Miten muovisaaste vaikuttaa terveyteen?

Muovisaaste lisääntyy ihmisyhteiskunnan mukana. On osoitettu, että on olemassa lukuisia eläinlajeja, joiden ruoansulatuskanavassa on mikromuovia. Myös vaikutukset meidän ihmisten terveyteen ovat havaittavissa jo alustavasti.
Miten muovisaaste vaikuttaa terveyteen?

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Muovisaaste on tulossa yhdeksi ihmiskunnan suurimmista ongelmista. Muovi on yksi eniten käyttämistämme materiaaleista teollisuudessa, erityisesti elintarviketeollisuudessa. Sen vaikutuksia ei kuitenkaan vieläkään ymmärretä hyvin.

Muovilla on “elinkaari” eli sarja vaiheita, jotka se käy läpi koko olemassaolonsa aikana. Sen prosessi koostuu neljästä vaiheesta:

  • Materiaalin hankkiminen
  • Kuljetus
  • Valmistus ja jalostus
  • Käyttö ja jätehuolto

Muovisaasteen vaikutuksia kussakin näistä vaiheista tutkitaan parhaillaan. On jo selvää, että sillä on monia haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja että se on enemmän kuin pelkkä ympäristöongelma.

Tässä artikkelissa kerrommekin, kuinka muovisaaste vaikuttaa terveyteen, koska olemme kaikki alttiina sille. Meidän on oltava tietoisia asiasta, jotta voimme harkita uudelleen tämän materiaalin sosiaalisesti vastuullisempaa käyttöä.

Miten muovisaaste vaikuttaa terveyteen?

Muovisaastetta tutkitaan sen määrittämiseksi, kuinka paljon se vaikuttaa kehoon. Mikromuovin tiedetään kuitenkin jo nyt aiheuttavan vahinkoa monille eliöille, kuten kaloille.

Mikromuovit ovat hiukkasia, joiden halkaisija on alle 5 millimetriä. Niitä tuotetaan jakamalla suurempia muoveja, jotka pienentyvät ja tunkeutuvat kaikkialle ympäristöön, erityisesti vesistöihin.

Tämä johtuu siitä, että suuri osa muovijätteestä päätyy mereen. Tutkijat ovat osoittaneet, että mikromuoveja on yli 100 vesilajissa niiden ruoansulatuskanavassa. Toisin sanoen se saastuttaa meren eläimistöä.

Suuri ongelma on sekin, että monet näistä lajeista ovat osa ruokavaliotamme. Lisäksi tämä muovisaaste tekee merieläimet sairaiksi. On mm. löydetty jo lukemattomia kilpikonnia, joilla on muovisaasteen aiheuttama suolistotukos.

Ajan myötä näistä mikromuoveista tulee todennäköisesti vieläkin pienempiä. Nämä hiukkaset voivat lopulta päästä kudoksiimme ja myrkyttää meidät. Totuus on, että tämä on edelleen hypoteesi, mutta kokeelliset mallit osoittavat sen todellisen mahdollisuuden ihmisillä.

Muovisaaste saastuttaa maailmaa.
Muovit ovat läsnä jokapäiväisessä elämässämme.

Kemiallinen saastuminen

Muovisaasteen luomat ongelmat eivät rajoitu vain merieläinten suolisto-ongelmiin. Muovit saavat muita epäpuhtauksia kiinnittymään niihin ja pitämään ne merten sekä jokien pinnalla.

Tämä tapahtuu esimerkiksi polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen kanssa. Tällä tavalla näiden aineiden myrkyllisyys lisääntyy, koska ne pystyvät säilymään pidempään.

Muovisaaste ja sen kiertokulku

Kuten olemme jo maininneet, muovi seuraa “elinkaartaan”. Jokaisessa vaiheessaan se todennäköisesti vaikuttaa terveyteen jollain tavalla.

Kierrätys.
Meidän on otettava aktiivinen rooli muovin uudelleenkäytössä suojellaksemme terveyttämme.

Ensinnäkin hankinta- ja kuljetusvaiheessa syntyy monia kemiallisia päästöjä. Nämä aineet, kuten bentseeni, voivat vaikuttaa immuunijärjestelmäämme. Niillä näyttää olevan myös syövän kehittymiseen vaikuttavia sekä hermostoa myrkyttäviä ominaisuuksia. Sama tapahtuu jalostuksen ja valmistuksen aikana.

Käyttö- ja jätehuoltovaiheet ovat tärkeimmät. Käytännössä jokainen altistuu muovin vaikutuksille ja on päivittäin kosketuksissa lukuisiin muovia sisältäviin tuotteisiin.

Itse asiassa, kuten totesimme edellisessä osiossa, jätteiden puutteellinen käsittely tarkoittaa, että lopulta nielemme samaa muovia, jonka heitämme pois. Siksi on tärkeää olla hyvin tietoinen ongelmasta ja käyttää sitä vastuullisesti.

Yhteenveto

Muovi on läsnä jokapäiväisessä elämässämme, emmekä välttämättä pysty poistamaan sitä kokonaan, mutta meidän on voitava järkeistää ja käyttää sitä uudelleen. Yhteiskunnallisesti vastuullinen käyttö on välttämätöntä, jotta emme sairastu omasta jätteestämme.

Villieläimet kärsivät jo muovisaasteen vaikutuksista, ja ihmislajit voivat seurata samaa tietä. On meidän tehtävämme ryhtyä toimiin prosessin kääntämiseksi toiseen suuntaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.