Näin selätät flunssan kotona ilman lääkitystä

Näin selätät flunssan kotona helppojen vinkkien ja luontaishoitojen avulla.
Näin selätät flunssan kotona ilman lääkitystä
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tässä artikkelissa annamme kuusi vinkkiä, joilla selätät flunssan kotona ilman lääkitystä. Voit lievittää näitä tavallisia virusinfektioita noudattamalla joitakin helppoja ohjeita, käyttämällä valitsemaasi kotihoitokeinoa sekä ennen kaikkea saamalla paljon lepoa.

Ylähengitystietulehdus saattaa aiheuttaa paljon kipua sekä epämukavaa tunnetta flunssasta kärsiessä. Tässä siis joitakin vinkkejä, jotka auttavat lievittämään oireita ja nopeuttavat paranemisprosessia.

Kuusi vinkkiä, joilla selätät flunssan kotona

1. Pysy erossa antibiooteista

Ensin haluamme varmistaa, että tiedät flunssan olevan virusinfektio. On siis hyödytöntä ja jopa haitallista käyttää antibiootteja. Ne ovat hyödyllisiä vain bakteeri-infektioiden hoidossa.

Jos olet kuitenkin epävarma siitä, onko kyseessä virus vai bakteeri-infektio, käy lääkärissä.

Flunssan pääoire on ylähengitysteiden tulehtuminen. Se voi vaikuttaa nenään, kurkkuun, henkitorveen, kurkunpäähän, poskionteloihin ja jopa korviin. Tarvitsemiesi hoitojen ja lääkkeiden pitäisi siis lievittää hengityselimistön kokemaa epämukavaa tunnetta.

2. Välttämättömät ruoka-aineet, joilla selätät flunssan kotona

Sitruunalla, valkosipulilla ja hunajalla selätät flunssan.

Jotkut ruoat voivat auttaa pääsemään yli flunssasta ilman lääkkeitä, joko niiden virusten vastaisten ominaisuuksien johdosta tai oireita lievittämällä.

Jotkut luontaishoidot voivat auttaa sinua selättämään flunssan tehokkaasti. Nämä parantavat ainesosat erottuvat joukosta joko niiden virusten vastaisten, tukkoisuutta avaavien tai yskänlääkemäisten ominaisuuksien johdosta:

 • Inkivääri on yskänlääkemäinen aine, joka tuo kehoon myös paljon lämpöä sekä edistää infektiosta eroon pääsemistä.
 • Voit murskata, jauhaa tai pilkkoa valkosipulia saadaksesi allisiinia, jossa sen immuunikykyä parantavat ominaisuudet ovat. Kyseessä on tehokas hoitokeino viruksia vastaan.
 • Ceyloninkaneli on yskänlääkemäinen sekä tulehduksen ja virusten vastainen aine.
 • Sitruuna ja lime sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja ovat tehokkaita tukkoisuuden avaajia.
 • Cayennepippuri vahvistaa pieninä annoksina otettuna immuunijärjestelmää ja avaa myös tukkoisuuden.
 • Hunaja lievittää yskää irrottamalla ja auttamalla poistamaan limaa.
 • Lakritsi on yskänlääkemäinen ja virusten vastainen aine, joka lievittää yskää, tulehdusta ja ärsytystä.

3. Nesteytys on tärkeää flunssan selättämisessä

Toinen tärkeä asia flunssan selättämisessä on huolehtia nesteytyksestä. Se auttaa irrottamaan limaa ja lievittää siten tukkoisuutta.

Veden juomisen lisäksi voit myös valmistaa uutteita käyttämällä mitä vain yllä listaamiamme kasveja. Jos et halua juoda vain vettä ja teetä, voit myös lisätä nesteen saantia syömällä tuoreita hedelmiä, keittoa ja mehua.

4. Pidä hengitystiet kosteina

Mies hengittää höyryä.

Höyrytys auttaa irrottamaan limaa ja lievittää siten flunssan oireita.

