Logo image
Logo image

Näin pienennät ihohuokosia luonnollisesti

4 minuuttia
Hyvän ihonhoidon perusasioihin kuuluu muun muassa kuorinta, joka poistaa kasvoilta kuolleita ihohuokosia. Näin iholle kertynyt lika ei pysty tukkimaan ihohuokosia, ja vältyt siten aknelta ja mustapäiltä.
Näin pienennät ihohuokosia luonnollisesti
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Useat tekijät voivat aiheuttaa ihohuokosten avautumista, ja tämä on usein ulkonäön kannalta ei-toivottua. Syinä voivat olla muun muassa ihon kuorintarutiinin puutteellisuus, huono yleinen ihonhoito, perinnölliset tekijät, auringon aiheuttamat vahingot, mustapäiden ilmestyminen tai huono ruokavalio. Tässä artikkelissa kerrommekin sinulle kuinka pystyt pienentämään ihohuokosia luonnollisella tavalla, jotta ihosi näyttäisi hehkeämmältä ja tasaisemmalta.

Monet mallit, elokuvatähdet ja muut julkisuuden henkilöt näyttävät aina siltä kuin heidän ihonsa olisi posliinia – heillä ei näytä olevan edes pienintä näppylää. Useimmilla “oikeilla ihmisillä” on kuitenkin kasvoissaan jonkin verran laajentuneita ihohuokosia, jotka tuntuvat usein vaikeilta pienentää tai edes peittää. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään mahdoton tehtävä. On olemassa useita luonnollisia hoitokeinoja, jotka auttavat ihohuokosten sulkemisessa ja saavat kasvojen ihon näyttämään heleämmältä.

Näin pienennät ihohuokosia luonnollisesti

Ihonhoitorutiini laajentuneille ihohuokosille

Jos seuraat näitä yksinkertaisia ohjeita päivittäisessä ihonhoidossasi, pystyt vähitellen pienentämään laajentuneita eli “auenneita” ihohuokosia.

Kuori iho kahdesti viikossa

Kuorinnalla pääset eroon kuolleista ihosoluista, ja samalla hävität lian, joka tukkii huokoset ja aiheuttaa mahdollisesti aknea ja mustapäitä. Käytä puuvillaista kangasta, jonka olet kastanut lämpimään veteen, ja hiero kasvojesi ihoa hellävaraisesti.

Some figure

Anna ihollesi höyrytystä kerran viikossa

Tämä auttaa ihohuokosiasi poistamaan kaikenlaisia jäämiä, likaa ja rasvaa. Siten huokoset pystyvät myös palautumaan normaalin kokoisiksi. Keitä vettä kattilassa, ja kun se alkaa kuplia, laita kasvosi lähelle. Peitä sitten pääsi pyyhkeellä samalla tavalla kuin tekisit esimerkiksi flunssassa ollessasi. Huuhtele lopuksi kasvosi lämpimällä vedellä, ja kuivaa hellävaraisesti.

Käytä kasvonaamioita

Kun olet antanut kasvojesi olla höyryssä, ovat ihohuokosesi erittäin avoinna, mikä on hyväksi seuraavan vaiheen kannalta. Savinaamiot ovat erittäin suositeltavia, sillä ne imevät itseensä ihon ylimääräisen öljyn ja tehoavat siten akneen. Tällaiset naamiot pystyvät myös pienentämään ihohuokosia.

Some figure

Pese ja hoida kasvojasi joka ikinen aamu

Herättyäsi aamulla sinun tulisi heti ensimmäiseksi pestä kasvosi lämpimällä vedellä, ja iholle tulisi myös laittaa kotitekoinen kasvonaamio. Tällaisen voit valmistaa helposti sekoittamalla puolikkaan lasillisen vettä, 1/4 lasillista maitoa, kaksi lusikallista ruokasoodaa ja yhden kananmunan valkuaisen. Tämä seos puhdistaa ihon tehokkaasti ja syvältä, ja se hävittää myös pinnalta bakteereja, jotka voivat tukkia huokoset. Hiero seosta kasvoillesi hellävaraisesti ja huuhtele sitten lämpimällä vedellä.

Kosteuta ihoasi aloe veran avulla

Tällä kasvilla on monia parantavia ominaisuuksia, ja ne voivat olla hyväksi myös ihosi kannalta. Aloe vera auttaa kiinteyttämään kasvojasi, hillitsee erilaisia ongelmia sekä suojaa ihoasi ulkoisilta haittatekijöiltä. Jos sinulla on siis jo aloe vera -kasvi kotonasi, voit yksinkertaisesti leikata siitä yhden lehden ja ottaa sen sisällä olevan geelin talteen. Laita sitä sitten ihollesi ja anna kuivua ennen kuin huuhtelet kasvosi.

