7 tapaa siivota ulkotilat ennen kesää

Haluatko nauttia parvekkeestasi tai pihastasi kesällä, mutta et vain jaksaisi siivota niitä kunnolla? Annamme 7 vinkkiä, joiden avulla hoidat siivouksen alta kätevästi.
7 tapaa siivota ulkotilat ennen kesää

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ilmojen lämmetessä siirrytään usein viettämään aikaa terassille tai parvekkeelle. Monella on tapana olla enemmän ulkona raittiissa ilmassa kuin sisällä. Tänään haluamme jakaa 7 tapaa siivota ulkotilat ennen kesää, jotta voit nauttia niistä täysin siemauksin.

Jokainen parveke, terassi tai piha tarvitsee erityistä huoltoa aina nurmikosta, kukista ja kasveista ulkokalusteisiin. Ulkotilat kannattaa pitää hyvässä kunnossa, jotta ne ovat valmiita toistuvaan ja runsaaseen käyttöön.

Seuraavaksi jaamme muutamia vinkkejä, joiden avulla voit siivota ulkotilasi järjestelmällisesti.

7 tapaa siivota ulkotilat ennen kesää

Yritä olla unohtamatta mitään, mutta ennen kaikkea pyri noudattamaan tiettyä järjestystä. Suosittelemme tarkastelemaan parveketta tai terassia huolellisesti ja laatimaan listan tehtävistä töistä. Näin siivous on tehokkaampaa ja tuotteliaampaa.

Tässä on joitakin vaihtoehtoja.

1. Heitä pois turhat tavarat

Tämä on ensimmäinen tehtävä siivotessa ulkotiloja ennen kesää. Kun olet käynyt läpi jokaisen nurkan, heitä pois kaikki mitä et aiot käyttää tai korjata. Näin sinulla on enemmän tilaa työskennellä ja kunnostaa tavaroita.

Tarkoitamme tällä vanhoja huonekaluja, joiden kunnostaminen tai uudelleenkäyttö on ollut mielessäsi jo pitkään, mutta et ole jostain syystä koskaan saanut sitä aikaiseksi. Jos perheessä on lapsia, voit lahjoittaa tai heittää menemään sellaiset lelut, joita he eivät ole käyttäneet pitkiin aikoihin.

Käyttämättömät lelut kannattaa heittää menemään tai lahjoittaa.

2. Puhdista huonekalut

Ulkokalusteiden materiaalista riippuen voi olla kannattavaa vuokrata painepesuri. Niissä on se loistava puoli, että vesi tulee ulos kovalla paineella tehden syväpuhdistuksen.

Jos kalusteet ovat puuta, varo ettei maali irtoa veden voimasta. Kun kalusteet ovat putipuhtaita, pystyt arvioimaan niiden kunnostamistarpeen.

Puukalusteiden kunnostus voi edellyttää tiivistysaineen käyttöä, jotta kosteus, auringonvalo tai sadevesi eivät vahingoita materiaalia. Jos kalusteet on valmistettu muovista tai metallista, jo pelkkä maalipinta voi riittää kaunistamaan ja suojaamaan niitä.

Ulkokalusteiden päällä olevien tyynyjen päälliset ja peitot on nekin puhdistettava perusteellisesti. Älä myöskään unohda säätää ruuveja, nauloja tai kiinnityksiä. Näin kaikki on varmasti kunnossa, kun otat ne taas käyttöön.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kuinka sisustaa terassi andalusialaiseen tyyliin

3. Hoida nurmikko

Nurmikkoa hoitaessasi voit samalla tehdä muitakin töitä, kuten kitkeä rikkaruohot, lisätä lannoitetta, kylvää siemenet ja karsia kasvit. Jos päätät aloittaa nurmikosta, poista rikkaruohot ja mahdolliset syksyllä kertyneet oksat ja lehdet. Kun nurmikko on siisti, siihen kannattaa levittää lehtikatetta tai kompostia, jotta se vahvistuu.

