Käytä 20/10 -menetelmää kodin järjestämiseen

Oletko henkilö, joka ei pidä siivoamisesta tai lykkää siivoamista aina viikonloppuun? Siivoatko viikonloppuisin ja uhraat vapaapäiviäsi siivoamiseen? On aika kokeilla 20/10 -menetelmää kodin järjestämiseksi.
Käytä 20/10 -menetelmää kodin järjestämiseen

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos olet henkilö, joka ei pidä siivoamisesta tai lykkää siivouspäivää aina viikonloppuun, tämä artikkeli on juuri sinulle. Kerromme kaiken uudesta siivoustekniikasta, joka on saavuttanut suurta suosiota ympäri maailmaa. Haluaisiko sinäkin kokeilla 20/10 -menetelmää kotisi järjestämiseksi tehokkaammalla tavalla?

Rachel Hoffman suunnitteli tämän siivousmenetelmän kaikille ihmisille, jotka haluavat kotinsa näyttävän siistiltä ja organisoidulta. Tämä menetelmä sopii niin opiskelijoille, sinkuille, pariskunnille kuin perheillekin, koska me kaikki ansaitsemme elää puhtaassa ja siistissä ympäristössä.

Tämä menetelmä eroaa muista, perinteisemmistä siivousmenetelmistä. Niissä järjestyksen ylläpitämisestä vastaa yleensä yksi henkilö (perinteisesti nainen). Hoffman sanoo, että tällaisissa vanhanaikaisissa, perfektionistisissa menetelmissä ei oteta huomioon nykymaailmaa, vammaisia, fyysisiä tai henkisiä sairauksia tai ihmisiä, jotka työskentelevät poissa kotoa koko päivän.

Monet eivät pysty siivoamaan oman elämän olosuhteiden vuoksi. Mutta tämä siivousmenetelmä sopii kaikille erittäin hyvin, koska sitä voidaan soveltaa yksilön tarpeiden mukaan.

Mikä on 20/10 -menetelmä?

Hoffmanin ehdotus on yksinkertainen: hankkiudu eroon loputtomista siivouspäivistä ja vaihda ne lyhyiksi työjaksoiksi, joiden välissä on taukoja. Hän ehdottaa, että siivoamme 20 minuuttia ja lepäämme tai pidämme taukoa 10 minuuttia.

Tätä varten meidän on käytettävä ajastinta. Näin varmistamme, että pidämme kiinni työ- ja lepoajasta.

10 minuutin tauon aikana voimme tarkistaa sähköpostit, sosiaalisen verkoston kanavat, juoda kupin teetä tai mennä ulos koiran kanssa. Nämä minuutit kuuluvat meille ja meidän tulisi käyttää ne haluamallamme tavalla. Kun ajastimen hälytys soi, palataan takaisin töihin.

Samalla tämän siivousmenetelmän luoja käskee meitä keskittymään pieniin asioihin eikä kotona vallitsevaan yleiseen kaaokseen. Esimerkiksi sen sijaan, että keskitytään koko keittiön sotkuun, keskitytään vain likaisiin astioihin ja pestään ne.

Kuinka 20/10 -menetelmää käytetään kodin järjestämiseen?

Hoffman julkaisi kirjan nimeltä “Unf * CK Your Habitat: You are better than your mess”. Siinä hän antaa vinkkejä, joita tarkastelemme alla.

Mielessämme voimme nähdä sotkun ylivoimaisena kaaoksena ja se lannistaa meitä. Meidän on keskityttävä pieniin asioihin, jotta pääsemme eteenpäin.

1. Ota kuva ennen ja jälkeen

Kun olet valmis, voit nähdä että ponnistelut ovat olleet sen arvoisia, ja se motivoi sinua jatkamaan tätä siivousmenetelmää. Voit myös tunnistaa kodin ongelmakohdat ja huomaat jos olet unohtanut siivota jotain.

2. Petaa sänkysi päivittäin

Se vie alle minuutin, ja hyödyt ovat moninaiset. Huoneesi kokonaiskuva muuttuu kokonaan kun petaat sänkysi. On paljon mukavampaa mennä takaisin nukkumaan siistiin sänkyyn kuin sotkuiseen.

3. Avaa ikkunat

Tuuleta talosi puhdistaaksesi ilman homeesta, bakteereista ja hajuista. Tee tämä erityisesti talvella, jolloin olemme tottuneet olemaan avaamatta ikkunoita matalien lämpötilojen vuoksi.

4. Pese astiat

Kun lopetamme syömisen, on normaalia, että laiskuus ottaa vallan ja haluamme jättää astiat myöhempään tai seuraavaan päivään. Virhe!

Mitä tahansa teetkin, ajatus siitä että joudut tekemään sen jossain vaiheessa, kummittelee mielessäsi. Myös astioiden pinttynyt lika on vaikeampi pestä. Lisäksi tiskit tuottavat epämiellyttäviä hajuja. Joten, jos haluat siistin kodin, pese astiat heti ruokailun jälkeen.

5. Puhdista jääkaappi

Aloita heittämällä pois kaikki pilalle menneet ja pahalle haisevat elintarvikkeet. Käy läpi kaikki astiat, myös takaosaan piilotetut jotka olet unohtanut jo kauan sitten.

