Logo image
Logo image

Kuinka olla organisoidumpi ihminen?

4 minuuttia
Organisointi ja päivän suunnittelu hieman pidemmälle on mahdollista. Kerromme sinulle, mitä järjestäytyneet ihmiset tekevät ja kuinka sinä voit olla yksi heistä!
Kuinka olla organisoidumpi ihminen?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Turhaudutko päivän päätteeksi, kun huomaat, että pystyit suorittamaan vain kaksi suunnitellusta kymmenestä aktiviteetista? On hyvin yleistä tuntea, että vuorokaudessa ei ole tarpeeksi tunteja. Organisointi on avain, jonka avulla saamme rutiineistamme kaiken irti. Ennen sitä sinun on kuitenkin opittava olemaan organisoidumpi ihminen.

Ihmiset, jotka ovat hyviä organisoimaan, eivät tee enempää kuin listalle on kirjattu. He kuitenkin pitävät huolellista kirjaa siitä, mitä heidän on tehtävä.

Tässä mielessä, kun päivä lähenee loppuaan, he käyttävät 10 minuuttia seuraavan päivän suunnitteluun ja tärkeiden asioiden korostamiseen. Lisäksi he eivät pidä järjestystä vain muistiinpanoissaan, vaan myös työ- tai opiskelutiloissaan.

Kuinka olla organisoidumpi?

Aiomme jakaa muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua olemaan hieman organisoidumpi ja tuntemaan, että päivä on ollut tuottoisa. Meidän tulee selventää, että voit soveltaa niitä millä tahansa alueella, olipa kyseessä kotisi, työsi tai elämäsi yleensä.

Tee listoja

Tehtäväluetteloiden tekeminen on erittäin hyvä alku. On olemassa matkapuhelinsovelluksia, jotka on suunniteltu tekemään luetteloita luokitteluista, väreistä tai prioriteeteista. Klassisen muistikirjan käyttäminen on kuitenkin aina pätevä valinta.

Samalla on tärkeää selvittää, mikä asia on kiireellisin ja mikä on parasta suorittaa pois alta heti aamusta. Maailmankuulu puhuja Brian Tracy toteaa kirjassaan Eat That Frog!, että kun pääset eroon siitä, mitä olet lykännyt, kaikki alkaa sujua paljon nopeammin.

Sinun tulee myös varmistaa, että et yritä luottaa muistiisi, vaikka se olisi kuinka hyvä. On aina parempi kirjoittaa kaikki ylös, jotta et joudu kysymään itseltäsi “mitä minun piti tehdä?”. Tekemällä muistiinpanoja voit välttää väärinkäsityksiä ja hämmennystä.

Some figure
Listojen kirjoittaminen muistikirjaan on edelleen klassinen tapa parantaa organisaatiota.

Pidä kaikki paikoillaan

Olisit hämmästynyt, jos laskisimme ajan, jonka tuhlaamme automme avaimien etsimiseen, koska emme laittaneet niitä oikealle paikalle. Laturit, matkapuhelimet, paperit, kynät, vaatteet, lelut kodeissa, joissa on lapsia… Kaikelle on oltava määrätty paikka, jota tulee kunnioittaa. Muuten vietät koko päivän esineiden etsimiseen.

Yksi kodin siivoamisen asiantuntijan Marie Kondon vinkeistä on, että aina kun kuljet huoneesta toiseen, ota jotain mukaan. Eli kannattaa hyödyntää matka ja viedä keittiöön jääneet vaatteet esimerkiksi makuuhuoneeseen. Se on hyvin yksinkertaista ja säästät paljon aikaa.

Lue myös: Käytä 20/10 -menetelmää kodin järjestämiseen

Järjestä tietokoneesi

Jos työskentelet tietokoneella, myös sen tulee olla järjestyksessä. Puhdas työpöytä motivoi ja tiedot ovat välittömästi saatavilla. Luokittele asiakirjojasi kansioiden ja alikansioiden avulla.

Sama koskee selaimen kirjanmerkkejä. On välttämätöntä, että sivustoilla on kansioita, joilla on yhteisiä ominaisuuksia tai jotka sisältävät samanlaista tietoa. Esimerkiksi uutiset, toimittajat, asiakkaat, maksujärjestelmät, pankit, elokuvat jne.

