Myrkyttömät luonnonöljyt aurinkosuojana
Oletko lähdössä etelänlomalle? Haluaisitko tietää, mitä luonnollisia vaihtoehtoja voit käyttää suojautuaksesi auringon UV-säteiltä? Jos vastaus on kyllä, jatka tämän artikkelin lukemista. Siihen on listattu parhaat myrkyttömät, luonnolliset öljyt, jotka sopivat käytettäväksi aurinkosuojana.
Tehokkaimmat öljyt, joissa on luonnollinen aurinkosuoja
On huomautettava, että vaikka levittäisit ihollesi aurinkosuojaa tai kotitekoisia öljyjä, ultraviolettisäteet voivat olla erittäin haitallisia, jollet myös:
- Pidä hattua.
- Vältä olemasta ulkona koko iltapäivää.
- Lisää aurinkovoidetta aina kahden tunnen välein tai mennessäsi veteen/tullessasi sieltä pois.
Sinun on oltava ehdottoman varovainen ja katsottava sopivat ajat auringonotolle. Mene takaisin hotellille, kotiin tai missä ikinä oleskeletkaan (jopa ravintolasta voi hakea suojaa), kun auringonsäteet ovat voimakkaimmillaan.
Luonnollinen aurinkoöljy
Älä luota pilvisiin päiviin! Aurinko voi olla silloin aivan yhtä voimakas. Vaikka et tuntisikaan sitä heti ihollasi, se ei tarkoita, ettetkö voisi palaa.
Parhaat myrkyttömät ja luonnolliset öljyt, joita voidaan luonnollisena aurinkoöljynä ovat:
Avokadoöljy
Sinun täytyy sekoittaa tätä öljyyn, jossa on vähintään suojakerroin 15. Näitä öljyjä löytyy luontaistuotekaupoista. Avokadoöljy on erittäin hyödyllinen luonnollinen aurinkoöljy.
Jos haluat, voit myös ottaa avokadosta hedelmälihan ja levittää sitä ihollesi. Älä käytä sitä kuitenkaan liikaa tai muuten alat näyttää vihreältä niinkuin Hulk! Tarvitset sitä vain yhden kerroksen vähentääksesi UV-säteiden imeytymistä.
Vehnänalkioöljy
Tämä on edullinen ja hyvä öljy, joka on myös väritön (et siis tule näyttämään kävelevältä salaatilta). Se on loistava antioksidantti, ja ihosi saa siitä E-vitamiinia.
Tiedätkin jo varmaan, että tämä ravintoaine parantaa ihon terveyttä, ehkäisee ennenaikaista vanhenemista ja vähentää ryppyjä. Ja kaiken tämän lisäksi sillä on vielä kyky korjata tai ehkäistä ultraviolettisäteiden aiheuttamia vaurioita.
Se sopii psoriasiksen, ihottuman ja palovammojen hoitoon.
Kookosöljy
Kookosöljyä voidaan käyttää monin eri tavoin; se on erittäin monikäyttöinen! Siinä on hyvin eksoottinen tuoksu, mistä syystä se onkin suosituin luonnollinen aurinkoöljy kesäksi.
Se ei ainoastaan suojaa ihoasi, vaan myös hiuksiasi. Sekoita sitä voiteeseen, jossa on vähintään suojakerroin 8, ja levitä seosta ympäri kehoasi sekä hiuksiisi päänahkaa unohtamatta. Tuoksut sitä käyttäessäsi kuin leivos, eli erittäin vastustamattomalta.
Porkkanansiemenöljy
Kysy tutusta luontaistuotekaupasta, myydäänkö siellä tätä öljyä. Tiedät jo luultavasti, että porkkanat ovat erinomaisia iholle, mutta tämä porkkanansiemenistä valmistettu eteerinen öljy moninkertaistaa niiden hyödyt.
Tämä öljy on parempi vaihtoehto kuin mikään kaupassa myytävä voide. Se sisältää A-vitamiinia ja karoteenia, sekä runsaan joukon ihoa parantavia yhdisteitä. Se antaa iholle myös kauniin luonnollisen pronssisen sävyn polttamatta sitä tai tekemättä sinusta kirkuvan punaista.
Porkkanansiemenöljyä voidaan käyttää myös muissa hoidoissa, kuten hoitamaan ihottumaa.
