Logo image
Logo image

Näitä kauneustuotteita ei kannata jakaa

5 minuuttia
Olipa kyse meikeistä tai henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvistä tuotteista (kuten deodorantista), niiden lainaaminen toisille tai toisilta luo riskejä terveyden kannalta. Monen tyyppiset bakteerit ja mikro-organismit voivat aiheuttaa elimistössäsi tulehduksia ja ärtymistä.
Näitä kauneustuotteita ei kannata jakaa
Viimeisin päivitys: 09 huhtikuuta, 2019

Kuvitellaan, että olet kotonasi valmiina lähtemään baariin parhaan kaverisi kanssa. Kun hän laittaa meikkiä kasvoilleen, hän pyytää lainaksi jotakin tuotetta meikkipussistasi. Sanot tietysti automaattisesti, “Kyllä, otat mitä vain tarvitset!” On kuitenkin suositeltavaa, että joitakin kauneustuotteita ei koskaan tule lainata kenellekään.

Mitä kauneustuotteita ei koskaan kannata lainata?

Kysymyksen kannalta ei ole ollenkaan oleellista, onko lainaajana siskosi, serkkusi vai sielunkumppanisi – olipa kyseessä sitten meikki-, hygienia- tai kauneustuote, yhteiskäyttö ei yksinkertaisesti ole suositeltavaa hygieniasyistä.

Jos kieltäytyminen tuntuu sinusta tiukkapipoiselta, selitä syy siihen, että lainaaminen ei ole kannattavaa. Ystäväsi tai muu läheisesi tulee kyllä ymmärtämään ja arvostamaan varovaisuuttasi, sillä pitäähän tämä myös hänen hyvinvointinsa paremmin suojeltuna.

Some figure

Missään tapauksessa ei tulisi jakaa seuraavia kauneustuotteita:

Ripsiväri

Silmäsi ovat yksi kehosi herkimmistä alueista. Lukemattomat bakteerit voivat päästä niihin käsiksi ja aiheuttaa tulehduksia. Yksi kaikkein tavallisimmista tulehduksista on sidekalvontulehdus, tai silmien punoittaminen, mutta on myös vakavampiakin – paljon vakavampia – silmiin liittyviä mahdollisia ongelmia.

Ripset ovat yksi silmiä bakteereilta suojaavista tekijöistä. Jos siis jaat ripsivärisi toisen kanssa, saatat asettaa itsesi alttiiksi monille sairauksille.

Harjat ja sienet

Some figure

Taas kerran on hyvä muistaa, että pöpöt ja bakteerit ovat aina valmiina päästäkseen vaikuttamaan ihosi alla. Useimmiten niitä ei kuitenkaan voi havaita, sillä niiden koko on mikroskooppisen pieni.

Kun useampi ihminen käyttää samaa meikkiharjaa tai -sientä kasvoillaan tai kaulallaan, mikä tahansa voi siirtyä iholta toiselle. Tämä voi aiheuttaa lisääntynyttä todennäköisyyttä näppylöiden, mustapäiden, ärtymisen, tulehdusten, allergisten reaktioiden ja muiden ongelmien synnylle.

Tässä ei ole oleellista, kuinka puhtaana ystäväsi ihonsa pitää – jos sinulla on muutenkin taipumusta mustapäille tai näppylöille, näitä välineitä ei missään nimessä kannattaisi jakaa.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta ostaa toista harjaa, voit antaa tarvittaessa lainaan oman harjasi, joka on desinfioitu sopivalla nestemäisellä tuotteella. Näitä nesteitä myydään kauneuteen ja kemikaaleihin erikoistuneissa kaupoissa, ja jotkut desinfioivat vastaavat tuotteet siihen tarkoitetulla alkoholilla, joka kuivuu hyvin nopeasti.

Hammasharjat

Some figure

Moni on tietämätön siitä, kuinka suuri riski hammasharjan jakaminen oikeastaan on. Jos ajatus kyseisen harjan jakamisesta ystävän tai poikaystävän kanssa ei ällötä sinua jo nyt, seuraavan luettuasi niin tulee varmasti olemaan!

Lukemattomat bakteerit kertyvät suuhusi syötyäsi, sillä olet jatkuvasti tätä kautta yhteydessä monen tyyppisten asioiden kanssa (kyntesi, kynät, paperit jne). Kaikki nämä koskettavat huuliasi, kieltäsi, ikeniäsi ja muita suun osia.

Sairaudet, kuten flunssat ja suun kautta saatu herpes, voivat levitä saman hammasharjan käytön vuoksi. Onkin siis hyvä idea pitää aina ylimääräistä vierashammasharjaa kypyhuoneessa sitä varten, että saat yövieraan, jolla ei satu olemaan mukanaan omaa hammasharjaa.

Omien hampaidesi harjausta koskien kannattaa ostaa varaharja, jota voit pitää mukana laukussasi sitä varten, että sille joskus on tarvetta. Voit ostaa pienikokoisen ja taitettavan harjan, jota on helppo pitää mukana.

Ihokarvojen poistoon tarkoitetut terät

Ehkäpä poikaystäväsi kotona vieraillessasi haluat joskus ajaa kainalosi, mutta sinulla ei ole mukanasi omaa ihokarvojenpoistohöylää. Käyt siis läpi kylpyhuoneen kaappeja ja löydät hänen partateränsä. Kätevää, eikö vain? Älä kuitenkaan ryhdy toimeen, sillä tässä on riskinsä.

