Logo image
Logo image

Näin pelastat keltaiseksi muuttuneen onnenbambun

3 minuuttia
Muuttuivatko onnenbambusi varret ja lehdet keltaisiksi, etkä tiedä miksi? Annamme sinulle hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla voit pelastaa kasvisi.
Näin pelastat keltaiseksi muuttuneen onnenbambun
Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2023

Onnenbambu on trooppista alkuperää oleva kasvi, joka on saavuttanut suosiota hyvän onnen ja vaurauden symbolina kodeissa. Sen rehevä ulkonäkö ja suhteellinen kestävyys tekevät siitä loistavan valinnan niille, jotka haluavat tuoda kotiinsa ripauksen luontoa.

Joskus ilmenee kuitenkin huolestuttava ongelma: heikkenemisen merkit tulevat näkyviin, ja ne ilmenevät kellastuvina lehtinä ja varsina. Jos näin käy, kaikki ei ole vielä menetetty. Annamme arvokkaita vinkkejä, joilla voit pelastaa keltaiseksi muuttuneen onnenbambun ja saada sen elinvoiman takaisin.

Millainen onnenbambu on?

Ennen kuin syvennymme ratkaisuihin onnenbambun pelastamiseksi, on tärkeää ymmärtää sen erityistarpeet. Vaikka se tunnetaan nimellä “bambu”, se ei kuulu todelliseen bambuperheeseen, vaan se kuuluu traakkipuusukuun.

Ensinnäkin on hyvä tietää, että onnenbambu tai ruokotraakkipuu on Kamerunista, Afrikasta, kotoisin oleva kasvi, joten se viihtyy lämpimissä ympäristöissä, joissa on kohtalainen kosteus. Sen valonsietokyky on kohtalainen, mikä tarkoittaa, että sitä ei pidä altistaa suoralle ja voimakkaalle auringonvalolle pitkiksi ajoiksi.

Se on myös herkkä voimakkaille lämpötilan vaihteluille. Kylmä veto voi vahingoittaa kasvia.

Kastelun osalta onnenbambu tarvitsee riittävästi vettä pysyäkseen terveenä. On kuitenkin tärkeää välttää liiallista kosteutta, sillä se voi johtaa juurien mätänemiseen.

Lue tämäkin: Roikkuvia huonekasveja kotia koristamaan

Syyt ja ratkaisut onnenbambun kellastumiseen

Vaikka tämä kasvi on kestävä, tietyt tekijät voivat vaikuttaa sen terveyteen ja ulkonäköön, jolloin sen lehdet ja varsi kellastuvat. Seuraavassa tarkastelemme tärkeimpiä syitä ja tarjoamme tehokkaita ratkaisuja, joilla voit pelastaa keltaiseksi muuttuneen onnenbambun.

Liiallinen kastelu

Vaikka onnenbambun on pidettävä juurensa vedessä, liian suuri määrä nestettä astiassa voi johtaa siihen, että varret muuttuvat pehmeiksi ja keltaisiksi. Pelastaaksesi kasvisi, varmista riittävä kastelu ja vähennä kasvin saatavilla olevan veden määrää.

Vettä ei vaihdeta tarpeeksi usein

Onnenbambu kasvaa vedessä, mutta on tärkeää vaihtaa juuria ympäröivä vesi säännöllisesti kellastumisen estämiseksi. Jos et ole tehnyt näin, aloita astian sisällön uusiminen vähintään kerran viikossa.

Liiallinen altistuminen suoralle auringonvalolle

Tämä kasvi suosii voimakasta, mutta epäsuoraa valoa. Jos se altistuu pitkään suoralle auringonvalolle, lehdet voivat palaa ja varret kellastua. Jos haluat pelastaa onnenbambusi, muista sijoittaa se valoisaan paikkaan, mutta ilman aggressiivista UV-altistusta.

Voimakkaat lämpötilan vaihtelut

Onnenbambu on hyvin herkkä äkillisille lämpötilan muutoksille. Tämä koskee myös sisätilojen lämmityksen tai kylmien ikkunanpuitteiden aiheuttamia muutoksia.

Nämä muutokset voivat saada lehdet ja varret kellastumaan. Pelastaaksesi kasvin, pidä huoneen lämpötila vakaana ja vältä kasvin sijoittamista lämmönlähteiden tai kylmän vedon lähelle.

Liiallinen lannoitus

Onnenbambu on herkkä lannoitteille, ja se tarvitsee niitä vähemmän kuin useimmat muut huonekasvit. Jos näitä aineita käytetään liian usein tai suurina pitoisuuksina, lehdet ja varret voivat kellastua.

Lue lisää: 8 ideaa ympäristöystävällisen kylpyhuoneen luomiseen

Missä olosuhteissa onnenbambu kasvaa parhaiten?

Vuonna 2011 julkaistussa opinnäytetyössä koottiin yhteen tutkimuksia, joiden avulla pyrittiin selvittämään olosuhteet, jotka takaavat tämän kasvin paremman kasvun. Tässä ovat tärkeimmät tulokset:

  • Onnenbambua tulisi kastella vähintään kerran viikossa niin, että 2,5 cm varresta on veden peitossa.
  • Laji kasvaa parhaiten 15-32 °C:n lämpötilassa. Siksi sitä pidetään täydellisenä kotiin.
  • Lehtien puhdistamiseen riittää kostea liina. Kemikaalit tukkivat kasvin ilmaraot, mikä haittaa sen normaaleja fysiologisia toimintoja.

Tätä lajia on helppo hoitaa. Itse asiassa se on yksi syy siihen, miksi ihmiset valitsevat sen usein.

Esimerkiksi Aasiassa se on usein yleinen lahja, kun joku aloittaa uuden projektin. Onnenbambu on synonyymi positiiviselle energialle ja vauraudelle. Pidä onnenbambustasi huolta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.