Mitä on kapillaarikastelu ja mitkä ovat sen edut?

Kapillaarikastelu säästää vettä, rahaa ja aikaa. Se on tehokas menetelmä kaikenlaisille sadoille. Opi aiheesta enemmän täältä!
Mitä on kapillaarikastelu ja mitkä ovat sen edut?

Viimeisin päivitys: 31 tammikuuta, 2023

Jos pidät puutarhanhoidosta, haluat todennäköisesti tietää kapillaarikastelun eduista. Tämä on kastelutekniikka, joka on hyödyllinen sekä kasveille että niille, jotka hoitavat niitä.

Kuivina vuodenaikoina kapillaarikastelu on tehokas resurssi. Se ei vaadi suuria investointeja, eikä se vaadi jatkuvaa valvontaa kastelun aikana. Päinvastoin, se perustuu järjestelmän mukauttamiseen niin, että tehtävä hoituu ilman apua.

Lisäksi, niin kauan kuin laitteen asennus on tehty hyvin, se pienentää merkittävästi maaperän ja sadon vahingoittumisriskiä. Kerromme aiheesta lisää alla.

Mitä on kapillaarikastelu?

Kapillaarikastelua käytetään antamaan kasveille niiden kulloinkin tarvitsema vesi. Se tekee sen juurien kautta, koska ne toimivat ikään kuin johtavina ja imukykyisinä aluksina, selitetään Water Foundationin (FA) artikkelissa.

Se tapahtuu, kun maaperän sisältämät aineet saavuttavat kasvin lehdet. Tätä varten on kootaan laite, joka vapauttaa puutarhurin jatkuvasta avustamisesta, takaa tarkan syötön ja eliminoi valumisen ja liian kastelun.

Prosessi koostuu veden kierrätyksestä pienessä kanavassa maaperässä sekä sen noususta kasviin juurien kautta. Tällä menetelmällä neste peittää myös maahan jäävät ilmakuopat.

Saatat myös nauttia myös tästä artikkelista: Vältä puutarhanhoitoon käytettävän veden tuhlausta

Kapillaarikastelun edut

Kevyt ja mutkaton kokoonpano on kapillaarikastelun suuri etu. Tämän mekanismin yksinkertaisuus antaa sinulle suuren vapauden: kun lähdet lomalle, sinun ei tarvitse jättää ketään vastuuseen kasviesi kastelusta. Tässä on joitakin muita etuja:

Säästyy vettä

Kapillaarikastelu säästää vettä verrattuna perinteiseen kasteluun.

Kapillaarikastelun avulla kulutat vähemmän vettä verrattuna perinteiseen kasteluun. Kasveissa on aina juuri oikea määrä nestettä, eikä hävikkiä synny. Kaikki tämä näkyy kasvien ulkonäössä, vesilaskussa ja panoksessa luonnonvarojen säilyttämiseen.

Minimaalinen haihtuminen

Koska vesi ei varastoidu pinnalle, sitä ei haihdu juuri lainkaan. Kuten Murcian yliopiston julkaisu huomauttaa, kuivassa ilmastossa vesi nousee kasveille kapillaarivaikutuksella ja haihtuu pinnasta, mutta veden prosenttiosuus pienenee.

Kosteuden säätö

Kasvit imevät kapillaarikastelun kautta tarvitsemansa määrän vettä terveytensä ylläpitämiseksi. Cotopaxin yliopisto mainitsee tutkimuksessaan, että juurien imemä vesi korvaa haihtumisen kautta menetettyä vettä, kun taas maaperän kosteus laskee, mikä myötävaikuttaa sen säätelyyn.

Vähemmän investointeja

Tässä ei säästetä vain rahaa, vaan myös järjestelmän suunnitteluun ja kokoonpanoon käytetty aika pienenee. PVC-putket tähän tarkoitukseen eivät ole kalliita, eikä työ ole myöskään vaikeaa. Saatat kuitenkin tarvita apua, jos tontti on kovin suuri.

