Miten kelatoitu rauta hyödyttää kasveja?

Kasvien raudanpuute ei vaikuta ainoastaan lehtien väriin, vaan se voi aiheuttaa myös niiden kuoleman. Täällä kerromme, miten tämä ehkäistään rautakelaatilla.
Miten kelatoitu rauta hyödyttää kasveja?

Viimeisin päivitys: 15 marraskuuta, 2022

Jos kasviesi lehdet ovat alkaneet kellertää, olet luultavasti huolissasi niiden terveydestä. Ja syytä tähän onkin, sillä kasviesi terveys saattaa tosiaan olla vaarassa. Lehdet muuttuvat keltaisiksi lukuisista syistä, kuten ylikastelun vuoksi. Jos kyse ei ole liiallisesta kastelusta, syynä voi olla raudanpuute. Näissä tapauksissa suositellaan käyttämään kelatoitua rautaa, mutta mitä se oikein on? Tässä artikkelissa kerromme, miten kelatoitu rauta hyödyttää kasveja.

Kelatoitu rauta on eräänlainen lisäravinne, joka muistuttaa meidän ihmisten käyttämiä rautalisiä. Lue alta, mitä tästä rautavajeen korjaajasta on hyvä tietää ja miten se parantaa kasvien terveyttä.

Mitä kelatoitu rauta on?

Ihmisten tavoin kasvitkin voivat kärsiä ravintoainepuutoksista ja tarvita lisäapua niiden korjaamiseen. Rauta on tärkeä hivenaine vihreille ystävillemme, ja jos raudasta on puutetta, kelatoitu rauta voi olla ratkaisu.

Tämä lisäravinne ehkäisee kasvien raudanpuutetta, kun ne eivät saa imettyä sitä mullasta. Vaikka maaperässä on tätä hivenainetta runsaasti, tietyissä olosuhteissa kasvit eivät pysty imemään sitä.

Tähän vaikuttaa esimerkiksi maaperän pH. Jos arvo on yli 6, rauta muuttuu liukenemattomaksi, jolloin sitä on vaikea saada imettyä.

Mikä aiheuttaa raudanpuutetta kasveilla?

Ihmisillä raudanpuute on yksi anemian pääasiallisista syistä. Kasveilla puutos johtuu rautakloroosista, ravinnehäiriöstä, joka on yleinen emäksisissä maaperissä, joiden pH on yli 7,5.

Sille on ominaista kasvin lehtien värin muuttuminen.

Taudissa on useita vaiheita:

  1. Keltaista väriä ilmaantuu ainoastaan lehtiin.
  2. Väritys leviää koko kasviin.
  3. Alkaa nekroosi. Nekroosi ilmaantuu ensiksi lehtin ja leviää sitten varteen johtaen kasvin kuolemaan.
Jos kasvi ei saa riittävästi rautaa, se voi kuolla.
Raudanpuute voi johtaa kasvin kuolemaan. Se on viimeinen vaihe varren kellastuttua.

Mistä tietää, että kasviin ei imeydy rautaa?

Kun kasvin lehdet muuttuvat keltaisiksi, se on varoitusmerkki raudan imeytymisongelmista. Mutta mistä sitten tietää, että lehtien keltaisuus johtuu nimenomaan raudanpuutteesta eikä liiallisesta kastelusta?

Tässä tapauksessa katse tulee kiinnittää lehden suoniin. Jos ne ovat vihreät, mutta muu osa lehdestä on keltainen, kyseessä on raudanpuute, joka tulisi hoitaa annoksella kelatoitua rautaa.

Erilaiset kelatoidut raudat

Kasvien sairastumisen välttämiseksi on olemassa useaa erilaista kelatoitua rautaa. Tutustu niihin täällä ja katso, mikä niistä toimii parhaiten omille kasveillesi:

  • Etyleenidiamiinitetraetikkahappo (eli EDTA): Tämä on yleisin kelatoidun raudan muoto. Huomaa, että se ei toimi pH:n ollessa yli 7.
  • Hydroksietyyli-etyleenidiamiinitetraetikkahappo (eli HEDTA): Vaikka tämä kestääkin hyvin korkeaa pH:ta, sen teho laskee emäksisissä maaperissä.
  • Dietyleenitriamiinipentaetikkahappo (eli DTPA).

Muita rautakelaatteja ovat 2-hydroksifenyyli, etikkahappo (eli EDDHA) ja sen muunnelmat: EDDHMA ja EDDHSA.

Mikä on kelatoidun raudan annos erityyppisille viljelykasveille?

Kelatoidun raudan tarvittava annos riippuu kasvityypistä, esimerkiksi siitä, onko se hydroponinen vai puutarhakasvi. Se riippuu myös itse kasvista, kuten siitä, onko kyseessä hedelmäpuu vai oliivilehto.

Suosittelemmekin kysymään neuvoa ongelmaan asiantuntijalta, tässä tapauksessa esimerkiksi myyjältä. Kysy parhaasta lisäravinteesta ja käyttömääristä.

Kasvin lehtien kellastuminen voi olla merkki raudanpuutteesta.
Keltaiset lehdet, joissa on vihreät suonet, ovat merkki mineraalin puutoksesta.

Kelatoitu rauta on lisäravinne kasveillesi

Kaikki maaperät eivät sovi ihanteellisesti joka kasville. Ennen niiden istuttamista, tai vaikka istutus olisi jo tehty, on hyvä mitata maaperän pH. Näin tiedät mitä odottaa ja onko tämä syy siihen, miksi kasvisi eivät näytä kukoistavilta.

Kelaatti on ihanteellinen lisäravinne, joka auttaa kasveja imemään rautaa, jota maaperän korkea pH estää niitä imemästä. Pidä sitä siis käsillä. Tarkista vielä kasveille antamasi lannoitteen koostumus, jotta se sisältää välttämättömiä mineraaleja.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.