Viisi parasta kotitekoista deodoranttia

Viisi parasta kotitekoista deodoranttia
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Kirjoittanut Ekhiñe Graell

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää terveyden kannalta. Etenkin deodoranttien käyttö auttaa meitä tuntemaan olomme paremmaksi, lisäämään itseluottamustamme ja estää pahojen hajujen muodostumisen, joita läheisemme pitävät epämiellyttävinä. Siksi esittelemme alla viisi parasta kotitekoista deodoranttia ja kerromme, miten voit valmistaa niitä.

Ennen kuin valitset sinulle parhaiten sopivan tuotteen, on tärkeää, että tiedät mitä eroja on deodorantin ja antiperspirantin välillä. Vaikka useimmat ihmiset sekoittavat ne ja pitävät niitä samana tuotteena, niiden välillä on eroja. Marketeissa on useita vaihtoehtoja, joista valita, ja nämä sekoittavat meidät saaden meidät tekemään huonoja valintoja.

Deodorantin ja antiperspirantin erot

Kuten kerroimme, näillä tuotteilla on muutamia olennaisia eroja. Tässä niistä tärkeimmät:

 • Deodorantti: deodoranttia käytetään pääasiassa poistamaan hikoilusta johtuvia pahoja hajuja. Siksi näitä tuotteita ei ole suunniteltu estämään hikoilemista, vaan poistamaan hikoilusta syntyvät pahat hajut. Suurin osa deodoranteista on tehty alkoholiin yhdistetystä hajusteesta, joka tekee niistä tehokkaita kahdentoista tunnin ajaksi. Tämäntyyppinen tuote imeytyy vartaloon yleensä hyvin.
 • Antiperspirantti: nimensä mukaisesti tämäntyyppinen tuote – toisin kuin deodorantti – on tarkoitettu estämään hikoilua. Tämä on mahdollista, koska antiperspirantti muodostaa kalvon hikirauhasten päälle. Yleensä tuote sisältää pieniä määriä alumiinia. Antiperspirantti on paljon tehokkaampi kuin deodorantti, ja sillä on myös merkittävämpiä antibakteerisia ominaisuuksia. Sitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi tietyissä vartalonosissa, koska se voi tukkia ihohuokosia.

Kumpi on parempi: Deodorantti vai antiperspirantti?

Vastaus kysymykseen riippuu hyvin pitkälti fyysisistä tarpeistasi ja ominaisuuksistasi. Henkilöt, jotka eivät hikoile paljon eivätkä siksi tuota voimakkaita hajuja, voivat hyvin valita deodorantin. Deodorantti estää vain pahojen hajujen muodostumista, ja on riittävä, koska henkilö ei hikoile paljon.

Runsaasti hikoilevien henkilöiden tulisi puolestaan valita antiperspirantti. Se vähentää olennaisesti hien määrää ja estää pahojen hajujen muodostumista. Näissä tapauksissa pelkän deodorantin käyttö ei ilmiselvästi ole erityisen hyvä ajatus: se ei estäisi pahojen hajujen muodostumista, ja hikoilu olisi yhtä runsasta kuin aiemminkin.

Runsaasti hikoilevien henkilöiden tulisi asiantuntijoiden mukaan valita deodorantti ja käyttää sen rinnalla antiperspiranttia. Näin saa parhaat puolet molemmista tuotteista: yksi peittää pahat hajut miellyttävällä tuoksulla, kun toinen taas vähentää hien määrää.

Viisi parasta kotitekoista deodoranttia

 • Alunakivi: monien ihmisten mielestä tällainen mineraali on erinomainen luonnollinen deodorantti. Alunakivi estää pahojen hajujen muodostumista. Tämän lisäksi sillä on ominaisuuksia, jotka tekevät siitä bakteereja tuhoavan, kudoksia supistavan ja parantavan. Se on myös hyvin tehokas ja kestävä.
  aloe vera deodoranttia
 • Aloe vera: tämä kasvi ja varsinkin sen mahla ovat hyvin tehokkaita luonnollisia deodorantteja. Aloe veraa voidaan käyttää koko vartalossa joko yksinään tai sekoitettuna eteeriseen öljyyn. Tätä tuotetta käytetään myös erilaisten pienten haavojen parantamiseen sekä ruoansulatusvaivoihin. Aloe vera on siis loistava vaihtoehto.
ruokasoodaa
 • Ruokasooda: ominaisuuksiensa vuoksi ruokasooda on yksi hyvin tehokas kotihoito. Itse asiassa se peittää hajuja paljon paremmin kuin useimmat kaupoissa myytävät deodorantit. Se kuitenkin jättää monesti jälkiä vaatteisiin, ja siksi sitä tulee levittää vain vähäisiä määriä.
 • Eteeriset öljyt: hyvin käytännöllinen ja edullinen vaihtoehto on käyttää eteerisiä öljyjä yhdistettyinä muihin tuotteisiin, kuten esimerkiksi edellä mainittuihin. Eteeriset öljyt antavat deodorantillesi aromaattisen tuoksun. Vain muutama tippa öljyä saa sinut tuoksumaan hyvälle.
 • Teepuuöljy: tämäntyyppinen öljy sopii erittäin hyvin käytettäväksi deodoranttina. Se piilottaa pahat hajut, ja sen lisäksi se on antiseptinen ja tappaa bakteereja ja sieniä. Sitä voidaan myös käyttää erilaisten ihotulehdusten ja vammojen hoitamiseen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • National Cancer Institute. Antiperspirants/Deodorants and Breast Cancer. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths/antiperspirants-fact-sheet#r3
 • J Inorg Biochem. 2005 Sep;99(9):1912-9. (200%). Aluminium, antiperspirants and breast cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16045991
 • Indian J Med Res. 1996 Jul;104:157-9. In vitro antimicrobial activity of potash alum. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8783521
 • PeerJ. 2016; 4: e1605. Published online 2016 Feb 2. The effect of habitual and experimental antiperspirant and deodorant product use on the armpit microbiome. doi: 10.7717/peerj.1605
 • J Conserv Dent. 2012 Jul-Sep; 15(3): 246–248. Evaluation of antimicrobial efficacy of Aloe vera and its effectiveness in decontaminating gutta percha cones. doi: 10.4103/0972-0707.97949
 • Corral, Laura & Post, Laurie & MONTVILLE, THOMAS. (2006). Antimicrobial Activity of Sodium Bicarbonate. Journal of Food Science. 53. 981 – 982. 10.1111/j.1365-2621.1988.tb09005.x.
 • Clin Microbiol Rev. 2006 Jan; 19(1): 50–62. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil: a Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties. doi: 10.1128/CMR.19.1.50-62.2006

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.