Logo image
Logo image

Näin pikaruoka vaikuttaa maksan terveyteen

3 minuuttia
Tuore tutkimus varoittaa, että pikaruoan säännöllinen nauttiminen on haitallista maksan terveydelle. Erityisesti sillä on vaikutusta alkoholiin liittymättömän rasvamaksasairauden kehittymiseen.
Näin pikaruoka vaikuttaa maksan terveyteen
Viimeisin päivitys: 04 huhtikuuta, 2023

Pikaruoan syömisen negatiivisia vaikutuksia on dokumentoitu useiden vuosien ajan, ja monet kuluttajat ovat tietoisia sen vaikutuksista sekä painoon että terveyteen. Nyt tuore tutkimus varoittaa sen seurauksista maksaan.

Lääketieteellisen Clinical Gastroenterology and Hepatology -lehden kautta julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että pikaruoan säännöllinen syöminen lisää riskiä sairastua alkoholiin littymättömään rasvamaksatautiin, erityisesti potilailla, joilla on perussairauksia, kuten liikalihavuutta ja diabetesta.

Pikaruoka vaikuttaa maksan terveyteen

Etelä-Carolinan yliopiston (USA) Keck School of Medicine -tutkijaryhmä yhdisti säännöllisen pikaruoan kulutuksen maksan heikkenemiseen. Erityisesti riskiryhmissä, kuten liikalihavuutta ja diabetesta sairastavilla potilailla.

Tiedot ruokavaliosta ja rasvamaksamittauksista analysoitiin 4 000 aikuiselta. Asiantuntijat havaitsivat, että niillä, jotka saavat 20 % tai enemmän päivittäisistä kaloreistaan pikaruoasta, on yleensä suurempi riski sairastua alkoholiin liittymättömään rasvamaksatautiin verrattuna niihin, jotka syövät pikaruokaa vähemmän tai eivät ollenkaan.

Ja vaikka potilaat, joilla on aineenvaihduntasairauksia, ovat alttiimpia tälle komplikaatiolle, terveilläkin ihmisillä on riskinsä. Keck Medicinen hepatologilla ja tutkimuksen johtavalla kirjoittajalla Ani Kardashianilla oli tästä asiasta sanottavaa:

Terve maksa sisältää pienen määrän rasvaa, yleensä alle 5 %, ja jopa kohtalainen rasvan lisääntyminen voi johtaa alkoholiin liittymättömään rasvamaksasairauteen.

Tutkituista potilaista 52 % ilmoitti syövänsä pikaruokaa. Näistä 29 % sai vähintään viidenneksen päivittäisistä kaloreistaan pikaruoasta. Juuri jälkimmäisessä ryhmässä havaittiin maksan rasvapitoisuuden merkittävä nousu.

Pizzat, hampurilaiset, ranskalaiset ja hot dogit, joita myydään usein ketjuravintoloissa, luokiteltiin pikaruoaksi. Muita runsaasti transrasvoja ja sokereita sisältäviä ruokia voidaan sisällyttää tähän luokkaan.

Näiden löytöjen perusteella tutkimuksen tekijät kannustavat ihmisiä etsimään terveellisempiä ruokavalintoja. Lisäksi tohtori Kardashian huomauttaa, että tarvitaan kansanterveyspolitiikkaa, joka helpottaa ravitsevien elintarvikkeiden saatavuutta:

“Tämä on erityisen tärkeää, koska yhä useammat ihmiset kääntyivät pikaruokaan pandemian aikana ja ruoan hinta nousi dramaattisesti viimeisen vuoden aikana inflaation vuoksi.”

Some figure
Pikaruoka vaikuttaa maksan terveyteen kielteisellä tavalla.

Lue tämäkin: 4 vinkkiä uppopaistettujen ruokien välttämiseksi ruokavaliossa

Tietoja alkoholiin liittymättömästä rasvamaksasairaudesta

Alkoholiton liittymätön rasvamaksatauti kattaa joukon maksasairauksia, jotka liittyvät aineenvaihduntahäiriöihin. Sen pääominaisuus on maksan lisääntynyt rasvapitoisuus ilman merkittävää alkoholin saantia.