Se saattaa vaikuttaa itsestään selvältä, mutta usein lisäämme uuden kirjanmerkin suosikkeihimme, ja sitten se katoaa. Tämä vaatii aikaa, kun seuraavan kerran kirjaudumme sisään.

Tee yksi asia kerrallaan

On parempi (ja tuottavampaa) keskittää huomiosi yhteen toimintaan kerrallaan. Näin et ole hajamielinen tai yritä tehdä useita tehtäviä samanaikaisesti, mikä usein johtaa siihen, että et pysty suoriutumaan kummastakaan.

Säilytä säännölliset rutiinit

Elämä koostuu systeemeistä: työ, kotityöt, koti, ruoanlaitto, ostokset. Jokainen järjestelmä asettaa meille erilaisia ​​vaatimuksia. Suosittelemme, että tarkistat, mitä järjestelmiä sinulla on elämässäsi ja järjestät ne yksitellen, jotta tiedät, mitä asioita kukin niistä sinulta vaatii.

Lue myös: 5 aamurutiinia jokaiselle päivälle

Organisoinnin edut

Kun organisointi on osa elämääsi, voit nauttia järjestyksen tuomista eduista. Tässä on 3 etua, jotka näkyvät välittömästi.

1. Säästät aikaa

Kun olet suunnitellut kaiken edellisenä päivänä, aloitat päiväsi vähemmällä tehtävällä. Aamiaista syödessäsi voit käydä läpi listasi ja aloittaa päivän ilman yllätyksiä, kuten unohdettuja eräpäiviä tai erääntyneitä laskuja.

Järjestäytyneet ihmiset eivät myöskään jätä mitään seuraavalle päivälle. Toisin sanoen he siivoavat keittiönsä yöllä ja kaikki on paikallaan ennen kuin he lepäävät. Usko pois: aloitat aamusi uudella tavalla!

Some figure
Voit nauttia stressittömästä ja kiireettömästä aamiaisesta, jos olet laittanut kaiken paikoilleen jo edellisenä iltana.

2. Elämästä tulee yksinkertaisempaa

Kaikki tiivistyy vähentämiseen ja yksinkertaistamiseen. Esimerkiksi yhdellä listalla sinulla on kaikki samassa paikassa etkä unohda syntymäpäiviä tai maksaa sähkölaskua.

3. Stressitasosi ovat alhaisemmat

Kaikki, mitä olemme tarkastelleet tässä artikkelissa, johtaa meidät alhaisempiin stressitasoihin. Tällä tavalla emme ylikuormita itseämme yrittämällä saavuttaa asioita, joista tiedämme jo etukäteen ja joita emme pysty saavuttamaan. Sen sijaan luotamme tekemiimme luetteloon ja pysymme siinä.

Lue myös: Kahdeksan vinkkiä sähköjohtojen piilottamiseen

On hienoa yrittää olla organisoidumpi

Yksi hienoimmista asioista päivässä on, kun voit ottaa esiin tussin ja ylittää aktiviteetin, joka sinun oli tehtävä ja jonka olet vienyt loppuun. Se on suuren itsensä toteuttamisen tunne.

Muista olla armollinen itsellesi ja asettaa päivittäin tavoitteet, jotka voit saavuttaa. Näin vältyt turhautumiselta, kun et ole pystynyt suorittamaan kaikkia itsellesi asettamiasi tehtäviä. Listojen on oltava uskottavia ja saavutettavissa olevia. Onko sinulla jo omasi valmiina huomiseen?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kondo, M. (2016). La felicidad después del orden (La magia del orden 2): Una clase magistral ilustrada sobre el arte de organizar el hogar y la vida. Aguilar.
  • Tracy, B. (2017). Eat that frog!: 21 great ways to stop procrastinating and get more done in less time. Berrett-Koehler Publishers.
  • Tracy, B. (2015). Liderazgo(Vol. 1). Grupo Nelson.
  • Tracy, B. (2014). Time Management (The Brian Tracy Success Library).
  • Mortimer, J. T. (2018). Social psychological aspects of achievement. In Generating social stratification(pp. 17-36). Routledge.
  • Olivera, L. M. H. (2019). Marie Kondo. Archivamos, (113), 38-39.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.