Seuraava vinkki, jonka avulla selätät flunssan, on pitää hengitystiet kosteina. Se on todella hyödyllistä silloin, kun kärsit muun muassa kuivasta yskästä ja kurkun ärsytyksestä.

Yksi tapa sen tekemiseksi on käyttää huoneilman kostuttajaa. Joihinkin ilmankostuttimiin on jopa mahdollista lisätä eteerisiä öljyjä. Parhaiten toimivat eukalyptus, sitruuna, mänty ja oregano.

Toinen tapa tämän tekemiseksi on hengittää sisään höyryä kattilan yllä, jotta hengitystiet avautuvat ja kosteutuvat suoraan.

5. Lepää

Flunssa on merkki siitä, että immuunijärjestelmäsi on heikko ja tarvitset lepoa. Voit kärsiä flunssasta ilman, että siitä aiheutuu paljon haittaa. Mieti sitä vaikkapa puhdistavana prosessina, jonka kehosi suorittaa aina silloin tällöin.

Kun pakotat itsesi pitämään yllä tavallista rutiinia, pahennat vain oireita ja pidennät flunssaa. Voit myös asettaa itsesi suurempaan riskiin saada muita komplikaatioita.

Käytä aikaa rentoutumiseen ja nauti “minilomasta” niin paljon kuin vain mahdollista. Juo yrttiteetä, pysy lämpimänä ja vältä kaikkia mahdollisia lämpötilan muutoksia. Lepää niin pitkään kuin kehosi tarvitsee. Yritä olla menemättä ulos, äläkä juo alkoholia tai polta tupakkaa, mikäli sinun on yleensä tapana tehdä niin.

6. Mene lääkäriin, jos…

Nainen yskii sängyssä.

Käy lääkärissä välittömästi, mikäli kulut riskiryhmään tai oireesi pahenevat ja johtavat muihin komplikaatioihin.

Mene lääkäriin, jos:

 • Kuulut riskiryhmään, kuten raskaana olevat naiset, sylivauvat, alle 5-vuotiaat lapset sekä HIV/AIDS-potilaat ja immuunikyvyttömät maahanmuuttajat, liikkuvat väestöt ja matkustajat.
 • Et pysty hengittämään.
 • Irtoava lima on keltaista, vihreää, vaaleanpunaista tai muun kuin valkoisen väristä.
 • Tunnet kipua tai epämukavaa tunnetta korvissa.
 • Kuume ylittää 38,8 astetta, varsinkin jos se kestää yli 4 päivän ajan tai ilmestyy uudelleen poistuttua ensin.
 • Sinulla on enemmän oireita kuin mitä tavalliseen flunssaan kuuluu tai tunnet olosi todella epämukavaksi.
 • Yskäsi ei mene pois päivien kuluessa tai se voimistuu.

Sinun pitäisi pystyä selättämään flunssa kotona, jos noudatat näitä helppoja vinkkejä sallien samalla kehosi levätä. Luontaishoidot voivat auttaa sinua paranemaan muutamassa päivässä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Lääkejuoma yskään ja flunssaan
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Lääkejuoma yskään ja flunssaan

Tämä lääkejuoma yskään ja flunssaan valmistetaan kookosmaidosta, kurkumasta, cayennepippurista ja hunajasta. Tutustu kaikkiin sen hoitaviin ominais...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Nair, S. S., Pharande, R. R., Bannalikar, A. S., & Mukne, A. P. (2015). In vitro antimycobacterial activity of acetone extract of Glycyrrhiza glabra. Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research.
 • Oduwole, O., Meremikwu, M. M., Oyo-Ita, A., & Udoh, E. E. (2014). Honey for acute cough in children. Evidence-Based Child Health. https://doi.org/10.1002/ebch.1970
 • Saeed, S., & Tariq, P. (2008). Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum L.). International Journal of Biology and Biotechnology.
 • González Requejo, Á. (2015). Catarro de vías altas.
 • Luis, J., & Bañuelos, V. (2017). Infecciones agudas de la vía aérea superior. In Neumología clínica.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.