Logo image
Logo image

Maksan vajaatoiminnan oireet

2 minuuttia
Tietyt oireet kertovat selkeästi maksan vajaatoiminnasta: muun muassa vatsakipu, hidas ruoansulatus ja ihon kellertäminen.
Maksan vajaatoiminnan oireet
Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2022

Maksan vajaatoiminta ei ole vähäpätöinen asia, sillä kyseisellä elimellä on oleellisia tehtäviä ihmiselimistössä. Tässä artikkelissa kerromme, miksi maksan toiminta saattaa heiketä ja mitä ovat maksan vajaatoiminnan oireet. Näiden tietojen avulla pystyt toivottavasti arvioimaan oman maksasi kuntoa.

Maksan tehtävät

Maksa on yksi kehomme tärkeimpiä elimiä. Se sijaitsee kehon oikealla puolella juuri pallean alapuolella. Se on myös yksi suurimpia elimiämme: se painaa terveellä aikuisella 1–1,5 kiloa. Maksalla on kolme tehtävää:

 • Se suodattaa verestä toksiineja, joita syntyy vaikeasti metaboloitavista kemikaaleista — muun muassa lääkkeistä ja alkoholista. Nämä toksiinit maksa muuttaa muiksi aineiksi, jotka elimistö pystyy joko käyttämään tai poistamaan.
 • Maksan erittämällä sapella on tärkeä rooli ruoansulatuksessa, sillä sen tehtävänä on pilkkoa rasvoja ohutsuolessa, jotta ne pystyvät imeytymään elimistöön. Sappineste kuljettaa myös haitallisia aineita pois elimistöstä.
 • Maksa osallistuu aminohappojen ja proteiinien synteesiin ja varastoimiseen, mikä on erittäin tärkeää keholle. Lisäksi se varastoi sokerit glykogeeniksi, jotka muuntuvat myöhemmin glukoosiksi verenkiertoon ja näin polttoaineeksi. Se varastoi myös rasvoja sekä joitakin vitamiineja ja kivennäisaineita.

Maksan vajaatoiminta

Maksan vajaatoiminnasta on kyse silloin, kun maksa toimii vajaatehoisesti, kuten nimikin viittaa. Oireet voivat puhjeta äkillisesti tai kehittyä hitaasti ja pahentua ajan myötä.

Monet sairaudet voivat vaikuttaa maksaan ja johtaa sen vajaatoimintaan. Niistä merkittävimmät ovat:

Some figure

Lue myös: Opi lisää maksasairauksista

Mitkä ovat maksan vajaatoiminnan oireet?

Monet merkit voivat kertoa maksan toiminnan heikkenemisestä, ja selkeimmät niistä ovat:

 • Keltatauti eli ihon ja limakalvojen kellastuminen, joka johtuu bilirubiinin kertymisestä. Maksa hajottaa tämän aineen toimiessaan kunnolla. Myös kutinaa saattaa esiintyä, sillä bilirubiinia kertyy epidermikseen, kun elimistö ei pysty poistamaan sitä.
 • Väsymystä ilmenee, kun varastoenergiaksi tarvittavaa glykogeenia, vitamiineja ja kivennäisaineita ei enää varastoidu.
 • Hidas ruoansulatus ja turvotus aterioiden jälkeen sekä pahoinvointi ja ripuli. Myös vatsakipua voi esiintyä sillä puolella vatsaa, jossa maksa sijaitsee. Koska sappea ei erity, rasvat eivät sula – alkaa ilmetä oireita.
 • Hyvin vaaleat/valkoiset ulosteet ja tumma virtsa.
 • Jalkojen, nilkkojen ja vatsan nesteturvotus.

Maksan vajaatoiminnan diagnoosi ja ennaltaehkäisy

Maksan vajaatoiminnan diagnosoimiseksi tarvitaan lääkärin arviota ja tutkimuksia. Näitä voivat olla verikoe, kuvantamistutkimukset tai koepalan otto.

Maksan vajaatoimintaa voi ehkäistä muun muassa seuraavilla tavoilla:

 • Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio, jossa on juuri sopivasti rasvaa ja suolaa
 • Alkoholia, tupakkaa, lääkkeitä ja muita kemikaaleja tulisi käyttää kohtuudella
 • Rokottaudu hepatiittia vastaan

Maksan vajaatoiminnan hoito riippuu sen aiheuttajasta. Käänny lääkärin puoleen mahdollisimman nopeasti, jos sinulla esiintyy mitään hälyttäviä oireita, jotta sairaus saadaan diagnosoitua ja hoito määrättyä mahdollisimman pian.

Some figure

Käy lukemassa myös tämä artikkeli: 7 ruokaa maksan ja haiman terveyden parantamiseksi

Lyhyesti

Maksa on erittäin tärkeä elin, joka on pidettävä hyvässä kunnossa. On tärkeää noudattaa terveellisiä elintapoja ja tietysti kääntyä lääkärin puoleen mahdollisten maksan vajaatoiminnasta kertovien oireiden ilmetessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • El-Kamary, S. S., & Strickland, G. T. (2016). Hepatitis, Viral. In International Encyclopedia of Public Health (Vol. 2, Issue 2, pp. 611–620). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00209-5
 • Sanz Arevalillo, N., et al. “Metástasis ósea como primera manifestación de un hepatocarcinoma.” Anales de Medicina Interna. Vol. 21. No. 4. Arán Ediciones, SL, 2004.
 • Torre, A. “Complicaciones de la cirrosis hepática: ascitis, encefalopatía, síndrome hepatorrenal y estado nutricional.” Revista de Gastroenterología de México 79.1 (2014): 5-7.
 • Woreta TA, Alqahtani SA. Evaluation of abnormal liver tests. Med Clin North Am. 2014 Jan;98(1):1-16.
 • Mandato C, Di Nuzzi A, Vajro P. Nutrition and Liver Disease. Nutrients. 2017 Dec 23;10(1):9.
 • Wang FS, Fan JG, Zhang Z, Gao B, Wang HY. The global burden of liver disease: the major impact of China. Hepatology. 2014 Dec;60(6):2099-108.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.