Logo image
Logo image

Harvenevatko kulmakarvasi ja silmäripsesi?

4 minuuttia
Jotta voisit pitää silmäripsesi pitkinä, paksuina ja vahvoina, kannattaa silmämeikki poistaa kunnolla joka ilta. Lisäksi ripsiin ja kulmakarvoihin kannattaa laittaa hiukan vaseliinia.
Harvenevatko kulmakarvasi ja silmäripsesi?
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Silmäripsien ja kulmakarvojen harveneminen on hyvin tavallinen ilmiö. Monilla on tullut hetkiä, jolloin peiliin katsoessa huomaa, että jostain kulmakarvojen tai ripsien kohdasta näyttää lähteneen entistä enemmän karvoja tai ripsiä. Tällä hetkellä paksut ja selkeäpiirteiset kulmakarvat ovat suuressa huudossa ja ne tuovatkin kasvoille runsaasti ilmettä. Jos irtoilevat kulmakarvasi eivät kuitenkaan salli tällaisten kauniiden kulmien ylläpitoa, sinun kannattaa kääntyä näiden luonnollisten vinkkien puoleen.

Jos olet jo huomannut kulmakarvojesi tai ripsiesi alkaneen irrota entistä enemmän, voi tähän olla useita syitä, joista kerromme seuraavaksi. Voit kuitenkin olla huoletta, sillä lähes aina tällainen kasvojen ihokarvojen irtoaminen on väliaikaista ja sitä voi myös hillitä oikeanlaisella hoidolla. Jatka siis lukemista, jos haluat estää kulmakarvojesi ja ripsiesi liiallisen irtoamisen!

1. Mistä kulmakarvasi ja silmäripsesi irtoaminen johtuu?

Some figure

Kuten jo aikaisemmin mainitsimmekin, silmäripsien tai kulmakarvojen irtoaminen aikaisempaa enemmän on lähes aina väliaikaista. On kuitenkin tärkeää ensin selvittää, mikä irtoamisen tarkemmin ottaen aiheuttaa, jotta voisit valita itsellesi sopivan hoidon. Seuraavaksi kerromme eräistä mahdollisista syistä kulmakarvasi ja silmäripsesi liialliseen irtoiluun.

Stressi

On aikoja, jolloin tunnet itsesi enemmän stressaantuneeksi kuin normaalisti. Aineenvaihduntasi muuttuu ja kehosi kortisolitasot vaihtelevat. Tämä vaikuttaa suuresti elimistösi toimintoihin ja onkin tavallista huomata ärsyttävää irtoilua silmäripsissä ja kulmakarvoissa.

Ekseema tai paikallinen ihotulehdus

Ekseeman ollessa kyseessä ongelma on vakavampi ja tällöin tarvitaan ihotautilääkärin puuttumista asiaan. Ekseema on sairaus, joka aiheuttaa yleensä kroonista ihon punaisuutta, kutinaa ja epämukavuutta. Se vaikuttaa usein silmäluomien alueella, mikä saa aikaan silmäripsien ja kulmakarvojen entistä suurempaa irtoilua. Ota ennen kaikkea avuksesi lääkäriltäsi saamat neuvot, sillä ekseemaa tulisi hoitaa oikeanlaisella lääkityksellä – näin pystyt myös hillitsemään tavallista runsaampaa ripsien tai kulmien irtoilua.

Ole varovainen poistaessasi ihokarvoja

Tässä viittaamme ihokarvojen nyppimiseen tai vahaamiseen eli kulmakarvojen trimmaamiseen. Kun ihokarva vedetään juurineen pois, sen takaisin kasvaminen kestää kauan ja itse asiassa tähän saattaa kulua jopa kaksi viikkoa. Kannattaa siis olla varovainen, kun nypit kulmiasi. Kulmia ei myöskään pidä nyppiä liikaa. Pidä mielessäsi, että ihokarvat kasvavat takaisin vain tietyn määrän kertoja ennen kuin ne lopulta katoavat kokonaan – jos siis nypit kulmiasi kovin paljon, saatat aiheuttaa niiden häviämisen kasvoiltasi vuosien kuluessa.

Tietyt lääkkeet

Eräät lääkkeet esimerkiksi niveltulehduksen hoitamiseksi saattavat aiheuttaa ihokarvojen vähenemisen ripsistä tai kulmista. Jos olet epävarma syömiesi lääkkeiden mahdollisista sivuvaikutuksista, ota yhteyttä lääkäriisi – kannattaa todella olla tietoinen sinulle määrättyjen lääkkeiden sisällöstä.

