Sisäkasvien hoito: 9 perusvinkkiä

Kasvit eivät ainoastaan ole kodin sisustuselementtejä, vaan ne tuovat sinne myös happea ja kosteutta. Terve ja kukoistava kasvi vaatii ihanteellisia olosuhteita, jotka on mukautettu sen erityistarpeisiin.
Sisäkasvien hoito: 9 perusvinkkiä

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Sisäkasvit vaativat erityistä hoitoa. Niiden hoidossa on otettava huomioon kasvilaji, valon määrä, kastelu ja ympäristön lämpötila. Jos jokin näistä tekijöistä puuttuu, sitä ei ole riittävästi tai sitä on liikaa, kasvit joko kuihtuvat tai kuolevat. Kasvit kuolevat lähes aina siitä syystä, että niiden tarpeita ei tunneta, eivät varsinaisesti huonosta hoidosta. Miellyttävä ympäristö ihmiselle ei välttämättä ole paras mahdollinen ympäristö kasveille. Katsotaan seuraavaksi, mitä kaikkea sisäkasvien hoito pitää sisällään.

Sisäkasvien hoito: 9 perusvinkkiä

Nämä vinkit on hyvä pitää mielessä.

Oikeanlaisen kasvin valinta on tärkeää

Jotkut sisäkasvit tarvitsevat aivan erityistä hoitoa ja tietynlaisen ympäristön, kun taas jotkut kasvit pärjäävät hyvin vähällä hoidolla.

Kasveja ostaessa on tärkeää selvittää, millaiset olosuhteet kasvi tarvitsee pärjätäkseen. Tämän jälkeen tiedät, pystytkö tarjoamaan kasville oikeanlaisen ympäristön.

Kaikki kasvit tarvitsevat valoa

Saniaiset sekä sisäkasvit, joilla on tummanvihreät lehdet, tarvitsevat vähemmän valoa. Jos niillä ei ole riittävästi valoa, ne alkavat kärsiä heti. Lehdet muuttuvat keltaisiksi ja varret kasvavat epänormaalin pitkiksi. Kasvi stressaantuu ja menettää elinvoimansa.

Tästä syystä on tarpeen tarkkailla, kuinka kasvi reagoi ja sopeutuu sijaintiinsa. Jos se ei saa riittävästi valoa, kasvi on siirrettävä toiseen paikkaan.

Pidä mielessä kaikki ympäristöolosuhteet

On myös hyvin tärkeää pitää kasvi oikeassa lämpötilassa. Äkilliset muutokset lämpötilassa voivat aiheuttaa vahinkoa kasveille. On myös parasta olla asettamatta kasveja lämmönlähteiden läheisyyteen tai kylmyyttä hohkaaviin paikkoihin.

Myös veden määrään tulisi kiinnittää huomiota. Yleisin syy kasvin lakastumiseen on liiallinen kastelu. Veden määrän voi helposti päätellä mullasta: sen tulisi olla kostea, mutta ei vetinen tai liejuinen.

Ympäristön lämpötila vaikuttaa myös kasvin vedentarpeeseen. Jos ilma on normaalia kuivempaa, kasvit tarvitsevat enemmän kosteutta. Tässä tapauksessa kasvien lehtiä olisi hyvä kosteuttaa säännöllisesti suihkepullolla. Tästä on paljon apua kasville.

Sisäkasvien hoito: kasvien kastelu

Joidenkin sisäkasvien hoito on helpompaa kuin toisten

Tarkkaile sisäkasvien veden määrää, jotta ne eivät ole liian kuivia tai liian märkiä.

  • Voit kastella kasvin alapuolelta. Tämän voi tehdä asettamalla ruukun veteen muutamaksi minuutiksi. Näin kasvi imee vettä tarpeensa mukaan.
  • Parhaat kukkaruukut sisäkasveille ovat saviruukut. Ne ovat läpäiseviä ja edistävät kasvua. Mutta myös muovisia ruukkuja voi käyttää.
  • Kun ruukun aluslautasella on vettä, se tulee tyhjentää. Tuo vesi on ylimääräistä vettä, jota kasvi ei enää tarvitse. Voit myös täyttää aluslautasen kivillä tai soralla niin, ettei ruukun alaosa kosketa tätä jätevettä.

Sisäkasvien mullan, juurien ja lehtien hoito

  • Tarkkaile siirtoistutettujen ja vartettujen kasvien kasvua hyvin. Juurten ei kannata antaa kiertyä liian tiukalle ruukussa, sillä se estää niiden hapensaantia.
  • Kasvien uudelleenistuttaminen on hyvä hetki vaihtaa multa. Jotkut kasvit vaativat aivan erityistä multaa tai ravintoaineita, joten kannattaa tuntea jokaisen kasvin tarpeet hyvin.
  • Pidä lehdet puhtaina. Tämä auttaa pitämään kasvin terveenä. Sisäkasvien lehdet pölyyntyvät helposti. Hankaa ne puhtaaksi liinalla, jota on kostutettu muutamassa tipassa glyseriiniä. Glyseriini estää pölyä tarttumasta lehtiin ja tekee niistä kiiltävät.
  • Lannoite on hyvin hyödyllinen kasveille, erityisesti jos ne ovat viettäneet suuren osan elämästään samassa maaperässä. Kasvualusta voi köyhtyä, jolloin kasvi ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita. Kasvukaudella kasvi tarvitsee enemmän ravintoa, ja tällöin tehdään lannoitus.
  • Kiinnitä huomiota sieniin ja tuholaisiin. Myös sisäkasvit voivat sairastua kasvituholaisista. Niistä kertovia merkkejä ovat laikut kasvin lehdissä. Jos uskot, että kasveihisi on hyökännyt tuholainen, on parasta kysyä neuvoa asiantuntijalta.

Kasvit eivät ainoastaan ole kodin sisustuselementtejä, vaan ne tuovat sinne myös happea ja kosteutta. Terve ja kukoistava kasvi vaatii ihanteellisia olosuhteita, jotka on mukautettu sen erityistarpeisiin. Sisäkasvien hoito edellyttääkin huomion kiinnittämistä esimerkiksi valon, lämpötilan ja veden määrään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.