Logo image
Logo image

Näin teet perunasta valon

3 minuuttia
Perunavaloa voidaan käyttää valaisemaan huonetta, mutta jotkut ihmiset eivät näe perunalle muuta käyttötarkoitusta kuin syöminen.
Näin teet perunasta valon
Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2022

Jos kemiantunnit olivat mieleesi koulussa, tämä pieni kokeilu on juuri sinulle. Näin teet perunasta valon.

Perunasta valon tekeminen on helppoa. Tarvitset ensin pari perunaa. Kun lisäät siihen joitakin yksinkertaisia rautakaupasta saatavia materiaaleja, tästä tärkkelyspitoisesta ruoasta saa akun uusiin ekologisiin koteihin.

Jerusalemin heprealaisen yliopiston professori Haim Rabinowitch on tehnyt töitä vuosia rakentaakseen laitteen, joka kykenee eristämään perunoissa varastoituneena olevaa energiaa. Tämä tutkimus syntyi ajatuksesta auttaa niitä ihmisiä, joilla ei ole käytettävissään sähköverkkoa.

Rabinowichin mukaan kyseinen juures on vain yksinkertaisesti yhdistettävä johtoihin, ruuveihin ja tietysti LED-lamppuun, jotta saadaan rakennettua keinovalo kodin eri tiloihin.

Tutkimuksessa todettiin, että yksinkertainen perunavalo pystyy valaisemaan huoneen noin 40 päivän ajaksi.

Näin teet perunasta valon

Some figure

Mitä tarvitset?

 • 2 pientä perunaa (keitetty 8 minuuttia)
 • 3 kuparilankaa
 • 2 kuparitankoa tai -johtoa
 • 2 sinkkitankoa tai -naulaa
 • 1 pieni lamppu, 1,5 V

Valmistusohje

 • Kieritä yksi kuparilanka kummankin kuparijohdon tai -tangon ympärille.
 • Upota ne perunaan, yksi kumpaankin.
 • Kieputa jäljelle jäänyt kolmas kuparilanka sinkkitangon ympärille ja laita se yhden perunan sisään.
 • Ota tässä perunassa olevan kuparilangan päästä kiinni ja kieputa se toisen sinkkitangon ympärille.
 • Laita toinen sinkkitanko toiseen perunaan.
 • Yhdistä kaksi vapaana olevaa johdon päätä lamppuun (varo koskettamasta kuparia).
 • Valmis? Se valaisee huoneen!

Katso myös: Kananmunapakkauksista saa aikaan vaikka mitä!

Kuinka se toimii?

Some figure

Peruna ei itsessään tuota sähköä, mutta se sisältää askorbiinihappoa, joka yhdessä kuparielektrodin ja sinkin kanssa saa aikaan sen, että elektronit liikkuvat paikasta toiseen käyttämällä tätä luonnontuotetta virtalähteenään.

Tämä ilmiö tunnetaan redox-reaktiona (hapetus-pelkistysreaktio), ja sillä on kyky sytyttää ja antaa virtaa lukuisille elektronisille laitteille.

Perunat on valittu siksi, että niitä voidaan potentiaalisesti kasvattaa lähes missä tahansa, mukaan lukien trooppisissa ja subtrooppisissa ilmastoissa. Perunat ovat kaikkein runsain satokasvi maailmassa.

– Haim Rabinowitch –

Perunavalon historiaa

Rabinowitchin mukaan kukaan ei ollut vielä aiemmin suorittanut tutkimusta käyttämällä perunoita energianlähteenä, vaikka tämä mukulakasvi onkin eniten käytetty ruoka-aine kouluissa opetettaessa lapsille tiedeaineita.

Fyysikot Alessandro Volta ja Luigi Galvani olivat jo tutkineet eri energiantuottamistekniikoita vuonna 1780. Näitä olivat mm.:

 • Paperi uitettuna suolavedessä.
 • “Akkujen” valmistaminen käyttämällä kahta metallilautasta ja paljon maaperää, tai vesiämpäriä.

Suosittelemme lukemaan: Ovatko muoviset vesipullot vaarallisia?

Perunavalon salaisuus

Some figure

Jos tämä kokeilu kerran osoitti perunavalon toimivuuden ja hyödyllisyyden, miksei sitä ole alettu käyttää kaikkialla?

Rabinowitchin mukaan tarvitaan vain “tutkimusta ja levitystä, jotta ihmiset alkavat käyttää perunoita suuren energiamäärän tuottamiseen, erityisesti alueilla, joilla sähköä ei ole saatavilla.”

On kuitenkin olemassa monia ihmisiä, jotka vastustavat tätä tapaa tuottaa sähköä ruoasta. Biodieseliä, jonka arvostelijat väittävät vievän ruoan pois nälkäisiltä tai nälänhädän koskettamilta alueilta energiaa tuottaakseen, ei pidetä menestyksekkäänä tai sopivana vaihtoehtona.

Tilastot kuitenkin osoittavat, että perunoita tuotetaan noin 360 miljoonaa tonnia vuosittain ympäri maailmaa. Sen lisäksi että niitä on helppo varastoida ja ne säilyvät pitkään, niiden kasvattaminen on myös edullista.

Juuri tästä syystä tämän tyyppisen teknologian kehittäminen ja toteuttaminen voisi olla taloudellisesti mahdollista alueilla, joilla sähköä ei ole. 

Sinkki- ja kuparitankojen valmistus on myös hieman kerosiinilamppujen valmistusta edullisempaa. Ongelma on kuitenkin siinä, että ruoan käyttäminen huoneen valaisemisessa ei ole houkutteleva vaihtoehto suurimmalle osalle väestöä.

“Kyseessä on matalan jännitteen virtalähde, mutta se riittää luomaan akun, joka voi ladata kännykät ja kannettavat tietokoneet paikoissa, joissa ei ole sähköä.”

-Haim Rabinowitch –


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.