Some figure

Erilaisia kotihoitoja laajentuneille ihohuokosille

Mantelinaamio

Murskaa tehosekoittimessa 1/3 kupillisen verran manteleita niin, että tuloksena on tasainen jauhe. Lisää sitten hieman vettä, jotta saat aikaan tahnan. Laita sitä kasvoillesi siten, että aloitat nenästä ja etenet sitten muille alueille. Anna naamion vaikuttaa puolen tunnin ajan, ja pese lopuksi kasvosi lämpimällä vedellä. Toista tämä käsittely useamman kerran viikossa, jotta saisit aikaan hyviä tuloksia.

Piimänaamio

Tämä on varsin vanha kotikonsti ihon puhdistamiseksi, mutta se toimii myös ihohuokosten pienentämiseksi luonnollisella tavalla. Yhden kokonaisen viikon ajan sinun tulisi ennen nukkumaanmenoa pestä kasvosi ja laittaa sitten ihollesi hiukan piimää puuvillavanun avulla. Anna piimän vaikuttaa 20 minuutin ajan, ja huuhtele lopuksi kylmällä vedellä.

Some figure

Papaijahoito

Hiero puhtaalle ihollesi papaijaa ja anna vaikuttaa 15-20 minuutin ajan ennen kuin huuhtelet sen pois lämpimällä vedellä. Tämä kotihoito auttaa myös siihen, jos haluat saada pisamasi näyttämään himmeämmiltä.

Majoneesinaamio

Voit valmistaa kotitekoista majoneesia sekoittamalla kananmunia, sitruunamehua ja öljyä, tai voit vaihtoehtoisesti ostaa jotakin valmistuotetta kaupasta. Laita lusikallinen majoneesia kasvojesi iholle ja anna vaikuttaa 20 minuutin ajan. (Tämä hoito tepsii muuten myös hiuksiin, jos haluat lisätä niiden kiiltoa!) Ihosi tuntuu käsittelyn jälkeen paljon pehmeämmältä. Majoneesin suhteen tulee kuitenkin huomata, että jos ihosi on jo valmiiksi rasvainen, ei tämä ole oikea hoito ihotyypillesi.

Some figure

Appelsiinimehu

Tämä helppo ja edullinen hoito on kätevä apu ihohuokosten pienentämiseksi. Appelsiinin sisältämä happo toimii eräänlaisena kuorinta-aineena, joka samalla puhdistaa ihohuokosia. C-vitamiini puolestaan kiinteyttää ihoasi.

Purista appelsiineista mehu ja kasta siihen puuvillavanua, jolla sitten sivelet kasvojesi ihoa. Toinen vaihtoehto on leikata appelsiini puoliksi, ja laittaa sitä hieroen suoraan iholle. Teetpä tämän hoidon kummalla tavalla tahansa, tulisi mehun antaa vaikuttaa viiden minuutin ajan, ja sitten ihon voi huuhdella kylmällä vedellä. Älä tee tätä hoitoa kuitenkaan päiväsaikaan, tai jos olet esimerkiksi suunnittelemassa ulosmenoa, sillä kasvot voivat appelsiinimehun jälkeen näyttää pilkullisilta – parasta onkin siis tehdä tämä hoito vasta illalla ennen nukkumaanmenoa.

Kaurahiutalenaamio

Laita lasillinen kaurahiutaleita tehosekoittimeen, ja murskaa niitä kunnes tuloksena on tasainen jauhe. Lisää sitten lasillinen lämmintä vettä ja sekoita kunnes saat aikaan tahnamaisen seoksen. Laita sitä ihollesi ja anna vaikuttaa kunnes naamio on täysin kuiva. Pese sitten kasvosi lämpimällä vedellä.

Some figure

Jääpalat

Ota muutama jääpala ja laita ne suoraan kasvojesi iholle. Anna vaikuttaa maksimissaan puoli minuuttia, jotta iho ei pääse vahingoittumaan. Tulet heti tuntemaan ihoa kiinteyttävän vaikutuksen, ja tämä hoito on erityisen hyvä tehdä sen jälkeen kun olet käynyt suihkussa tai kylvyssä.

Ruokasooda

Voit valmistaa naamion sekoittamalla yhtä suuret määrät ruokasoodaa ja lämmintä vettä. Hiero tahnaa kasvojen iholle pyörivin liikkein puolen minuutin ajan, ja huuhdo sitten kylmällä vedellä. Toista tätä hoitoa joka päivä yhden kokonaisen viikon ajan, ja sitten voit alkaa toistamaan tätä ainoastaan kolmesti viikossa.

Some figure

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • VV.AA. (2006).Quemaduras por frío: Revisión de 10 años.https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-40262006000500005
  • National Institutes of Health. https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/VitaminC-DatosEnEspanol.pdf
  • VV.AA. (2006).Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel.http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004
  • Sanz Peiro, Pablo. (2014).Utilización terapéutica de la arcilla. https://www.researchgate.net/publication/298861012_Utilizacion_terapeutica_de_la_arcilla
  • González Minero, Francisco José. (2017).Historia y actualidad de productos para la piel, cosméticos y fragancias. Especialmente los derivados de las plantas.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2340-98942017000100005
  • Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos.https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003238.htm

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.