Kasteluajan lyheneminen

Muilla menetelmillä vietät aikaa joka päivä kasvien kastelemiseen. Kapillaarikastelu muuttaa tämän, ja voit käyttää säästämäsi ajan muihin tehtäviin. Prosessi toimii itsestään niin kauan kuin säiliössä on tarvittava nestemäärä.

Hedelmätarhoissa tai erittäin suurissa puutarhoissa tämä järjestelmä on erittäin hyödyllinen kasvien kostuttamisessa ilman ihmisen läsnäoloa. Joillakin muunnelmilla järjestelmä on jopa mukautettavissa ruukkuihin.

Kapillaarikastelujärjestelmän asennus

Tomaattien kapillaarikastelu.
Kapillaarikastelu voi olla erittäin hyvä vaihtoehto suurille alueille.

Kapillaarikastelujärjestelmän asentaminen ei edellytä suurta osaamista. Siihen kannattaa kuitenkin perehtyä kunnolla, sillä näin estät järjestelmän ja sen myöhemmän suorituskyvyn mahdollisen epäonnistumisen. Kiinnitä huomiota seuraaviin vaiheisiin:

  1. Paikanna alue, jota haluat kastella. Alueelle, jolle haluat rakentaa kastelukanavan, täytyy kaivaa reikä vähintään 50 senttimetrin syvyyteen.
  2. Tasoita maa. Varmista, että maaperä on tasainen. muuten se estää vettä leviämästä tasaisesti. Poista kaikki lähellä olevat elementit, jotka häiritsevät nesteen kiertoa. Kastele myös pohjaa riittävästi etukäteen, jotta maa on tiiviimpi.
  3. Käytä vedenpitävää kangasta. Tämäntyyppinen tekstiili estää veden imeytymisen maaperään järjestelmän alla ja sivuilla. Varmista myös, että kangas peittää seinät.
  4. Valitse sopiva putki. PVC-putki on täydellinen. Käytä “L”-muotoista putkea ja tee reikiä sen pohjaan. Reikien tulee olla pienen pieniä, koska haluat veden tulevan alas maan pinnasta ja jatkavan matkaansa kasvien juuriin.
  5. Suojaa järjestelmäsi rikkaruohoilta. Viimeisessä vaiheessa huolehdit satoa rikkakasveja estävällä verkolla, joka on suunniteltu läpäisemään valo ja ennen kaikkea rikkakasvien ja mikro-organismien lisääntymisen estämiseksi.

Sitten vain kaadetaan vesi sisään ulkopuolelta, jotta kapillaaritoiminta voi tehdä tehtävänsä.

Toimiiko kapillaarikastelu kaikille viljelykasveille?

Espanjan vesisäätiön mukaan kapillaaritoiminta on hyvä vaihtoehto monille kasveille, mukaan lukien suurille puille, joille vesi tulee sisään oksien kautta ja haihtuu lehdissä.

Vaikka tämä taktiikka sopii melkein kaikille kasveille, on tärkeää ottaa huomioon jokaisen kasvin yksilölliset vaatimukset, koska säiliössä oleva vesi voi ylittää sopivan ajan ja tämä heikentää sen laatua.

Tämä kastelu suosii kotipuutarhoja, erityisesti niitä, joissa istutukset vaativat jatkuvaa kosteutta. Mm. avokadot, tomaatit, pinaatti ja paprikat ovat säännöllisesti vettä vaativia viljelykasveja.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea tämän: Parhaat kesäkukat: 6 vaihtoehtoa puutarhaan

Onko tällä kastelumenetelmällä heikkouksia?

Inhimillinen virhe kapillaarijärjestelmän asennuksessa voi vaikuttaa sadon kehitykseen. Jos kastelumekanismia ei ole asetettu oikein, vesi ei kierrä kunnolla ja seurauksena on kasvien kuihtuminen.

Kun tiedät kunkin kasvin nesteytysvaatimukset, veden määrää säiliössä on helpompi hallita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.