Joka kerta kun käytät partaterää tai vastaavaa ihokasvojen poistoon tarkoitettua höylää, se aiheuttaa iholla haittaa ja jopa verenvuotoa. Kaikki bakteerit jäävät talteen höylään, vaikka huuhtelisitkin sen kunnolla.

Ehkä et voi olla varma, onko terää käyttäneellä esimerkiksi hepatiitti tai HIV. Ole siis hyvin varovainen! Sama koskee myös pinsettien ja sähköisten ihokarvanpoistajien käyttöä. Näitä ei koskaan kannata jakaa toisten kanssa.

Huulten meikkituotteet

Some figure

Olet lähdössä drinkeille kollegoidesi kanssa, ja laittaessasi meikkiä vessassa, yksi heistä pyytää lainaamaan huulikiiltoasi, sillä sen sävy sopii täydellisesti hänen mekkoonsa. Tai ehkäpä olet juuri hankkinut uuden huulipunan, ja siskosi haluaa nähdä, kuinka hyvin se sopisi hänelle.

Kuten hammasharjojen kanssa, ei ole koskaan hyvä idea jakaa sellaisia kauneustuotteita, jotka ovat olleet kosketuksissa huulten tai suun kanssa. Pysy siis kaukana myös kauppojen huulipunatestereistä ja muista vastaavista!

Jos sinulla ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa kuin lainata jonkun toisen huulipunaa, huuhtele se ensin desinfioitiin tarkoitetulla alkoholilla tai muulla tuotteella (kyllä, jotakin tällaista tuotetta kannattaa aina pitää mukana siltä varalta, että tarvitset sellaista äkillisesti).

Voiteet purkeissa ja putkiloissa

Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuu joka kerta kun laitat sormesi rasvaan tai geeliin? Annat kaikkien päivän aikana kertyneiden käsiesi bakteerien siirtyä voiteesta suoraan kasvojesi herkälle iholle. Ja lisäksi altistat itsesi vaarallisille organismeille, joten kuvittele, mitä tapahtuu, mikäli jaat kyseiset tuotteet toisten ihmisten kanssa.

Pese siis aina kätesi hyvin ennen kuin ryhdyt laittamaan näitä tuotteita kasvoillesi, ja varmista, ettet jaa niitä toisten kanssa.

Silmienrajaustussit

Tämä varoitus on sama kuin jo antamamme ripsivärin käyttöä koskeva. Jos käytät toisen kanssa samaa rajauskynää tai -tussia, siirrät samalla omat bakteerisi tai viruksesi hänen silmiinsä ja toisinpäin.

Yksi kaikkein vakavimmista ongelmista, joita tästä voi seurata, on vakava silmien tulehdus nimeltään keratitis.

Deodorantti

Some figure

Aerosoli- tai spray-deodorantteja voi kyllä jakaa toisten kanssa, mutta muut muodot kannattaa pitää visusti omassa käytössä. Kainalot ovat sellaiset kehon alueet, joihin kertyy hiestä paljon bakteereja – tämä johtuu siitä, että ajelet ihon sekä siitä, että kainalot ovat yleensä peitettyinä vaatteilla.

Deodorantteja geeli- tai kiinteässä muodossa ei kannata jakaa, sillä ne ovat yhteydessä ihon kanssa ja keräävät miljoonia pöpöjä. Ennen kuin käytät niitä ihollasi, on aina hyvä idea pestä kyseinen alue hyvin.

Äläkä edes harkitse niiden jakamista toisten kanssa – ei edes hätätilanteen ilmetessä, vaikka se tuntuisikin melko välttämättömältä!

Kynsileikkurit

Usein löytyy vain yksi kynsien leikkaamiseen tarkoitettu tuote yhtä kotia kohden. Tämä on ongelma! Jos et nimittäin puhdista niitä jokaisen käytön jälkeen, jakaminen ei todellakaan ole suositeltavaa.

Kun leikkaat kynsiäsi, asetat leikkurin alttiiksi kynsiesi alle suojaan jäävän alueen bakteereille ja lialle. Tämä lika tarttuu sitten mukaan ja kulkeutuu perheesi muihin jäseniin. Vältä siis yhteiskäytössä olevia kynsileikkureita ja -saksia, jotta voisit välttää bakteerien leviämisen ja tulehdusten synnyn.

Jos tämä ei vielä ole tarpeeksi vakuuttavaa, kynsi saattaa joskus kasvaa sisäänpäin ja aiheuttaa verenvuotoa sitä leikattaessa. Muista tätä koskien aiempi varoituksemme ihokarvojen poistoon tarkoitettuihin höyliin liittyen!

Kynsiviilat

Tässä on yksi tuote lisää, jonka jakamista kannattaisi välttää. Kynsien alle kertyy kaikenlaisia bakteereita, jotka voivat aiheuttaa sairauksia. Yritä siis pestä kyntesi hyvin ennen kuin alat viilaamaan niitä, ja luonnollisesti pidä viilasi vain omassa käytössäsi.

Näillä ohjeilla voit välttää monia riskejä, joita liittyy siihen kun jaat kauneustuotteita toisten kanssa. Pidä siis kyseiset perusvinkit mielessäsi, jotta voisit vähentää sairastumista ja muita jakamisesta mahdollisesti aiheutuvia epämiellyttäviä seurauksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.