
Kevään saapuminen on monille ilonaihe, sillä lämpötila nousee, valon määrä lisääntyy, linnut laulavat, luonto alkaa vihertää ja hyönteiset pörrätä. Mutta jotkut kärsivät tähän vuodenaikaan kevätallergioista. Onneksi ilmanpuhdistin auttaa!
Kasvit eivät ainoastaan ole kodin sisustuselementtejä, vaan ne tuovat sinne myös happea ja kosteutta. Terve ja kukoistava kasvi vaatii ihanteellisia olosuhteita, jotka on mukautettu sen erityistarpeisiin.
Sisäkasvit vaativat erityistä hoitoa. Niiden hoidossa on otettava huomioon kasvilaji, valon määrä, kastelu ja ympäristön lämpötila. Jos jokin näistä tekijöistä puuttuu, sitä ei ole riittävästi tai sitä on liikaa, kasvit joko kuihtuvat tai kuolevat. Kasvit kuolevat lähes aina siitä syystä, että niiden tarpeita ei tunneta, eivät varsinaisesti huonosta hoidosta. Miellyttävä ympäristö ihmiselle ei välttämättä ole paras mahdollinen ympäristö kasveille. Katsotaan seuraavaksi, mitä kaikkea sisäkasvien hoito pitää sisällään.
Nämä vinkit on hyvä pitää mielessä.
Jotkut sisäkasvit tarvitsevat aivan erityistä hoitoa ja tietynlaisen ympäristön, kun taas jotkut kasvit pärjäävät hyvin vähällä hoidolla.
Kasveja ostaessa on tärkeää selvittää, millaiset olosuhteet kasvi tarvitsee pärjätäkseen. Tämän jälkeen tiedät, pystytkö tarjoamaan kasville oikeanlaisen ympäristön.
Saniaiset sekä sisäkasvit, joilla on tummanvihreät lehdet, tarvitsevat vähemmän valoa. Jos niillä ei ole riittävästi valoa, ne alkavat kärsiä heti. Lehdet muuttuvat keltaisiksi ja varret kasvavat epänormaalin pitkiksi. Kasvi stressaantuu ja menettää elinvoimansa.
Tästä syystä on tarpeen tarkkailla, kuinka kasvi reagoi ja sopeutuu sijaintiinsa. Jos se ei saa riittävästi valoa, kasvi on siirrettävä toiseen paikkaan.
On myös hyvin tärkeää pitää kasvi oikeassa lämpötilassa. Äkilliset muutokset lämpötilassa voivat aiheuttaa vahinkoa kasveille. On myös parasta olla asettamatta kasveja lämmönlähteiden läheisyyteen tai kylmyyttä hohkaaviin paikkoihin.
Myös veden määrään tulisi kiinnittää huomiota. Yleisin syy kasvin lakastumiseen on liiallinen kastelu. Veden määrän voi helposti päätellä mullasta: sen tulisi olla kostea, mutta ei vetinen tai liejuinen.
Ympäristön lämpötila vaikuttaa myös kasvin vedentarpeeseen. Jos ilma on normaalia kuivempaa, kasvit tarvitsevat enemmän kosteutta. Tässä tapauksessa kasvien lehtiä olisi hyvä kosteuttaa säännöllisesti suihkepullolla. Tästä on paljon apua kasville.
Tutustu: Näin pääset eroon kasvituholaisista sisätiloissa etikalla
Tarkkaile sisäkasvien veden määrää, jotta ne eivät ole liian kuivia tai liian märkiä.
Tutustu myös: Kasvit, joita voidaan käyttää luonnollisina kirppu- ja punkkikarkotteina
Kasvit eivät ainoastaan ole kodin sisustuselementtejä, vaan ne tuovat sinne myös happea ja kosteutta. Terve ja kukoistava kasvi vaatii ihanteellisia olosuhteita, jotka on mukautettu sen erityistarpeisiin. Sisäkasvien hoito edellyttääkin huomion kiinnittämistä esimerkiksi valon, lämpötilan ja veden määrään.