Journal of Family Medicine and Primare Care -lehden tietojen mukaan se on yleisin krooninen maksasairaus maailmassa. Sen esiintyvyyden arvioidaan olevan noin kolmasosa maailman väestöstä. Vaikka sen tarkkaa syytä ei tiedetä, sen kehittyminen liittyy läheisesti ylipainoon, liikalihavuuteen, insuliiniresistenssiin, 2-tyypin diabetekseen ja korkeaan veren triglyseridi- ja kolesterolitasoon.

Joillakin potilailla maksasoluihin varastoitunut ylimääräinen rasva aiheuttaa alkoholiin liittymätöntä steatohepatiittia, jolle on tunnusomaista maksatulehdus. Ilman nopeaa hoitoa tämä voi edetä vakavampiin sairauksiin, kuten kirroosiin, maksan vajaatoimintaan ja maksasyöpään.

Some figure
Rasvakudoksen kertyminen maksaan vaikuttaa sen toimintaan, mikä voi johtaa vakavampaan sairauteen.

Lue: Maksan vajaatoiminnan oireet

Kuinka huolehtia maksan terveydestä

Maksahäiriöiden ilmaantuminen heikentää elämänlaatua. Maksa osallistuu noin 500 elintärkeään toimintoon, mukaan lukien veren myrkkyjen hajottaminen ja poistaminen, ravintoaineiden varastointi, verensokeritasojen säätely ja veren hyytymisprosessi. Siksi on tärkeää omaksua elämäntapa, joka parantaa terveyttä ja auttaa estämään komplikaatioita. Tämä tehdään ylläpitämällä tervettä painoa, noudattamalla terveellistä ruokavaliota ja liikkumalla säännöllisesti.

Hepatobiliary Surgery and Nutritionin jakamassa tutkimuksessa korostetaan, että jotkut ruokavaliot, kuten Välimeren ruokavalio, jolle on ominaista runsas oliiviöljyn, hedelmien, vihannesten, täysjyväviljojen, pähkinöiden, palkokasvien ja kalan saanti, lisäävät vähitellen rasvamaksasairauden vakavuutta.

Kyseinen tutkimus huomauttaa, että ruokavalion lisäksi fyysinen aktiivisuus on avainasemassa tämän häiriön ehkäisyssä ja hoidossa, koska sillä on myönteinen vaikutus maksan aineenvaihduntaan.

Suositellaan vähintään 150 minuutin viikoittaista keskitehoista harjoittelua. Muut toimet, kuten vedenjuonnin lisääminen, tupakan ja alkoholin välttäminen, sokerin rajoittaminen ja itselääkityksen välttäminen ovat myös ratkaisevia tämän elimen hoidossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ahmed MH, Husain NE, Almobarak AO. Nonalcoholic Fatty liver disease and risk of diabetes and cardiovascular disease: what is important for primary care physicians? J Family Med Prim Care. 2015 Jan-Mar;4(1):45-52. doi: 10.4103/2249-4863.152252. PMID: 25810989; PMCID: PMC4367006.
  • Fuhrman J. The Hidden Dangers of Fast and Processed Food. Am J Lifestyle Med. 2018 Apr 3;12(5):375-381. doi: 10.1177/1559827618766483. PMID: 30283262; PMCID: PMC6146358.
  • Kalra A, Yetiskul E, Wehrle CJ, et al. Physiology, Liver. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/
  • Kardashian, A., Dodge, J. L., & Terrault, N. A. (2023). Quantifying the Negative Impact of Fast-food Consumption on Liver Steatosis Among United States Adults with Diabetes and Obesity. In Clinical Gastroenterology and Hepatology. Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.cgh.2022.11.040
  • Kudaravalli P, John S. Nonalcoholic Fatty Liver. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541033/
  • Lee YH, Cho Y, Lee BW, Park CY, Lee DH, Cha BS, Rhee EJ. Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Diabetes. Part I: Epidemiology and Diagnosis. Diabetes Metab J. 2019 Feb;43(1):31-45. doi: 10.4093/dmj.2019.0011. Erratum in: Diabetes Metab J. 2019 Oct;43(5):731. PMID: 30793550; PMCID: PMC6387876.
  • Trovato FM, Castrogiovanni P, Malatino L, Musumeci G. Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) prevention: role of Mediterranean diet and physical activity. Hepatobiliary Surg Nutr. 2019 Apr;8(2):167-169. doi: 10.21037/hbsn.2018.12.05. PMID: 31098370; PMCID: PMC6503241.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.