Logo image
Logo image

8 ideaa ympäristöystävällisen kylpyhuoneen luomiseen

3 minuuttia
Ympäristöystävällisessä kylpyhuoneessa on kyse luonnonvarojen optimoinnista, mikä hyödyttää sekä käyttäjien terveyttä että ympäristöä. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä ympäristöystävällisen kylpyhuoneen luomiseen!
8 ideaa ympäristöystävällisen kylpyhuoneen luomiseen
Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Kun seuraavan kerran haluat uudistaa kylpyhuoneesi ilmettä, kokeile kestävää kehitystä tukevia vaihtoehtoja. Pienillä valinnoilla voimme hidastaa ilmastonmuutosta ja suojella planeettaamme. Samalla voimme vähentää terveydelle haitallisten tekijöiden vaikutusta. Tässä artikkelissa käymme läpi 8 ideaa ympäristöystävällisen kylpyhuoneen luomiseen.

Nykyään on tarjolla laaja kirjo erilaisia vaihtoehtoja, joiden avulla voit säästää veden ja energian kulutusta. Veden ja energian kulutus sekä kylpyhuoneen materiaalit vaikuttavat maapallomme ekosysteemien tasapainoon. Haluatko oppia lisää tästä aiheesta? Jos näin on, jatka lukemista!

Miksi ympäristöystävällinen kylpyhuone?

Yhä useammat liikkeet sekä yritykset pyrkivät suojelemaan ja huolehtimaan ympäristöstä. Lisäksi yhä useammat ihmiset omaksuvat terveellisiä elämäntapoja. Tästä syystä on tärkeää luoda toimivia ja viihtyisiä tiloja, joissa on otettu huomioon ympäristöystävällisyys.

Perinteisillä vaihtoehdoilla kulutat enemmän vettä ja sähköä. Tämän lisäksi kosmeettinen jäte  saastuttaa valtameriä. Aquae Foundation huomauttaa, että wc:n huuhtelu kuluttaa 7,5–26,5 litraa vettä.

Kun suihkusi kestää yli 15 minuuttia, veden keskimääräinen kulutus kasvaa huomattavasti. Mikäli jätät vesihanan auki samalla kun harjaat hampaitasi, tuhlaat helposti litran puhdasta vettä.

Kuinka voimme tehdä kylpyhuoneesta ympäristöystävällisemmän? Kaikki lähtee omien tapojen muuttamisesta sekä vastuullisuudesta, mutta kylpyhuoneen uudistuksen yhteydessä voit myös käyttää ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Näin voit luoda ego-kylpyhuoneen!

Parhaat vinkit ympäristöystävällisen kylpyhuoneen luomiseen

Ensimmäinen askel ympäristöystävällisen kylpyhuoneen luomiseen on oikeanlaisten pintamateriaalien valinta. Alle olemme listanneet vinkkejä, joiden avulla voit helposti muuttaa nykyisen kylpyhuoneesi kestävän kehityksen mukaiseksi.

Some figure

Lue myös: Mitä tarkoittaa kestävä ruokavalio?

1. Vaihda wc-istuin

Vanhat wc-istuimet kuluttavat enemmän vettä. Siksi kaksoishuuhteluvaihtoehdolla varustetut wc-istuimet ovat ympäristöystävällisempi valinta. Eli ne, jotka tyhjentävät koko säiliön päästäkseen eroon kiinteistä aineista ja vain puolet säiliöstä nesteiden tapauksessa.

Jos vanha wc-istuin on hyvässä kunnossa, älä heitä sitä pois. Ota yhteyttä rakennusmestariin ja kysy mahdollisuudesta asentaa siihen kaksoishuuhtelujärjestelmä.

2. Sano hyvästit keinotekoisille kemikaaleille

Jos haluat 100 % ympäristöystävällisen kylpyhuoneen, sekä hygieniatuotteiden että kylpyhuoneessa käytettävien siivoustuotteiden tulee olla luonnollisia. Luonnolliset siivous- ja hygieniatuotteet ovat parempi valinta sekä sinulle että ympäristölle.

Toxic-Free Home -järjestö suosittelee terpeenin sekä sitruunan tai männyn tuoksuisten kemikaalien hävittämistä, erityisesti päivinä, jolloin ilmansaastearvot ovat koholla. Vältä niitä myös silloin kun käytetään ilmanpuhdistimia tai ionisaattoreita. Osta vain tuotteita, joita todella käytät. Älä sekoita siivoukseen käytettäviä puhdistusaineita keskenään. Eri siivousaineet voivat sekoittuessaan muodostaa terveydelle vaarallisia kaasuja.

