Harvenevatko kulmakarvasi ja silmäripsesi?

Jotta voisit pitää silmäripsesi pitkinä, paksuina ja vahvoina, kannattaa silmämeikki poistaa kunnolla joka ilta. Lisäksi kannattaa laittaa ripsiin hiukan vaseliinia.
Kulmakarvojen harveneminen

Silmäripsien ja kulmakarvojen harveneminen on hyvin tavallinen ilmiö. Monilla on ollut hetkiä, jolloin peiliin katsoessa huomaa, että jostain kulmakarvojen tai ripsien kohdasta näyttää lähteneen entistä enemmän karvoja tai ripsiä. Tällä hetkellä paksut ja selkeäpiirteiset kulmakarvat ovat suuressa huudossa, ja ne tuovatkin kasvoille runsaasti ilmettä. Jos irtoilevat ihokarvat eivät kuitenkaan salli tällaisten kauniiden kulmien ylläpitoa, kannattaa kääntyä eräiden luonnollisten vinkkien puoleen.

Jos olet jo huomannut kulmakarvojesi tai ripsiesi alkaneen irrota entistä enemmän, voi tähän olla useita syitä, joista kerromme seuraavaksi. Voit kuitenkin olla huoletta, sillä lähes aina tällainen kasvojen ihokarvojen irtoaminen on väliaikaista, ja sitä voi myös hillitä oikeanlaisella hoidolla. Jatka siis lukemista, joa haluat estää kulmakarvojasi ja ripsiesi liiallisen irtoamisen!

1. Mistä ripsien tai kulmakarvojen irtoaminen johtuu?

Naisen ripset
Kuten jo aikaisemmin mainitsimmekin, silmäripsien tai kulmakarvojen entistä suurempi irtoaminen on lähes aina väliaikaista. On kuitenkin tärkeää ensin selvittää, mikä irtoamisen tarkemmin ottaen aiheuttaa, jotta voisit valita itsellesi sopivan hoidon. Seuraavaksi kerromme eräistä mahdollisista syistä kulmakarvojen ja ripsien liialliseen irtoiluun.

Stressi

On aikoja, jolloin tunnet itsesi enemmän stressaantuneeksi kuin normaalisti. Aineenvaihduntasi muuttuu, ja kehosi kortisolitasot vaihtelevat. Tämä vaikuttaa suuresti elimistösi toimintoihin, ja onkin tavallista huomata ärsyttävää irtoilua silmäripsissä ja kulmakarvoissa.

Ekseema tai paikallinen ihotulehdus

Ekseeman ollessa kyseessä ongelma on vakavampi, ja tällöin tarvitaan ihotautilääkärin puuttumista asiaan. Ekseema on sairaus, joka aiheuttaa yleensä kroonista ihon punaisuutta, kutinaa ja epämukavuutta. Se vaikuttaa usein silmäluomien alueella, mikä saa aikaan silmäripsien ja kulmakarvojen entistä suurempaa irtoilua. Ota ennen kaikkea avuksesi lääkäriltäsi saamat neuvot, sillä ekseemaa tulisi hoitaa oikeanlaisella lääkityksellä – näin pystyt myös saamaan päätöksen tavallista runsaammalle ripsien tai kulmien irtoilemiselle.

Ole varovainen poistaessasi ihokarvoja

Tässä viittaamme ihokarvojen nyppimiseen tai vahaamiseen, eli kulmakarvojen trimmaamiseen. Joskus kun ihokarva vedetään juurineen pois, sen takaisin kasvaminen kestää kauan, ja itse asiassa tähän saattaa kulua jopa kaksi viikkoa. Kannattaa siis olla hiukan varovainen kun nypit kulmiasi, ja tätä ei myöskään kannata tehdä liikaa. Pidä mielessäsi, että ihokarvat kasvavat takaisin vain tietyn määrän kertoja ennen kuin ne lopulta katoavat kokonaan – jos siis nypit kulmiasi kovin paljon, saatat saada aikaan niiden häviämisen kasvoiltasi vuosien kuluessa.

Tietyt lääkkeet

Eräät lääkkeet esimerkiksi niveltulehduksen hoitamiseksi saattavat aiheuttaa ihokarvojen vähenemisen ripsistä tai kulmista. Jos olet epävarma syömiesi lääkkeiden mahdollisista sivuvaikutuksista, ota yhteyttä lääkäriisi – kannattaa todella olla tietoinen napsimiesi lääkkeiden sisällöstä.