Puhdista sitten hyllyt ja lokerot perusteellisesti. Laita lopuksi tavarat takaisin asettamalla eniten käyttämäsi asiat helposti yletettäviin paikkoihin.

6. Aloita suurimmasta tilasta

Jos aloitat pienimmistä huoneista, saatat alkaa tuntea itsesi väsyneeksi ja jättää suurimpia sekä eniten käytettyjä tiloja siivoamisen myöhemmäksi. Mikäli päätät ensin siivota suurimmat huoneet, tunnet saavutuksen tuomaa mielihyvää, joka motivoi sinua jatkamaan.

7. Siivoa ylhäältä alas

Tämä sääntö koskee kaikkea korkeista kaapista, joissa on hyllyt, taloihin, joissa on enemmän kuin yksi kerros. Aloita puhdistus aina korkeimmista paikoista. Eli huonekalujen ylä-hyllyiltä ja kodin ylimmistä kerroksista.

8. Nosta kaikki lattialta

Lattialle ei pitäisi jäädä mitään, mikä ei kuulu sinne. Kun aloitat siivouksen, yritä pitää esineet omilla paikoillaan, äläkä jätä niitä sinne tänne.

9. Vie pyykinpesu loppuun

Hoffman korostaa yleistä virhettä, jonka monet meistä tekevät. Pesemme vaatteemme, laitamme ne kuivumaan ja jätämme ne sitten telineeseen sen sijaan, että viikkaisimme ne pois.

Näin toimimalla puhtaat vaatteet kasaantuvat muodostaen vuoren, jota näyttää mahdottomalta lajitella. Muista pestä, kuivata, viikata ja laittaa pyykit paikoilleen heti.

10. Puhdista lattia

Lopulta olemme valmiita puhdistamaan lattian, joko kostealla mopilla, liinalla tai pölynimurilla.

Nyt kaikki on valmista! Kotisi näyttää juuri siltä kuin halusit ja sinulla on vielä energiaa nauttia kaikesta muusta mitä päivällä on tarjota.

20/10 -menetelmää hyödyntäen lattiat pestään viimeiseksi.
Lattianpuhdistus on 20/10 -menetelmän viimeinen tehtävä, koska koti siivotaan ylhäältä alas.

Mitkä ovat 20/10 -menetelmän hyödyt?

Kotisi järjestämiseen on muitakin tapoja, kuten ns. siivousmaraton. Se tarkoittaa siivouksen aloittamista ja jatkamista kunnes kaikki on siistiä. Se voi viedä koko päivän.

Pahinta on, että se tehdään yleensä viikonloppuisin, koska maanantaista perjantaihin meillä on muita velvoitteita. Joten vietämme vapaapäivämme siivoten kotiamme. Sitten kun uusi viikko alkaa, olemme aivan uupuneita.

Siivousmaratonin aiheuttama väsymys tuottaa negatiivisia tunteita koko tehtävää kohtaan. Vaikka aina lupaamme ylläpitää järjestystä tästä eteenpäin, päivien myötä havahdumme siihen että historia toistaa itseään.

20/10 -menetelmän hyödyistä voidaan mainita seuraavat:

  • Voimme pitää talon puhtaana tekemällä vain vähän joka päivä sen sijaan, että annamme lian ja sotkujen kerääntyä ja sitten puhdistaa ne kaikki yhdessä.
  • Se on kaiken kattava siivousjärjestelmä, joten se soveltuu ihmisille, jotka kärsivät fyysisestä kivusta tai vammaisuudesta.
  • 20/10 -menetelmää noudattamalla luomme hyvät siivoustottumukset, jos teemme sitä vähän aikaa joka päivä. Pidä mielessä, että tarvitsemme 21 päivää oppiaksemme uuden tavan ja että siitä tulee osa rutiiniamme.

Miksi 20/10 -menetelmää kannattaa kokeilla?

Ajastettujen työaikojen mukainen siivousmenetelmä kuulostaa erittäin houkuttelevalta, ja mielestämme sitä kannattaa kokeilla. Kuten olet huomannut, kyse ei ole siitä että olet siivouksen asiantuntija tai että rakastat siivoamista.

Pienillä päivittäisillä toimilla voit pitää kotisi puhtaana ja siistinä. Silloin sinulla on myös aikaa nauttia siitä. Nyt kun tiedät, mikä on 20/10 -menetelmä, ota ensimmäinen valokuva ja aloita siivoaminen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Álvarez Veloso, D. A., & Soto, G. (2014). Casa limpia.
  • Kondo, M. (2016). Spark joy: An illustrated master class on the art of organizing and tidying up. Ten Speed Press.
  • Kondo, M. (2017). The life-changing manga of tidying up: A magical story. Ten Speed Press.
  • Castellano, M. I. S. (2014). MF1330_1 Limpieza doméstica: Procedimientos y operaciones de limpieza en domicilios particulares. Ideaspropias Editorial.
  • Rubio, N. S. (2019). Limpieza, tratamiento y mantenimiento de suelos, paredes y techos en edificios y locales. MF0972. Tutor Formación.
  • Carrilero, E. L. G. (2010). Casa con pasillo. HipoTesis Serie Alfabética, (5), 14.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.