3. Sijoita vedenlämmitin strategiseen paikkaan

Vedenlämmittimet eivät saa olla liian kaukana kylpyhuoneesta. Jos kuuma vesi kulkee pitkän matkan putkistossa, seurauksena on sähköenergian kulutuksen moninkertaistuminen. Sijoita se mahdollisimman lähelle kylpyhuoneetta.

4. Käytä energiaa säästäviä valaisimia

Kun on aika vaihtaa hehkulamput, käytä tilaisuutta energiansäästö- tai LED-lamppuihin. Tällainen valaistus on energiaa säästävää. Saat myös selkeyttä lisäävän valkoisen valon edut.

Banco Bilbao Vizcaya de Argentaria (BBVA) mukaan LED-valot tuovat mukanaan esimerkiksi seuraavia etuja:

 • Monipuoliset mallit
 • Välitön sytytys
 • Pidempi kestävyys paikoissa, joissa ei ole liiallista lämpöä
 • Vähemmän saastetta, koska ne eivät sisällä elohopeaa

Luonnonvalo sopii myös kylpyhuoneisiin.

5. Asenna vettä säästävät hanat

Hanat, jotka on varustettu ajastimella, sopivat loistavasti ympäristöystävälliseen kylpyhuoneeseen. Myös yksivipuhanat ovat hyvä vaihtoehto. Ominaisuuksiensa vuoksi nämä hanat sulkeutuvat automaattisesti, mikä vähentää huomattavasti vedenkulutusta.

6. Käytä ekologisia materiaaleja

Varmista, että kylpyhuoneesi huonekalut ja muut koriste-elementit ovat kestävän kehityksen mukaisia. Ympäristöystävälliset materiaalit luovat omaperäisen ja elegantin ilmeen mihin tahansa kylpyhuoneeseen.

Hyviä vaihtoehtoja ovat seuraavat:

 • Juutti
 • Kivi
 • Bambu
 • Marmori
 • Puu
 • Kasvit
 • Kierrätetyt materiaalit

7. Käytä enemmän suihkua kuin kylpyammetta

Suihkun käyttäminen säästää huomattavasti enemmän vettä kuin kylpyammeen täyttäminen. Kylpyammeeseen tarvitaan enemmän vettä peseytymistä varten. On hyvä muistaa, että myös suihkussa viettämäsi aika on tärkeä tekijä veden säästämisessä. Kuten voit kuvitella, mitä lyhyempi suihku, sitä parempi.

8. Käytä maaleja, jotka on valmistettu luonnollisista ainesosista

Maalaa kylpyhuoneen seinät maaleilla, jotka on valmistettu ilman liuottimia tai myrkyllisiä lisäaineita. Sen sijaan niissä käytetään raaka-aineita kuten risiiniöljy, pellavansiemenet ja soija.

Niissä on sama peittävyys kuin normaaleissa maaleissa. Ne suojaavat kylpyhuoneen pintoja kosteudelta. Lisäksi tarjolla on useita värisävyjä, joista voit valita mieleisesi.

Some figure

Lue myös: 7 esinettä, jotka tulisi desinfioida joka päivä

Onko ympäristöystävälliselle kylpyhuoneelle olemassa muita vaihtoehtoja?

Ympäristöystävälliselle kylpyhuoneelle on myös toinen vaihtoehto. Se on kompostikäymälä, joka sopii ihanteellisesti maaseudulle ilman sanitaatioverkostoja.

Tämä ehdotus perustuu käymälään kertyneiden ulosteiden sekä virtsan uudelleenkäyttöön sekoittamalla niihin sahanpurua ja muita orgaanisia yhdisteitä, jotka toimivat maaperän lannoitteena.

Nyt tiedät enemmän ympäristöystävällisen kylpyhuoneen rakentamisesta sekä muista kestävää kehitystä tukevista vaihtoehdoista. Tekemällä pieniä valintoja, voimme suojella ympäristöämme ja hidastaa ilmastonmuutosta.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • ¿Cuánta agua gastas en el baño? Fundación Aquae. España. https://www.fundacionaquae.org/cuanta-agua-gastas-en-el-bano/
 • Estas son las ventajas de las bombillas LED o de ‘bajo consumo’ para ahorrar luz. BBVA. España. https://www.bbva.com/es/sostenibilidad/estas-son-las-ventajas-de-las-bombillas-led-o-de-bajo-consumo-para-ahorrar-luz/
 • Terpeno. Instituto Nacional del Cáncer. Estados Unidos. https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionarios/diccionario-cancer/def/terpeno
 • Productos de limpieza limpios. Hogar Sin Tóxicos. España. https://www.hogarsintoxicos.org/es/soluciones/productos-limpieza-limpios

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.