Manteliöljy
Tämä on yksi suosituimmista öljyistä. Sen luonnollinen suojakerroin on 5, mikä on hieman alhainen, mutta öljy sisältää suuren määrän E-vitamiinia, joka auttaa pitämään ihon nuorekkaana ja pehmeänä.
Se sopii loistavasti myös hiuksille, sillä se antaa niille pehmeyttä ja kiiltoa. Voit myös käyttää sitä yhdistettynä toisenlaiseen voiteeseen. Manteliöljy on ainutlaatuinen luonnollinen aurinkoöljy.
Vadelmaöljy
Vaikka vadelmaöljyä ei olekaan helposti saatavilla, hyvä asia kyseisessä öljyssä on se, että siinä on erittäin korkea suojakerroin, välillä 30 ja 50. Se sisältää A- ja E-vitamiinia, jotka pitävät ihon nuorekkaana ja vähentävät tulehdusta.
Vadelmaöljy on koostumukseltaan paksua, eikä sitä tarvitse sekoittaa mihinkään muuhun aineeseen. Huono puoli on se, että se ei tuoksu hedelmäiseltä, vaan siinä on melko vahva, hieman epämiellyttävä tuoksu etenkin herkkänenäisille. Mutta hyvä uutinen on se, että haju häviää melko nopeaan!
Soijansiemenöljy
Idässä ruoanlaitossa (monet aasialaiset ruoat valmistetaan tätä öljyä hyödyntäen) käytetyn soijansiemenöljyn on todettu sisältävän loistavia ominaisuuksia ihon suojaamiseen auringolta. Vain muutama tippa riittää suojaamaan UV-säteiltä. Se myös pehmentää ihoa, ja on lähes hajuton.
Oliiviöljy
Tämä on erittäin rakastettu ja korvaamaton öljy, jota ei tietenkään voi jättää pois listalta. Tiedät varmasti jo sen lukuisista ominaisuuksista, sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä esimerkiksi luonnollisena autonkoöljynä.
Mutta et ehkä tiedä, että se myös pehmentää ihoa, suojaa auringon aiheuttamilta vaurioilta, ja siitä saa suuren määrän antioksidantteja palovammojen hoitamiseen.
Ja kaiken tämän lisäksi se tekee vielä ihmeitä hiuksille ja päänahalle. Eikä sinun tarvitse edes mennä ostamaan sitä, sillä sinulla on sitä luultavasti jo keittiössäsi!
Jojobaöljy
Jojobaa käytetään tavallisesti kauneudenhoitotuotteissa, kuten shampoissa ja saippuoissa. Se sopii loistavasti hoitamaan hilseilevää tai kuivaa ihoa. Se kosteuttaa ja suojelee auringolta, mutta ole varovainen, sillä tämä öljy ei kuitenkaan suojaa UV-säteiltä. Se on kuitenkin hyödyllinen yhdistettynä toiseen voiteeseen.
Macadamiaöljy
Tämä öljy sisältää runsaasti E-vitamiinia ja hivenaineita, mm. kaliumia ja fosforia. Se on erinomainen kotitekoinen aurinkosuoja käytettäväksi uimarannalla. Macadamiaöljyä löytyy kaupoista, joissa myydään puhtaista raaka-aineista valmistettuja ruokia.
Muut luonnollisena aurinkosuojana käytetyt öljyt
Listan loppuun olemme laittaneet muutamia muita luonnollisia aurinkoöljyjä joilla voit suojata itsesi auringolta:
- Seesaminsiemenöljy
- Hamppuöljy
- Karitevoi
- Maapähkinäöljy
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Tamayo, V., Úmariega, M. A. G. O., Amayo, M. A. V. E. T., & Amar, Á. N. S. Á. (2009). La radiación ultravioleta. Su efecto dañino y consecuencias para la salud humana. Redalyc Sistema de Información Científica. https://doi.org/10.1016/j.physb.2007.08.181
- Walsh, K. (2018). La radiacion UV y el ojo*. Eye Health Advisor. https://doi.org/eye health advisor
- Vinicio, M., & Vega, S. (2008). la capa dE ozono. Revista Biocenosis.
- Vallejo, E. O., Vargas, N., Martínez, L. M., Agudelo, C. A., & Ortiz, I. C. (2013). Perspectiva genética de los rayos UV y las nuevas alternativas de protección solar. Revista Argentina de Dermatologia.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.