraaleja

Kuten jo mainitsimme, hamppumaito sisältää runsaasti elimistölle välttämättömiä ravintoaineita, kuten fosforia, magnesiumia, kaliumia, rautaa ja sinkkiä. Näitä mineraaleja tarvitaan lihasten supistumiseen, luiden muodostumiseen ja tiettyihin hermoston biokemiallisiin prosesseihin.

E-vitamiini puolestaan on tärkeä antioksidantti sydämen ja verisuonten terveydelle.

Hamppumaito säätelee suoliston toimintaa ja kolesterolia

Koska hampunsiemenissä on paljon kuitua, hamppumaito auttaa säätelemään suoliston toimintaa ja ehkäisemään ummetusta.

Se säätelee myös kolesterolia ja verenpainetta, koska kuitu estää LDL:n (huonon kolesterolin) imeytymistä.

Varoituksia hamppumaidon käyttöä koskien

Hamppumaidon ja tiettyjen yhdisteiden yhteisvaikutus voi vähentää verihiutaleiden muodostumista. Näin ollen ihmisten, joilla on ongelmia veren hyytymiseen liittyen tai jotka syövät tiettyjä lääkkeitä, ei tulisi juoda hamppumaitoa ennen lääkärin mielipidettä.

Liiallisesti nautittuna se voi myös aiheuttaa ripulia, vatsakipuja ja vatsan turpoamista, mikä johtuu sen sisältämistä kuiduista.

Kysy lääkäriltä, mikäli sinulla on epäilyksiä hamppumaidon käyttöön liittyen.

Lue myös: Herkulliset kasvimaidot iltapäivään: 3 herkkureseptiä

Hamppumaidon resepti

Some figure

Hamppumaito valmistetaan samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin kasvimaito.

Tämä kasvimaito on helppo valmistaa ja se säilyy jopa kolme päivää viileässä, kuivassa ja suoralta auringonvalolta suojatussa paikassa. Resepti on hyvin samankaltainen kuin muiden kasvimaitojen, esimerkiksi manteli- ja soijamaidon, resepti.

Ainekset

 • 150 g hampunsiemeniä
 • 1 litra vettä
 • halutessa sokeria tai luonnollista makeutusainetta: hunajaa, steviaa, kanelia, taateleita jne.
 • ripaus suolaa

Näin hamppumaito valmistetaan

 • Liota hampunsiemeniä litrassa vettä noin kahden tunnin ajan.
 • Kun kaksi tuntia on kulunut, laita seos tehosekoittimeen. On parasta olla laittamatta koko seosta yhdellä kertaa, vaan pienemmissä osissa, jotta siitä tulee varmasti tasaista.
 • Siivilöi seos siivilällä tai kankaalla. Seoksesta jääneet kiinteät palaset voidaan käyttää keksien, leivän tai myslin valmistukseen.
 • Lisää ripaus suolaa ja makeuta oman maun mukaan.
 • Laita maito pulloon ja nauti!

Hamppumaito, kuten muutkin kasvimaidot, on hyvin monikäyttöinen ja sopii esimerkiksi smoothieiden, jälkiruokien ja kastikkeiden valmistukseen. Siitä saa ravitsevan ja tasapainoisen aamiaisen tai välipalan yhdistämällä sen hedelmiin, vähärasvaiseen juustoon ja täysjyvään.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.