Kasvien karsiminen riippuu lajista. Voit kaunistaa niitä poistamalla mahdolliset kuivat oksat tai lehdet.

Kun olet saanut työn tehtyä, suosittelemme istuttamaan kausikukkia pihalle antamaan vähän väriä. Värikkäiden ruukkujen sekoitus herättää puutarhasi eloon!

4. Puhdista viemärit

Syksyn ja talven aikana viemäreihin voi kertyä kaikenlaista roskaa. Ja runsaiden sateiden aikana ne voivat tukkeutua. Tästä syystä on aika kääntää katse tähän osioon, kun olet siivonnut terassin.

5. Pese ulkotilan puulattiat

Yleensä perusteelliseen puhdistukseen riittää pehmeäharjaksinen harja ja vesi. Jos olet jo puhdistanut lattian eikä se näytä juurikaan paremmalta, voit kokeilla hiomista ja lakkausta.

Lakkaus ei ainoastaan palauta lattian väriä ja kirkkautta, vaan myös osan sen menettämästä suojasta. Keraamiset lattiat tai kivilattiat voi helposti pestä vedellä ja saippualla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Parhaat vinkit terassipuutarhan luomiseksi

6. Silmäile seiniä, kattoa ja nurkkia

Painepesurilla voi puhdistaa seinät, katon nurkat, rännit ja viemärit. Sinne on yleensä kertynyt vanhoja lehtiä ja oksia, jotka voivat aiheuttaa ongelmia sateella.

Seinien kohdalla on tärkeää olla varovainen painepesurin kanssa, sillä liian suuri paine voi vahingoittaa maalia tai tiili- tai kiviseinän saumoja.

Markiisien ja päivänvarjojen siivouksessa saatat joutua käyttämään ensin pölynimuria. Kun olet poistanut pölyt, pese ne saippualla ja vedellä.

Kesällä aikaa vietetään paljon terassilla.

7. Hanki kaikki tarvittavat työkalut

Ennen kuin aloitat ulkotilojen siivouksen, kerää yhteen kaikki tarvittavat välineet. Saatat tarvita esimerkiksi puutarhakäsineitä sekä haravan ja lapion maanmuokkausta varten.

Pesuaineiden, vesiletkujen ja työkalujen tulisi olla ulottuvillasi. Jos ne eivät ole valmiina, joudut keskeyttämään työn etsiäksesi ne, jolloin aikaa menee hukkaan.

Näillä vinkeillä voit siivota ulkotilat ennen kesää itseäsi uuvuttamatta

Tehtävälistan hyödyntäminen on hyvä idea, sillä näin saat organisoitua ajankäyttösi parhaalla mahdollisella tavalla. Kesä houkuttelee meitä viettämään enemmän aikaa raittiissa ilmassa ja nauttimaan ulkotiloistamme.

Ulkotilojen siivoaminen ennen kesää on tärkeää, jotta voit nauttia siellä oleskelusta ystävien ja perheen kanssa. Kehotamme antamaan lähipiirin jokaiselle henkilölle oman osuutensa terassin tai parvekkeen siivoamisessa. Haluavathan he lopulta kaikki varmasti viettää siellä aikaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • de Administración Regional, E. (2009). Limpieza y tratamiento de muebles y enseres.
  • COLLADO, H., & ADAY, M. (2017). Limpieza y puesta a punto de pisos y zonas comunes en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • Quincke, A., GARCÍA LAMOTHE, L., & Morón, A. (2008). Manejo de la fertilización en cultivos de verano. Jornada INIA La Estanzuela. Cultivos de verano, INIA La Estanzuela. Montevideo: INIA, 1-4.
  • Barreiro, S., & Hirsch, T. (2011). Protección de la madera.
  • Villegas Castillo, V. A., & Trippel, S. (2004). Manual de tratamientos superficiales en madera(Doctoral dissertation, Universidad de Talca (Chile). Escuela de Ingenieria en Industrias de la Madera.).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.