Muutokset aineenvaihdunnassa

Kun tulet iältäsi kypsemmäksi, yhtenä seurauksena on aineenvaihdunnan hidastuminen, mikä tekee todennäköisemmäksi eräiden pienten epätasapainojen ilmaantumisen. Nämä epätasapainot saattavat aiheuttaa ihokarvojen irtoamista, sillä karvatupet tulevat stimuloiduiksi aikaisempaa vähemmän. Tämän vuoksi karvankasvu hidastuu, ja esimerkiksi silmäripset tuppaavat putoamaan kovempaa vauhtia kuin ne kasvavat takaisin.

2. Kuinka kulmakarvojen ja silmäripsien putoamista voi välttää?

Näin pidät huolta kulmakarvoistasi
Nainen ja kulmakarvojen harveneminen

Lisää päivittäistä foolihapon ja rikin kaltaisten mineraalien saantia. Huolehdi myös siitä, että saat riittävän määrän A-, B3- ja E-vitamiineja. Seuraavassa on esimerkkejä sellaisista ruoista, joista saat hyvän määrän kyseisiä ravinteita:

 • Oluthiiva
 • Kananmuna
 • Kalkkuna
 • Porkkana
 • Parsakaali
 • Sipuli
 • Persikka
 • Paprika

Rosmariiniöljy ja risiiniöljy: molempia öljyjä on helppo löytää sekä tavallisista ruokakaupoista että luontaistuotteisiin erikoistuneista liikkeistä. Sinun tarvitsee vain kastaa puuvillatuppo öljyyn ja hieroa kulmiasi joka aamu ja ilta. Jos toistat tätä päivittäin, pystyt stimuloimaan kulmakarvojesi kasvua luonnollisella tavalla.

Hoito silmäripsille

Pitkät ripset

 • Hiero ripsiäsi oliiviöljyllä: voit toteutaa tämän hoidon juuri ennen nukkumaanmenoa. Kostuta puuvillavanua oliiviöljyyn ja sivele sitten silmäripsiäsi karvatuppien alueella. Hyvin helppoa!
 • Vaseliini: kun saavut kotiin illalla, ensimmäiseksi sinun tulee poistaa kaikki ripsiväri ja muukin meikki silmistäsi ja ripsistäsi. Laita sitten hiukan vaseliinia ripsiisi, ja hiero kevyesti. Tämä stimuloi vahvempien ja paksumpien silmäripsien kehittymistä.
 • Kamomilla: entäpä pieni kamomillatee ripsien kunnon kohentamiseksi? Ota käyttöön seuraava resepti:

Kamomillahauduke silmäripsien hoitoon

 • 1 pussi kamomillateetä tai 20 grammaa kuivattua yrttiä
 • puoli kupillista vettä (100 ml)

Näin tämä hoito toteutetaan

Anna veden kiehua ja lisää siihen kamomillaa. Anna teen olla liedellä 15 minuutin ajan, ja jätä se sitten viilentymään hiukan. Nesteen tulisi kuitenkin olla vielä lämmintä kun laitat sitä silmäripsiisi – kostuta puuvillavanutuppo ja sivele sillä ripsiäsi. Toista tämä hoito joka päivä sen jälkeen kun olet poistanut silmämeikkisi.

Risiiniöljy: kuten varmasti jo tiedätkin, risiiniöljy on mahtava apu ihokarvojen harvenemisen estämiseksi, sillä se edistää karvankasvua. Sinun tarvitsee vain noudattaa helppoa rutiinia – laita joka ilta ennen nukkumaanmenoa puuvillavanulle muutama tippa risiiniöljyä, ja sivele sitä sitten hellävaraisesti silmäripsiesi alueelle. Jo muutamassa viikossa tulet huomaamaan tuloksia. Tämä hoito on todella tehokas apu ripsien kunnon kohentamisessa!

Jos siis haluat tuuheuttaa kulmakarvojasi ja silmäripsiäsi luonnollisesti, ota avuksesi nämä yksinkertaiset vinkit – niiden avulla voit vähentää liiallista irtoilua sekä edistää uusien ihokarvojen nopeampaa kasvua.