Muutokset aineenvaihdunnassa

Kun tulet kypsempään ikään, sen yhtenä seurauksena on aineenvaihdunnan hidastuminen, minkä vuoksi eräät pienet epätasapainot ilmaantuvat todennäköisemmin. Nämä epätasapainot saattavat aiheuttaa ihokarvojen irtoamista, sillä karvatupet stimuloituvat aikaisempaa vähemmän. Tämän vuoksi karvankasvu hidastuu ja esimerkiksi silmäripset tuppaavat putoamaan nopeammin kuin ne kasvavat takaisin.

2. Kuinka kulmakarvojen ja silmäripsien putoamista voi välttää?

Näin pidät huolta kulmakarvoistasi
kulmakarvasi

Lisää päivittäistä foolihapon ja rikin kaltaisten mineraalien saantia. Huolehdi myös siitä, että saat riittävän määrän A-, B3- ja E-vitamiineja. Seuraavassa on esimerkkejä sellaisista ruoista, joista saat hyvän määrän kyseisiä ravinteita:

 • Oluthiiva
 • Kananmuna
 • Kalkkuna
 • Porkkana
 • Parsakaali
 • Sipuli
 • Persikka
 • Paprika

Rosmariiniöljy ja risiiniöljy: molempia öljyjä on helppo löytää sekä tavallisista ruokakaupoista että luontaistuotteisiin erikoistuneista liikkeistä. Sinun tarvitsee vain kastaa puuvillatuppo öljyyn ja hieroa kulmakarvasi joka aamu ja ilta. Jos toistat tätä päivittäin, pystyt stimuloimaan kulmakarvojesi kasvua luonnollisella tavalla.

Erilaisia hoitoja silmäripsille

Some figure

 • Hiero ripsiäsi oliiviöljyllä: voit toteuttaa tämän hoidon juuri ennen nukkumaanmenoa. Kostuta puuvillavanua oliiviöljyyn ja sivele sitten silmäripsesi karvatuppien alueella. Hyvin helppoa!
 • Vaseliini: kun saavut illalla kotiin, sinun tulee ensimmäiseksi poistaa kaikki ripsiväri ja muukin meikki silmistäsi ja ripsistäsi. Laita sitten hiukan vaseliinia ripsiisi ja hiero kevyesti. Tämä stimuloi vahvempien ja paksumpien silmäripsien kehittymistä.
 • Kamomilla: entäpä pieni kamomillatee ripsien kunnon kohentamiseksi? Ota käyttöön seuraava resepti:

Kamomillahauduke silmäripsien hoitoon

 • 1 pussi kamomillateetä tai 20 grammaa kuivattua yrttiä
 • puoli kupillista vettä (100 ml)

Näin tämä hoito toteutetaan

Anna veden kiehua ja lisää siihen kamomillaa. Anna teen olla liedellä 15 minuutin ajan ja anna sen jäähtyä hiukan. Nesteen tulisi kuitenkin olla vielä lämmintä kun laitat sitä silmäripsiisi – kostuta puuvillavanutuppo ja sivele sillä ripsesi. Toista tämä hoito joka päivä sen jälkeen kun olet poistanut silmämeikkisi.

 • Risiiniöljy: kuten varmasti jo tiedätkin, risiiniöljy on mahtava apu ihokarvojen harvenemisen estämiseksi, sillä se edistää karvankasvua. Sinun tarvitsee vain noudattaa helppoa rutiinia – laita joka ilta ennen nukkumaanmenoa puuvillavanulle muutama tippa risiiniöljyä ja sivele sitä sitten hellävaraisesti silmäripsiesi alueelle. Jo muutamassa viikossa tulet huomaamaan eron. Tämä hoito on todella tehokas apu ripsien kunnon kohentamisessa!

Jos siis haluat luonnollista tuuheutta kulmakarvoihisi ja silmäripsiisi, ota avuksesi nämä yksinkertaiset vinkit – niiden avulla voit vähentää liiallista irtoilua sekä edistää uusien ihokarvojen nopeampaa kasvua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • M. Skelly. What Causes Lashes and Brows to Thin or Fall Out? (2016).

linkedin.com/pulse/what-causes-lashes-brows-thin-fall-out-michelle-skelly/

 • Fong P, et al. (2015). In silico prediction of prostaglandin D2 synthase inhibitors from herbal constituents for the treatment of hair loss.

sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874115301677?via%3Dihub

 • Panahi YTaghizadeh MMarzony ETSahebkar A. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. (2015).
 • Murata K, Noguchi K, Kondo M, Onishi M, Watanabe N, Okamura K, Matsuda H. Promotion of hair growth by Rosmarinus officinalis leaf extract. (2013).
 • Oxford Biolabs. 5 Essential Vitamins For Hair Growth And Strength

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.